Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

GMO!

Zaczęty przez toan, 2007-10-19, 09:30:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

Cytat: RafałS w 2012-12-18, 10:30:43
Cytat: renia w 2012-12-18, 09:11:20
Może jeszcze mam na nie mówić pra ...pra...pra...babciu? :shock:
Może tak mówić, ale ja bym się na miejscu reni nie przyznawał :wink: . Poza tym strasznie dużo tych "pra" by wychodziło, a i zawirowań w reszcie antropogenezy pominąć nie wolno.  :)
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/naukowcy-zrekonstruowali-twarz-hobbita,1,5328155,wiadomosc.html Brakujące ogniwo.Też pra, pra, pra :lol:

Dasna

Nasza Babcia. :lol:
W każdym razie samica, jak to określili. :lol:

renia

Cytat: Dasna w 2012-12-18, 10:38:32
Cytat: RafałS w 2012-12-18, 10:30:43
Cytat: renia w 2012-12-18, 09:11:20
Może jeszcze mam na nie mówić pra ...pra...pra...babciu? :shock:
Może tak mówić, ale ja bym się na miejscu reni nie przyznawał :wink: . Poza tym strasznie dużo tych "pra" by wychodziło, a i zawirowań w reszcie antropogenezy pominąć nie wolno.  :)
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/naukowcy-zrekonstruowali-twarz-hobbita,1,5328155,wiadomosc.html Brakujące ogniwo.Też pra, pra, pra :lol:

Niezła... :wink: Ale jakie to jest ogniwo? Do małpy podobieństwa nie ma żadnego... :roll:

renia

Cytat: Dasna w 2012-12-18, 10:40:31
Nasza Babcia. :lol:
W każdym razie samica, jak to określili. :lol:

Jak patrzę na Ciebie to nawet widzę podobieństwo... :shock: 8) :lol: :wink:

Dasna

Dziękuję. Aleś milutka :evil: Moja czacha ma szlachetniejsze rysy. Może tchnie dekadencją , ale szlachetną. :lol: :lol:

renia

...zgadzam się z Tobą... :D Widać jednak, że to paleni Ci nie służy... :roll: :lol:

renia

...palenie...

administ

http://www.ekonomia24.pl/artykul/706257,965935.html - Polska bez GMO, a nikt o tym nie TRĄBI?  :shock:  8)

renia

No to trzeba uczcić... :D 8)

Radzio

Cytat...Z jednej strony chcemy, aby Polska - ze względu na grożące kary - implementowała przepisy europejskie, dotyczy to także tej kwestii. Z drugiej strony nie ma wśród nas nikogo, kto byłby entuzjastą GMO...
Tak to bywa, kiedy sługa ma lokaja. :D

Zyon

Work Buy Consume Die

MariuszM

kukurydzy MON 810, a co z innymi odmianami GMO. ALE GLUPI LUD TO KUPI. :D

Radzio

Cytat: MariuszM w 2013-01-02, 19:45:12

Mądry też. :D

Radzio

Dla mądrych furtka, ale czy na pewno?  I nie furtkę mam na myśli. :D Nawet furteczka na myśl mi nie przychodzi.  :lol:

"...Pomimo zatwierdzenia przez Komisję Europejską upraw GMO, kraj członkowski ma możliwość czasowego ograniczenia lub zakazania ich uprawy na swoim terytorium, ale musi uzasadnić to względami bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi i środowiska. Z takiej możliwości skorzystały m.in. Austria, Francja, Grecja, Niemcy i Węgry."

administ

Cytat: MariuszM w 2013-01-02, 19:45:12

Tego nie da się już powstrzymać i żadne zakazy administracyjne nie pomogą.
Się rozlało.  :?

zofijeczka

Mam pytanie macie dostęp do badań i wyników o GMO o których pisano np. w grudniowym miesięczniku "Optymalni" (str26)
Mówi się tu i nie tylko tu o szokujących wynikach  wysokiej toksyczności GMO.
Lecz biedne chorujące szczurki poza roślinami GMO były traktowane również Roundupem - to dopiero trucizna zawierająca węglowodory aromatyczne.
Nie widzę tu grupy kontrolnej dla szczurów karmionych GMO ale bez Roundapu lub jakiejkolwiek innej tak toksycznej substancji .
Bo co mamy:
1. szczury karmione czym w grupie kontrolnej (nie jest to ujęte w artykule ale weźmy tu za przykład mogła to być np ekologiczna marchewką niemodyfikowana (?) a przynajmniej nie napisano że było to cos nie GMO bez czy z Roundupem)
2. szczury nakarmione GMO+Roundup.

czyli brak szczurów karmionych GMO bez toksyn dodatkowych.
raz szczury karmione bez GMO ale z takim samym dodatkiem Rundupu.

[Zupełnie oddzielną sprawą jest to że rolnicy mogliby go mniej (Roundupu) stosować. No i w odpowiednim momencie. - Niestety u nas i nie tylko u na - stosuje się tą truciznę w duo za dużych dawkach i w złych stadiach rozwoju roślin - tak po staremu - tak jak stosowało się inne środki chwastobójcze -  więc taka "tradycja"...]

Nie jestem za / czy przeciw GMO - za mało przeczytałam źródłowych danych by móc powiedzieć jednoznacznie że GMO jest szkodliwe.
Jednak czy wiemy jak były dotychczasowe odmiany roślin wytwarzane?
Co z tymi którym "wrzucano atomówkę" na poletko doświadczalne i następnie wybierano te roślinki które zmutowały w kierunku który wydawał się być tym właściwym?

Wydaje się ta metoda wysoce ryzykowną - gdy nie wiemy nawet co dokładnie zmutowało w przeciwieństwie do tych mutacji w których osobiście wymieniamy/ dostawiamy kawałek genu.

Czy obie metody zaliczamy do GMO? Bo ta druga metoda od lat stosowana jest w Polsce i od lat jemy tak zmodyfikowane jabłuszka i inne takie.

Zyon

Zofijeczko droga, nie dubluj tematow bez sensu http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2549.0
Work Buy Consume Die

zofijeczka

och widzisz wpisałam w wyszukiwarkę GMO i jakoś nie wypatrzyłam "O GMO - dzieki już się tam przenoszę!

zofijeczka

i nie wiem jak mi się udało go pominąć.... t w takim razie może ten wątek kykasujmy!!

administ

Dawniej ludzie też prowadzili i nadal prowadzą sztuczną selekcję roślin i zwierząt hodowlanych przez krzyżowanie osobników o pożądanych cechach - czyli "naturalnie" tworzyli GMO.
Teraz jest to samo, tylko trochę szybciej, bez należytej analizy sutków w przyszłości.  :?
Bo nie da się przewidzieć nienaturalnych krzyżówek międzygatunkowych.  :(
Nie ma jednak też zbytnich powodów do paniki, bo Natura zawsze znajdzie wyjście...