Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Wiosenna salatka z pora

Zaczęty przez kasara1991, 2014-03-16, 10:27:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

kasara1991

5 ugotowanych na twardo jajek (albo 2 jajka i 3 zoltka)
250 gr pora
150 gr majonez
80 gr smietany kwasniej
pieprz, sol i troche octu

BTW w 100 gr: 5: 14: 2,1


Gavroche

Lubię jaja w majonezie posypane właśnie pokrojonym porem.
Prawie to samo, choć jaja w połówkach.
Cebulowe capią potem z jamy gębowej, więc jem raczej na wieczór :lol:

administ

A nie da się tej sałatki zmodyfikować na zdrowszą, bo to tyle cholesterolu!  :shock:  :wink:
Na przykład:
bezjajeczny majonez light, zamiast śmietany mleko sojowe i bez jaj?  :wink: :mrgreen:
To będzie zgodnie z zaleceniami IŻiŻ!  :D

MariuszM

Cytat: admin w 2014-03-16, 10:49:43
A nie da się tej sałatki zmodyfikować na zdrowszą, bo to tyle cholesterolu!  :shock:  :wink:
Na przykład:
bezjajeczny majonez light, zamiast śmietany mleko sojowe i bez jaj?  :wink: :mrgreen:
To będzie zgodnie z zaleceniami IŻiŻ!  :D
bez jaj po(prosze) :lol: :D

administ

Ja tylko radzę zgodnie z najnowszymi osiągnięciami i postępem nauk dietetycznych przecież!  :wink:

Blackend

Cytat: Gavroche w 2014-03-16, 10:42:52
Lubię jaja w majonezie posypane właśnie pokrojonym porem.

A ja nie lubię pory, taki uraz ze stołówki szkolnej, gdzie pływało to w prawie każdej zupie i zostało mi tak do dziś.  :lol:

renia

Cytat: Blackend w 2014-03-16, 14:02:38
Cytat: Gavroche w 2014-03-16, 10:42:52
Lubię jaja w majonezie posypane właśnie pokrojonym porem.

A ja nie lubię pory...

A może jednak lubisz, tylko Tobie się coś pomyliło? :roll: Spytaj się lepiej żony... 8) :lol:

administ

A bo się blenderować nie chciało i to przez to.  :?  :wink:

renia

Ja też zup nie blenderuję, ale w arkadiach taie zupy-krem mi bardzo smakowały... :D

zofijeczka


Blackend

Cytat: renia w 2014-03-16, 14:39:45
Spytaj się lepiej żony... 8) :lol:

Spytałem i odpowiedziała że nie lubię, bo Ona tez nie lubi.  :lol:

administ

Bo po blenderowaniu glutów warzywnych nie widać.
Słyszałem, że niektórzy bardziej wrażliwi, to w domu nawet skórę wieprzową blenderują, aby szczeciny i pieczątek nie było widać ...  :wink: :mrgreen:

administ

Cytat: Blackend w 2014-03-16, 14:48:32
Cytat: renia w 2014-03-16, 14:39:45
Spytaj się lepiej żony... 8) :lol:

Spytałem i odpowiedziała że nie lubię, bo Ona tez nie lubi.  :lol:

I to jest właśnie miłość na zasadzie przeciwieństwa...  :wink:

zofijeczka

ja zawartość zupy która się nie rozpuści prze kilka godzin [poza kośćmi] też rozdrabniam i zawracam - inaczej mam "zwroty" jak coś takiego w większym kawałku pływa w zupie. :)

Blackend

Cytat: admin w 2014-03-16, 14:50:17
Słyszałem, że niektórzy bardziej wrażliwi, to w domu nawet skórę wieprzową blenderują, aby szczeciny i pieczątek nie było widać ...  :wink: :mrgreen:

Skórę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, bo inaczej nie przełknę tzn. dzieciom nie smakuje. ;)  :lol:

renia

Cytat: Blackend w 2014-03-16, 14:48:32
Cytat: renia w 2014-03-16, 14:39:45
Spytaj się lepiej żony... 8) :lol:

Spytałem i odpowiedziała że nie lubię, bo Ona tez nie lubi.  :lol:

Widocznie poznała się na Tobie...  :roll: :lol:

renia

Cytat: admin w 2014-03-16, 14:50:17
Bo po blenderowaniu glutów warzywnych nie widać.
Słyszałem, że niektórzy bardziej wrażliwi, to w domu nawet skórę wieprzową blenderują, aby szczeciny i pieczątek nie było widać ...  :wink: :mrgreen:

Chyba znowu coś pokręciłeś... :mrgreen:

administ

Wszystko możliwe, bo to tyle się widzi, słyszy albo czyta...  :wink:

administ

Cytat: Blackend w 2014-03-16, 14:55:12
Cytat: admin w 2014-03-16, 14:50:17
Słyszałem, że niektórzy bardziej wrażliwi, to w domu nawet skórę wieprzową blenderują, aby szczeciny i pieczątek nie było widać ...  :wink: :mrgreen:

Skórę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, bo inaczej nie przełknę tzn. dzieciom nie smakuje. ;)  :lol:

U nas połać świńskiej skóry na talerzu to największy przysmak, tylko aby nie była za mocno rozgotowana i przygolona...  8)  :wink:

renia

Cytat: admin w 2014-03-16, 14:50:17
Bo po blenderowaniu glutów warzywnych nie widać.
Słyszałem, że niektórzy bardziej wrażliwi, to w domu nawet skórę wieprzową blenderują, aby szczeciny i pieczątek nie było widać ...  :wink: :mrgreen:

Jeżeli ja jestem "ci niektórzy" to napiszę dokładnie: Pieczątki wycinamy, szczecinę (jeśli się trochę trafi np. na golonce) to golimy (chyba od tego pochodzi nazwa - golonka  :lol:)  8) :lol: a skórę blenderowałam i dodawałam do bigosu (i wnukowi do zupek), ale to nie jest dobry pomysł. :? Bigos, czy zupa, robią się takie białe, zawiesiste, nieciekawe... :?