Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

100ml mleczka i żeby się tak zaraz tym zachłysnąć ..., Szefu mój. ;)
Wyszło mi, że w poście można ... sobie tyle od ust odjąć :wink: :mrgreen:

Gavroche

Tu 100ml mleczka, tam kromeczka i cukrzynia kochana wróóóóciiii, migmigmig. ;)

Radzio

Gavroche

Wszystko się zgadza: śpię, sikam, piję...  :lol:

Radzio

:lol:
Znaczy, opiłeś się mleczka. :D
A na zagrychę poszła kromeczka. :shock:

Gavroche

Panie, to z tuzin roków na zad było! :lol:

Radzio

:lol:
O! A sikasz do dziś. ;) :lol: :lol: :lol:

Gavroche

Silnie mi się ten szlak odkwaszania utrwalił.  :P

Radzio

:D
To pewnikiem pijesz i śpisz do tego już bezwiednie. 8)

Gavroche

Oooo, panie, jak się napiję, to tak śpię, że czasem nie czuję, że mi szlak odkwaszania ciecze...  :P

Blackend

Radzio

W takim razie pierwszorzędny tytuł łowiecki pasuje jak ulał- moczykij. ;) :D

Obiad'acie się jeszcze dziś, czy "może bardziej pod wieczór"? :D
Po mlecznej reprymendzie właśnie sobie przypomniałem żem świniojad i nie będę pił mleczka ... jak jakiś gołowąs. :D :lol:

Gavroche

Ja też jakiegoś świńskiego gołowąsa wsunę ze smakiem, ale nie wcześniej nim apetycik mi dojrzeje... ;)

Radzio

Dzień dobry Źródełkowi! :D
Kromeczka źle, mleczczka be, wobec tego zrobiłem sobie z jajec berety, z antenką. O! :D :lol:

administ

Radziu!
Przez to nie podniesie Ci się frakcja lipidowa i cukier we krwi nie skoczy! :shock:
Jak tak można "nienaukowo" :?

vvv

Może to antenka z magnezu, np. orzechy włoskie mają dobry stosunek magnezu do wapnia.  :wink:

MariuszM

Ale maja za.duzo blonnika i tluszczow,wiec magnez.sie nie wchlania tak jak powinien :)

vvv

Za pozwoleniem, szukałem czegoś inspirującego o orzechach włoskich
i wyskoczyło mi takie coś, sam coś podobnego przyrządzałem
więc pozwalam sobie przypomnieć.

(http://s27.postimg.org/8wyp395dv/image.jpg)

8)

administ

Cytat: MariuszM w 2015-02-23, 15:42:25
Ale maja za.duzo blonnika i tluszczow,wiec magnez.sie nie wchlania tak jak powinien :)

Bardziej szkodliwa w takim przypadku jest zbyt duża podaż potasu, co wynika z tzw. szeregu Hofmaistera, o czym każdy rozgarnięty żywieniowiec raczej wie, albowiem magnez się nie wchłania, co na liściastej diecie widać po tych, co do liści dodają pomidory. ;)
Dlatego, gdy podstawą diety są liście wg zalecenia niejakiego Gacionga i innych wybitnych naukowców z PAN i IŻiŻ, propagujących 5*wio, należy unikać dużej podaży potasu w diecie, szczególnie z mięsa lub koniecznie suplementować się magnezem ze sklepu z chemią spożywczą. Ale czy oni o tym wiedzą, to nie mam pewności, choć tak zalecają ;)
Zbyt duża ilość białka w diecie również upośledza wychwyt Mg w jelitach, ale to inna zasada obowiązuje. W takim przypadku może dochodzić do zaburzeń pompy sodowo-potasowej, a co za tym idzie szeregu niedogodności metabolicznych, prowadzących w skrajnych przypadkach do niewytłumaczalnych "naukowo"  "syndromów metabolicznych". :lol:

administ

A i jeszcze zapomniałem: prawo minimum - można doczytać, ale nie zapominać, że nadmiar jednego, może powodować niedobór drugiego, choć z bilansu teoretycznego wychodzi, że jest ok. 8)