Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Szkolna edukacja :)

Zaczęty przez elmo, 2007-09-19, 15:07:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Cytat: Opal w 2010-01-11, 17:56:06
A może raczej :)

x + y = 6
y - x = 1

:?:  4 - 2 nie wyniesie 1

Opal

cyt: Oto treść zadania
"Zapisz dowolny układ równań, który spełnia para liczb x=2 i y=4 oraz para x=-1 i y=0."

x=2 i y=4 tj.   x+y = 6
x=-1 i y=0 tj.  y (0)- x(-1) = 1

Dopiero z układu dwóch równań ustala się x i y. W tym zadaniu jest to zbędne.

Teresa Stachurska

ja przyjęłam, że jedna para liczb jest dla jednego układu równań. Czy może być w jednym układzie równań x = 2 i x = 1 ?

Opal

Teresa - jeszcze raz przeczytaj:  x=2 i y=4 oraz para x=-1 i y=0."
Gdybyś rozumowala poprawnie to drugie x też powinno pasować do x+y=6 ,a tak przecież nie jest. To są wartości podane do dwóch równań, z których w dalszych obliczeniach ustala się jedno, wspólne x i y, które pasuje do obu równań, spełnia oba kryteria. ufff

Opal

No dobrze, podam dla ułatwienia:

dla równania spełniającego podane warunki : 

x + y = 6
y - x = 1

X = 2,5
y= 3,5

sprawdzenie:

2,5 + 3,5 = 6
3,5 - 2,5 = 1

Opal

Proste jak świński ogon :lol:

Teresa Stachurska

No, ciężko, więc ufff jest na rzeczy :)  

To spróbujmy innego układu dla pierwszej pary:

5x + 2y = 18
y - x = 2

a dla drugiej pary (x = -1; y = 0) :

5x + 2y = - 5
x2+ y = 1

Teresa Stachurska

Opal, wartości dla x i y masz podane. W oparciu o te dane trzeba ułożyć układy równań. Ukłądów równań może być nieskończenie wiele i z każego masz otrzymać że x = 2, a y = 4 (pierwsza para) . W przypadku drugiej pary: x=-1, y = 0.

Tak rozumiem to zadanie.

Opal

Miałam Ci wkleić odpowiedź na pierwsze zadanie, ale wczoraj serwer nie działałał. Teraz w biegu....kopiuję.

Tereska, fajna zabawa :) :lol: tylko szkoda mi czasu na wszystkie obliczenia. Podaje do Twojego piewszego, podwójnego układu równań. Oczywiście nie wpisuję całego matematycznego rozpisu, bo mi się nie chce, ale skrót - rozwiązanie.

5x + 2y = 18
y - x = 2

rozwiązanie: x = 2, y = 4

sprawdzenie: 5*2 + 2*4 = 18
                    4 - 2 = 2 

Analogicznie wróć do tego pierwszego - Blackenda.

Blackend

Drogie Panie wielkie dzięki :)

Wiem już o co chodzi. Wziąłem w końcu podręcznik do reki i poczytałem ;)
No ale ja jestem typowy facet - nigdy nie czytam najpierw instrukcji  :D

Rozwiązanie jest faktycznie proste - byle lewa strona była równa prawej czyli dokłdnie tak jak pisałyście zaraz na samym początku
a więc aby sie nie powtarzać może być np.

3x+y=10
-2x+3y=2

Zmyliły mnie te "pary liczb" - dla mnie to było rozwiązanie, dla którego należało ułożyć układ równań.

renia

To jest konkurs dla szkół ponadgimnazjalnych, a trzecie miejsce zajął gimnazjalista.. :shock: 

Teresa Stachurska

Dobrze temu gimnazjaliście :)  będzie miał łatwiej dostać się do dobrej szkoły.

admin

Od dziś mam w domu Mistrza Włocławka w Konkursie Ekologicznym 2010r. dla klas trzecich!  :D
Konkurs był dwuetapowy - test i rozmowa ustna.

PS
z "Kangura" - nici w tym roku, bo jest jeden błąd w zadaniu za 5pkt.!, czyli jak w zeszłym Kangurku, tylko wyróżnienie, za wynik bardzo dobry...  :(
Choć zadania były ciężkie, więc może lepiej czkać do ogłoszenia oficjalnych wyników?  :roll:

Blackend

Przybij mu piątkę ode mnie  :D

renia

Mój syn ma dwa zadania wyliczone źle ,a dwóch w ogóle nie wyliczył. Twierdzi, że w tym roku zadanie były dużo trudniejsze niż w ubiegłym roku i ja to potwierdzam. Córa spodziewa się dobrego wyniku, ale poczekamy zobaczymy..

renia

Sprawdzałam sama zadania (dostali je do domu) trzecioklasistów z "Kangura" i z niektórymi miałam kłopot..tak, że dzieciaki podziwiam.. :D

Teresa Stachurska

renia

Moje nie są na tym poziomie co Krzysio, ale i tak mnie przerosły i cieszę się z ich osiągnięć. Ja też brałam udział w olimpiadach, ale nigdy nie byłam najlepsza, nawet na poziomie szkoły - jedynie klasy..

renia

A Ty, Teresa brałaś udział w olimpiadach?