Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Gulasz węgierski z plackiem ziemniaczanym

Zaczęty przez renia, 2014-02-21, 18:02:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

 

Gulasz węgierski z plackiem ziemniaczanym



Przepis na placki ziemniaczane wzięłam z „Książki Kucharskiej – 700 przepisów kulinarnych” JK. Jest to przepis nr 17.



W 100g placków jest 8,7g białka, 42,5g tłuszczu i 8,2g węglowodanów



Do gulaszu użyłam:

800g karkówki

100g smalcu

80g cebuli

10g (duży ząbek) czosnku

210g papryki czerwonej

230 pomidora

80g marchwi

40g selera

30g korzenia pietruszki

80g koncentratu pomidorowego „Pudliszki”

Przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie,

papryka słodka i ostra, szczypta cukru i vegety.)



Mięso pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na patelni - na smalcu.
Pod koniec smażenia dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę z czosnkiem i zeszkliłam je.
Dodałam 400g wody, (lepiej użyć wywaru mięsnego - jeśli się takowym dysponuje)
i dusiłam składniki godzinę. Następnie dodałam do tego pokrojoną w kostkę włoszczyznę,
pomidory, paprykę i koncentrat pomidorowy. Po czym dusiłam potrawę następną godzinę.
Na koniec przyprawiłam ją do smaku - dość pikantnie, jak tradycja naszych bratanków każe;).
Zagęszczać gulaszu nie trzeba, po wyparowaniu części wody staje się on wystarczająco gęsty.


Na zdjęciu jest porcja składająca się z 60g placka i 120g gulaszu.



W takiej porcji potrawy jest 19g białka; 53,1g tłuszczu; 10,8g węglowodanów

B:T:W TEJ PORCJI WYNOSI 1: 2,8 : 0,6


W 100g samego gulaszu jest

B= 11,5g  T=23g  W = 4,9

1 :2 :0,4

http://optymalni.hol.es/images/kulinaria/P1030982.JPG

Gavroche

Nie miała baba kłopotu to zrobiła se gulasz :lol:
Usmażyć te karkówkie i op... z kartoflami, a nie węgierskie głupoty!
Albo na surowo, jeszcze prościej :lol:

renia

...prościej, prościej, jak prosiaki... :D :lol:

renia

Gulaszu mi połowa została, a placka ani jednego. :? Mężowi zasmakowały placki bez gulaszu... 8) :lol:

Gavroche

Bardzo fajnie wygląda :D
Znaczy, porcja gulaszu z plackiem, nie prosiak :D
Ale prosiak z rożna...też.

Gavroche

Cytat: renia w 2014-02-21, 18:38:04
Gulaszu mi połowa została, a placka ani jednego. :? Mężowi zasmakowały placki bez gulaszu... 8) :lol:
Złe proporcje ma.
Ja wyjadłbym najpierw gulasz :D
Chochelką.

renia

Cytat: Gavroche w 2014-02-21, 18:56:53
Bardzo fajnie wygląda :D
Znaczy, porcja gulaszu z plackiem, nie prosiak :D
Ale prosiak z rożna...też.

Tylko raz w życiu takiego prosiaka jadłam (na weselu) i tak średnio mi smakował. Ale wiadomo, zależy to najbardziej od kucharza... :roll: Od prosiaka na ogół mniej. Ten nie ma nic do gadania. Jabłko mu w ryj włożą i tyle... :? :lol:

renia

Cytat: Gavroche w 2014-02-21, 18:58:27
Cytat: renia w 2014-02-21, 18:38:04
Gulaszu mi połowa została, a placka ani jednego. :? Mężowi zasmakowały placki bez gulaszu... 8) :lol:
Złe proporcje ma.
Ja wyjadłbym najpierw gulasz :D
Chochelką.

No to już wolę mojego "chopa"... :lol: :wink:

Gavroche

Cytat: renia w 2014-02-21, 19:21:49
Cytat: Gavroche w 2014-02-21, 18:58:27
Cytat: renia w 2014-02-21, 18:38:04
Gulaszu mi połowa została, a placka ani jednego. :? Mężowi zasmakowały placki bez gulaszu... 8) :lol:
Złe proporcje ma.
Ja wyjadłbym najpierw gulasz :D
Chochelką.

No to już wolę mojego "chopa"... :lol: :wink:
Wiadomo.
Bo dla Ciebie więcej gulaszu... :D


Gavroche

Cytat: renia w 2014-02-21, 19:33:17
:lol: trzeba myśleć holistycznie... 8) :lol: :wink:
...żeby żyć chochlistycznie :lol:

renia

Miałam problem, żeby ten przepis wstawić na stronę "Optymalni-Pomorze". Ciągle mi w dział "Niusy" wchodziło. Dopiero jak zmieniłam tytuł to weszło do Kuchni... :lol:

http://optymalni.hol.es/kuchnia-optymalna/80-placek-po-cygansku.html

Teresa Stachurska

Nie na temat. Robiłaś ponownie chipsy z ziemniaka?


Teresa Stachurska

Nie na temat, bo nie o gulaszu, ani nie o plackach :) 

renia

O jakim artykule Ty piszesz? O czym? Może w innym dziale jesteś?

Gavroche

Cytat: renia w 2014-02-21, 21:10:21
O jakim artykule Ty piszesz? O czym? Może w innym dziale jesteś?
Kocham Cię :lol:


Teresa Stachurska


renia

Jesteś na stronie nr 2. A ten nowy przepis jest na stronie nr 1, moja kuchnia jest obszerna......... 8)

http://optymalni.hol.es/kuchnia-optymalna.html?limitstart=0  :wink: