Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

"Teorie spiskowe"

Zaczęty przez renia, 2013-11-29, 16:01:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Lepszy z powidłami śliwkowymi.  8)

renia

Raczej nie komponuje się taki zestaw... :roll: Chyba, że jest to teoria spiskowa... 8) :wink:

administ

Najpierw spróbuj, a później wyraź opinię.

renia

Może kiedyś... :roll: Na razie nie mam ani boczku, ani powideł... :? 8)

Gavroche

Pasuje, pasuje, a keczup to niby co, jak nie słodzony przecier owocowy?

renia

Ale mniej słodki. I z boczkiem go nie łączę... 8) :lol: Pomidor nie jest owocem, tylko warzywem... 8)

Gavroche

Żurawina? :D
Wino i winogrona do sera?
Mnie ostatnio smakuje żółtkownica na smalcu z dżemem truskawkowym mamusi. ;-)

renia

Ja nie przepadam za łączeniem mięsa z owocami, wolę takie tradycyjne potrawy i smaki. Ale może to się zmieni... :roll: :wink:

renia

A, zapomniałam o tym, że lubię omleta z dżemem, albo z jabłkami. :D

administ

Cytat: renia w 2019-02-26, 19:51:58
Ale mniej słodki.

Zobacz jak się robi prawidłowo powidła, a nie dżem, bo ketchup jest słodki, a powidła kwaśne.  8)
Powidła do mięs są wyśmienite, tylko ludzie o tym nie wiedzą, bo im się teoretycznie "nie komponuje".
A trzeba tylko spróbować.   

renia

OK, wierzę Ci na słowo... 8)
Ale kiedyś spróbuję... :roll:

administ

https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/dlaczego-warto-jeść-wołowinę/ar-BBU5CW0?ocid=spartanntp - wołowiny nikt kupować nie chce "po aferze", a tu zaraz się okazuje, że "pełna witamin i minerałów", a nie jak dawniej "toksyn"... ;)  :lol:

renia

Nawet chroni przed nowotworami, :shock: a jeszcze niedawno czerwone mięso je "wywoływało"... :lol:
Dzisiaj na obiad mieliśmy zrazy wołowe. Nie planowałam kupowania wołowiny, ale była taka ładna, że się skusiłam. 8)
Wiem (od niedawna) jak robi się zrazy soczyste, bo dotąd wychodziły mi one suche, "wiórowate".
Otóż surowe zrazy (tudzież rolady) kładzie się na skwierczący smalec (nie na ledwo roztopiony) i obsmażamy na brąz, potem zalewamy wrzącą wodą, albo wrzącym wywarem, jeśli takowy posiadamy.
A je zalewałam zimną, albo letnią wodą czy wywarem. I to był błąd. Mięso musi się szybko ściąć, pory zamknąć i sok nie ucieka. Są lepsze. :D

madre

Cytat: renia w 2019-02-26, 21:04:34
.... pory zamknąć i sok nie ucieka....
Najwyższy czas, choć roz pory zamknąć i sok nie ucieka.

administ

Cytat: renia w 2019-02-26, 21:04:34
Wiem (od niedawna) jak robi się zrazy soczyste, bo dotąd wychodziły mi one suche, "wiórowate".
Otóż surowe zrazy (tudzież rolady) kładzie się na skwierczący smalec (nie na ledwo roztopiony) i obsmażamy na brąz, potem zalewamy wrzącą wodą, albo wrzącym wywarem, jeśli takowy posiadamy.
A je zalewałam zimną, albo letnią wodą czy wywarem. I to był błąd. Mięso musi się szybko ściąć, pory zamknąć i sok nie ucieka. Są lepsze. :D

Nie ma to jak dokonać czegoś odkrywczego! ;)

renia

Nie wymyśliłam tego, tylko powiedziała mi to właścicielka "Dobrych Czasów". Może dr Kwaśniewski też to pisał, ale wszystkiego nie pamiętam... :?  I ta zadada dotyczy wszystkich pieczeni i gulaszy.

madre

Ale czy dochowano braku ogłuszenia?  8)

vvv

Cytat: madre w 2019-02-27, 14:19:19
czy dochowano braku ogłuszenia8)
Cytat: renia w 2019-02-27, 16:28:15
?

Cytat  W rezultacie zwierzę jest przytomne, cierpi i szamoce się w długiej agonii. I tak owce tracą przytomność po 20 sekundach, bydło po 2 minutach a drób po 2,5 min. Tylko taka metoda jest koszerna.
http://mowimyjak.se.pl/newsy/fakty/uboj-rytualny-zwierzat-na-czym-polega,22_50220.html

:roll: :cry:

renia

Zakaz uboju rytualnego w Polsce jest głupotą, jeżeli w innych krajach jest takowy dozwolony. Ale ten temat już wchodzi na politykę... 8) :lol: