Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Ancestral Health Society. Safe Starches: Are they Essential

Zaczęty przez piosza, 2012-11-10, 22:28:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

piosza

Ciekawa i inteligentna dyskusja o węglowodanach i ich znaczeniu w żywieniu niskowęglowodanowym.
http://vimeo.com/52872503#
Wspomniano ŻO (niestety niekoniecznie w pozytywnym świetle). Widać, że nie do końca znają wszystkie zasady. Ani DO ani ŻO to diety bezwęglowodanowe lub ultraniskowęglowodanowe (ciągła ketoza nie jest pożądana). Paneliści nie znają też fenomenu tzw. diety japońskiej.
Szkoda, że w takich dyskusjach nie biorą udziału lekarze-profesjonaliści stosujący ŻO. Za kilkanaście lat, gdy niskowęglowodanowa-wysokotłuszczowa dieta będzie znacznie bardziej popularna i uznana niż obecnie, laury będą zbierać Amerykanie. :(  A Polacy będą mogli sobie pomruczeć "Miałeś chamie złoty róg".

administ

Ale ten temat już był podsumowany w wątku "PRASÓWKA" -  http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=844.msg184790#msg184790
Dodam tylko, że wypowiadanie się źle nie mając żadnych potwierdzonych informacji, a jedynie błędne przesłanki, stawia prelegenta na poziomie dobrych dzieci z dobrychdzieci...  8)

RG

Dzisiaj mnie ucieszył materiał w TVN24 gdzie pan Łopanowski (kucharz) wypowiadał się na temat odżywiania dzieci i w jednym zdaniu o złym odżywianiu dzieci pojechał po cukrze i włączył do tego ryż, makarony, chleb, ogólnie mąkę białą i tp... Temat tłuszczu został przemilczany.
Jeżeli zaczynają oficjalnie o tym mówić kucharze (na razie jeden kucharz ale...) już w telewizji to jesteśmy na dobrej drodze... jeszcze tylko dotknąć, pare lat, no może parenaście i już będzie dobrze :D


Aby tylko nie wylali dziecka z kompielą i w zamian nie zaczeli serwować olbrzymich ilości warzyw i owoców...

administ

Kucharz nie powinien wypowiadać się na ten temat, ponieważ jest od kucharzenia.
Bardzo złą robotę zrobił, bo węglowodany są bardzo ważnym elementem budulcowym i lepiej je zjadać, niż sobie produkować!
Do tego powinien zaproponować coś w zamian - np.: 5*wio suplementowane, albo choćby chleb z margaryną, powidłami i słodzoną herbatką na śniadanie.  8)
A nie u biednych oglądających wzbudzać poczucie  winy z powodu zjadania zdrowego ryżu, makaronu, czy chleba...  :twisted:

renia

No właśnie. Najważniejsze, żeby nie zabrakło glukozy dla mózgu... :shock:

administ

Najlepiej, aby to był caluśki mol, bo już "nie wiadomo" ile ten biedny mózg energii potrzebuje!  :wink:

renia

Ale lepiej też nie przedawkowywać, bo nie wiadomo, czy te mole mózgu nie zeżrą...  :shock:

administ

Nie zeżrą, bo mózg na diecie węglowodanowej zamieni je sobie na tłuszcz i cholesterol, bo tak lubi...  :D

Zyon

Cytat: admin w 2012-11-11, 09:45:25
Kucharz nie powinien wypowiadać się na ten temat, ponieważ jest od kucharzenia.
Bardzo złą robotę zrobił, bo węglowodany są bardzo ważnym elementem budulcowym i lepiej je zjadać, niż sobie produkować!
Do tego powinien zaproponować coś w zamian - np.: 5*wio suplementowane, albo choćby chleb z margaryną, powidłami i słodzoną herbatką na śniadanie.  8)
A nie u biednych oglądających wzbudzać poczucie  winy z powodu zjadania zdrowego ryżu, makaronu, czy chleba...  :twisted:
Co tak naprawd ebuduja weglowodany, chodzi o te aminokwasy endogenne?
Work Buy Consume Die

RG

Wiem, wiem, nie spodziewam się tu rewolucji kuchennych, nie mniej dobrze jest słyszeć coś co niektórych może "postawić do pionu", bo to może być przyczyna zainteresowania sie i zweryfikowania swoich poglądów na odzywianie... tzw. "zasiać ziarno niepokoju" :)

Nikt nie powiedział, że dorga do prawdy będzie łatwa i bez błędów :)

administ

Cytat: Zyon w 2012-11-11, 11:51:08
Cytat: admin w 2012-11-11, 09:45:25
Kucharz nie powinien wypowiadać się na ten temat, ponieważ jest od kucharzenia.
Bardzo złą robotę zrobił, bo węglowodany są bardzo ważnym elementem budulcowym i lepiej je zjadać, niż sobie produkować!
Do tego powinien zaproponować coś w zamian - np.: 5*wio suplementowane, albo choćby chleb z margaryną, powidłami i słodzoną herbatką na śniadanie.  8)
A nie u biednych oglądających wzbudzać poczucie  winy z powodu zjadania zdrowego ryżu, makaronu, czy chleba...  :twisted:
Co tak naprawd ebuduja weglowodany, chodzi o te aminokwasy endogenne?

Wszystko co da się sklecić z dwu i trzy węglowych kawałków z wyjątkiem pierścieni, które są w większości egzogenne.

administ

Wyjątek - synteza cholesterolu - dodaję dla ścisłości.
Sporo jest tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=831
Ale to nie wszystko.  8)

Zyon

Cytat: admin w 2012-11-11, 14:53:33
Cytat: Zyon w 2012-11-11, 11:51:08
Cytat: admin w 2012-11-11, 09:45:25
Kucharz nie powinien wypowiadać się na ten temat, ponieważ jest od kucharzenia.
Bardzo złą robotę zrobił, bo węglowodany są bardzo ważnym elementem budulcowym i lepiej je zjadać, niż sobie produkować!
Do tego powinien zaproponować coś w zamian - np.: 5*wio suplementowane, albo choćby chleb z margaryną, powidłami i słodzoną herbatką na śniadanie.  8)
A nie u biednych oglądających wzbudzać poczucie  winy z powodu zjadania zdrowego ryżu, makaronu, czy chleba...  :twisted:
Co tak naprawd ebuduja weglowodany, chodzi o te aminokwasy endogenne?

Wszystko co da się sklecić z dwu i trzy węglowych kawałków z wyjątkiem pierścieni, które są w większości egzogenne.
Ale to jest niezbedny mechanizm, do ktorego weglowodany sa wlasnie potrzebne?
Work Buy Consume Die

administ


Zyon

Work Buy Consume Die

administ

W każdej, co ma klasyfikację enzymów.
Przy klasyfikacji są przykłady, więc widać co z czym się je...  :wink:

Zyon

Work Buy Consume Die

administ

Prosto i z przykładami jest w Biochemii kręgowców Minakowskiego na przykład...  8)

Zyon

ile tych biochemii trzeba przeczytac zeby cos wiedziec?  :shock:
Work Buy Consume Die

administ

Z każdej po trochu, bo w każdej są inne zakłamania i zapatrywania na biochemię autorów...   :wink: