Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Anulka177 w 2016-02-29, 12:47:51
Cytat: Gavroche w 2016-02-29, 12:02:39
Cytat: Anulka177 w 2016-02-29, 11:54:28
3 żółtka i jedno jajko na masle czyli omlet z rana. Ale nie wiem jeszcze co na obiad. Na wszelki wypadek rozmrozilam schab.
Smakuje Ci schab? :shock:
Na DO to raczej jałowy, niejadalny wiór...

No cóż,  kupuję całego wieprzka,  czy schab z niego mam wyrzucać do śmieci?
Oddać wrogowi na korycie, albo przyjacielowi na DJ? :D

Mirek

Cytat: Anulka177 w 2016-02-29, 12:47:51
Cytat: Gavroche w 2016-02-29, 12:02:39
Cytat: Anulka177 w 2016-02-29, 11:54:28
3 żółtka i jedno jajko na masle czyli omlet z rana. Ale nie wiem jeszcze co na obiad. Na wszelki wypadek rozmrozilam schab.
Smakuje Ci schab? :shock:
Na DO to raczej jałowy, niejadalny wiór...

No cóż,  kupuję całego wieprzka,  czy schab z niego mam wyrzucać do śmieci?
Kotleciki (nie takie na pół talerza) schabowe są bardzo pierwsza klasa, z masełkiem w ilości aby Złota Proporcja się dokonała na talerzu.

Gavroche

Lepsze "schabowe" są z karkówki, ale oczywiście jedzenia szkoda wyrzucać. 8)

Mirek

Cytat: Gavroche w 2016-02-29, 12:56:59
Szczególnie karkóweczka "made by moja żona" - palce lizać!
Polecam także "schabowy" z boczku, mniam niam.

Anulka177

Schabowe faszeruję pieczarkami,  boczkiem i masłem,  nie ma prawa proporcja nie wyjść.  A zakładając,  ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce są?  :shock:

renia

Cytat: Mirek w 2016-02-29, 13:04:22
Cytat: Gavroche w 2016-02-29, 12:56:59
Szczególnie karkóweczka "made by moja żona" - palce lizać!
Polecam także "schabowy" z boczku, mniam niam.

Przymierzam się do tego schabowego z boczku jak sójka za morze... :? :lol:

renia

Cytat: Anulka177 w 2016-02-29, 13:25:08
Schabowe faszeruję pieczarkami,  boczkiem i masłem,  nie ma prawa proporcja nie wyjść.  A zakładając,  ze chude mięso jest nie do przyjęcia to jak zrozumieć przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce są?  :shock:

Wszystko można tłuszczem dopasować...Chociaż tłuste mięsa są smaczniejsze... 8)
Dzisiaj jadłam golonkę i za chuda. Włókna w mięsie długie, suche... :?

Anulka177

Cytat: renia w 2016-02-29, 14:06:33
Schabowe faszerujê pieczarkami,  boczkiem i mas³em,  nie ma prawa proporcja nie wyjæ.  A zak³adaj±c,  ze chude miêso jest nie do przyjêcia to jak zrozumieæ przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce s±?  :shock:

Wszystko mo¿na t³uszczem dopasowaæ...Chocia¿ t³uste miêsa s± smaczniejsze... 8)
Dzisiaj jad³am golonkê i za chuda. W³ókna w miêsie d³ugie, suche... :?
A nie podduszalas jej na smalcu,  żeby się miesko "napiło"? 

administ

Włókna w mięsie długie, suche... :?

Wyraźny brak wprawy w pichceniu mięsa!  :shock: ;)
Mięso ma wychodzić z obróbki kulinarnej zawsze kruche i soczyste, niezależnie od sposobu przyrządzenia .  :D

Gavroche

Rozumieć można rozmaicie, np. jako podstawę diety, bo przecież na chlebie też proporcja wyjdzie.  :wink:
Albo jako propozycję raz do roku, w katolickim kraju, gdzie ryba jest tradycyjnym daniem? :roll:

Nie czepiam się za bardo tego schabu, bo to nie jest jakiś dramat, ale prócz proporcji zasadą DO jest wartość biologiczna rozumiana jako maksymalne wysycenie "ciałami czynnymi" (cholesterol, cholina, fosfolipidy, witaminy, minerały) danego pokarmu, prócz GSO.
Dlatego słoninka jest lepsza niż smalec, a masło od śmietanki. :D

renia

Cytat: admin w 2016-02-29, 14:39:11
Włókna w mięsie długie, suche... :?

Wyraźny brak wprawy w pichceniu mięsa!  :shock: ;)
Mięso ma wychodzić z obróbki kulinarnej zawsze kruche i soczyste, niezależnie od sposobu przyrządzenia .  :D

Ta była w zupie... :?

renia

Cytat: Anulka177 w 2016-02-29, 14:34:32
Schabowe faszerujê pieczarkami,  boczkiem i mas³em,  nie ma prawa proporcja nie wyjæ.  A zak³adaj±c,  ze chude miêso jest nie do przyjêcia to jak zrozumieæ przepisy z K. K. z ryb czy krewetek?  Te to dopiero chudzielce s±?  :shock:

Wszystko mo¿na t³uszczem dopasowaæ...Chocia¿ t³uste miêsa s± smaczniejsze... 8)
Dzisiaj jad³am golonkê i za chuda. W³ókna w miêsie d³ugie, suche... :?
A nie podduszalas jej na smalcu,  żeby się miesko "napiło"? 

Nie, gotowana była w grochówce (200 g grochu łuskanego na duży garnek).

Anulka177

Na drugi raz mięso surowe najpierw podsmaż, 
a potem wrzuć do gotowania,  bbędzie smaczniejsze ;-)

renia

Dobrze wiedzieć. Dzięki... :D

Diogenes z Synopy

A my bez zbędnych ceregieli. Na obiad żółtka na słonince chudej i zasmażane buraczki (odmroziłem pojemniczek).   Na kolację będzie krem w pucharkach z bitej śm. z żółtkami ucieranymi  i rodzynkami.

Blackend

Śniadanie jak zwykle, a na obiad to samo co wczoraj, bo dobrze wychowani goście ulitowali się i nie pożarli wszystkiego. ;)  :lol:

Diogenes z Synopy

dobry pokarm. Bo dużo nie schodzi ze stołu podczas przyjęcia  ;-) 

Blackend

Zapobiegawczo dodatkowo przygotowaliśmy słuszne porcje potrawki z kurczaka i ryżu do oporu. ;)

Anulka177

Cytat: Gavroche w 2016-02-29, 14:40:42

Rozumieć można rozmaicie, np. jako podstawę diety, bo przecież na chlebie też proporcja wyjdzie.  :wink:
Albo jako propozycję raz do roku, w katolickim kraju, gdzie ryba jest tradycyjnym daniem? :roll:

Nie czepiam się za bardo tego schabu, bo to nie jest jakiś dramat, ale prócz proporcji zasadą DO jest wartość biologiczna rozumiana jako maksymalne wysycenie "ciałami czynnymi" (cholesterol, cholina, fosfolipidy, witaminy, minerały) danego pokarmu, prócz GSO.
Dlatego słoninka jest lepsza niż smalec, a masło od śmietanki. :D

Gavroszku, robisz z igły widły  :wink: Przytoczone tu informacje są mi znane, ale świniak kupiony i zapłacony, ekologiczny, jak nie wiem co, więc rozdawać z niego nie zamierzam nic!!! Zjemy go całego z "kopytami"- od ryjka po koniec zakręcone ogonka!  8) :lol:

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-29, 17:58:18
A my bez zbędnych ceregieli. Na obiad żółtka na słonince chudej i zasmażane buraczki (odmroziłem pojemniczek).   Na kolację będzie krem w pucharkach z bitej śm. z żółtkami ucieranymi  i rodzynkami.

Nie wychodzą Wam jeszcze te żółtka bokiem? :shock: :lol: 8)