Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Ale musztarda powinna być po objedzie przecież!  :shock: ;)

renia

...na deser...

Diogenes z Synopy

Cytat: admin w 2016-03-21, 21:36:35
Najlepiej brać we frankach jeśli się musi, jak się we frankach zarabia, ale to taka "oczywista oczywistość", że szkoda słów... ;)
Cytat: Anulka177 w 2016-03-21, 21:32:58
A ja 10 lat temu wzięłam w złotówkach i nie narzekam, choć wkurza mnie jak frankowcy dopominają się o coś, co im się nie należy. Swego czasu płaciłam raty wyższe niż oni, ale stabilne. Jak ktoś lubi ryzyko to jego sprawa, ale dlaczego potem o pomoc prosi, a nawet się jej domaga?

Cytat"Pieniądze z helikoptera": EBC może przekazać gospodarstwom domowym środki celowe na spłatę zadłużenia

- Draghi oświadczył, że EBC nie przeanalizował jeszcze dogłębnie tej opcji, ale sama koncepcja jest interesująca

EBC mógłby to osiągnąć np. przekazując określoną kwotę każdemu gospodarstwu domowemu w strefie euro na specjalny rachunek bankowy; środki takie służyłyby wyłącznie na spłatę istniejącego zadłużenia. Dla dłużników efekt byłby natychmiastowy: zmniejszenie obciążenia długiem, większa pewność co do przyszłości, a tym samym wzrost mocy nabywczej i powiązanej z nią konsumpcji. Mogłoby to błyskawicznie odwrócić obecną sytuację.

W przypadku osób niezadłużonych można przyjąć, że wypłacone środki zostałyby zainwestowane np. w europejskie przedsięwzięcia infrastrukturalne, co stanowiłoby bodziec dla wzrostu gospodarczego i zapewniło długoterminowe korzyści.

Cytat EBC pozostawia sobie furtkę do ewentualnego wdrożenia tej opcji.

nowa ekonomia, zawsze można liczyć na pomoc ;-)  gdy coś się nie uda .
Za parę lat będziem stać po banknoty w kolejce, a nie po chleb i sroltaśmę.  ;-)

Cytat"Kwestia tzw. pieniędzy z helikoptera nie jest przez nas jeszcze realnie brana pod uwagę, a temat ten nie został poruszony. To bardzo interesująca koncepcja, którą obecnie omawiamy z ekonomistami z kręgów akademickich oraz z przedstawicielami różnych środowisk

http://stooq.pl/n/?f=1029980

Gavroche

Cytat: admin w 2016-03-22, 12:45:50
Ale musztarda powinna być po objedzie przecież!  :shock: ;)
Do obiadu już nie starczy... :?

Anulka177

A ja dziś jadłam śniadanie niespodziankę bo byłam w gościach, a tam akurat boczki i szynki wędzili i taki boczuszek jeszcze ciepły opędzlowałam, pycha!!! W domu poprawiłam serem kozim, jakiś straszny śmierdziuch był, ale smaczny, nie powiem....(może to z capa, a nie z kozy?  :roll:)

renia

Ja już praktycznie wszystko co nam jest potrzebne na Święta kupiłam. Jeszcze tylko 2 rzeczy zamówione muszę odebrać i tyle. Już zaczynam świętować... :wink:
A, jeszcze zapas jajek musimy uzupełnić, bo ich brak byłby dla nas nie do zniesienia...  :? :lol:

administ

A czy to jaki post wielki katolików nie obowiązuje do niedzieli rana, czy coś przeoczyłem... ;)
Woda, chleb i korzonki - to droga do Raju dla wyznawców ukrzyżowanego.  8)

Anulka177

Katolików być może.... :roll:

administ

Właśnie, to taki wspaniały okres na detoks z tych mięsnych potraw i taki antyrakowy...  :shock: ;)
http://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/superfoods-10-produkt%c3%b3w-o-najwy%c5%bcszym-potencjale-antyoksydacyjnym/ar-AAei25p?ocid=spartanntp - proszę jaki fajny zestaw na 5*wio, tylko rolek i rakiet tenisowych jeszcze brakuje...  :D

Anulka177

Tego to za nic nie rozumiem: dlaczego orzechy pecan, a nie włoskie? Karczochy, a nie kapusta? Jeszcze o komosie ryżowej zapomnieli napisać i czystku  :?

renia

Cytat: admin w 2016-03-22, 14:56:08
A czy to jaki post wielki katolików nie obowiązuje do niedzieli rana, czy coś przeoczyłem... ;)
Woda, chleb i korzonki - to droga do Raju dla wyznawców ukrzyżowanego.  8)

W piątek jest ścisły post dla katolików, a w sobotę zwykły post... :lol: a w Święta obżarstwo od świtu do nocy, suto zakrapiane... 8) :lol:

Diogenes z Synopy

no ta miałem dziś zwykły post na obiad. Postna kapusta kiszona ugotowana podsmażona na skwarkach i przegotowana z sosem wytopionym spod boczku pieczonego. Postne pyszne WiO. ;-)  Do tego  10 żółtek na skwarkach (na 2 os). Nać.

Anulka177

Ale boczek też był postny, mam nadzieję?  :roll:

Diogenes z Synopy

Cytat: Anulka177 w 2016-03-22, 16:47:18
Ale boczek też był postny, mam nadzieję?  :roll:
boczek zamrożony, tylko sos z niego użyłem. To się nie liczy  ;-)  . A skwarki tłuste - więc nie mięso  ;-)  . Można zawsze sobie dopasować chomąto do konia  ;-)

Diogenes z Synopy

Gofry z zółtek 2 szt, 100 gr Cheddara w plasterkach, masła ponad ćwiartkę. Og kisz i nać.   :lol:

Jarek

Fajnie masz obiadu nie trzeba już gotować (prawie) :lol:

Diogenes z Synopy

Zosia zrobi frytki na łoju, do tego żółtka lub galaretka - gdy kto głodny  :roll:  będzie. I kapusta kisz zasmażana.

kawka ze śmietanką i niemiecka gorzka czekolada nie była zła.  :D

Gavroche

A ja elegancko i z gracją opitoliłem kawał salcesonu popijając śmietanką. :)

Kryanna

Ciągle o żarciu, nudne to  :o
Ja skromnie 3 żółtka + 1 jajo z cebulką i na skwarkowy smalec. Do tego nieco papryki konserwowej i tyle.
Jeszcze tylko kombinuję nad deserem: z czym zjeść serduszko goferka orzechowego. Smakują mi one na zimno, ciepłe były takie sobie - ale ja dziwadło jestem, to nie należy brać ze mnie czasem przykładu.

administ

W tym wątku na szczęście żarcie jest na pierwszym miejscu...  8)