Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

nie, nie miałem ochoty na mięso. Jutro w taniej jatce na coś więcej sobie pozwolę. ;-)   Jakiś ogonek, albo inny rarytas. ;-)

renia

Nie chodziło mi o mięso, tylko o gotowanie. Ty, a nie Zosia? :shock: 8) :lol:

Diogenes z Synopy

ale filozofia.  :roll:  Kluseczki robi się 5 minut. Pomemłać twaróg z żółtkami widelcem, dodać krochmalu i wrzucić na wrzątek.  :D

Anulka177

Cytat: renia w 2016-10-04, 17:21:04
Cytat: admin w 2016-10-04, 14:20:12
Czy wymienić syndromy metaboliczne, które może wywołać taki posiłek u podatnych? ;)

Wymień...Please... 8)
Mi już kiedyś wymienił, to przez dwa dni wsłuchiwałam się czy mi się od szczawiowej dna moczanowa nie odzywa, a od jabłka cukrzyca, o raku z frytek nie wspominając  8)  :lol:
Dzisiaj więc, pomna ostrzeżeń, zjadłam żółtka na maśle rano i parówki z pastą z bakłażana po południu. Na rozgrzewkę, jako że dzień zimny i mokry, popiłam kubkiem pomidorówki. I to na tyle by było... :roll:

administ

:lol:
Ale o własne zdrowie najlepiej dbać samodzielnie, bo jest zbyt cenne... ;)

renia

Ale samemu smutno i w razie czego nie ma winnego... :? 8)

renia

Cytat: Anulka177 w 2016-10-04, 20:24:14
Cytat: renia w 2016-10-04, 17:21:04
Cytat: admin w 2016-10-04, 14:20:12
Czy wymienić syndromy metaboliczne, które może wywołać taki posiłek u podatnych? ;)

Wymień...Please... 8)
Mi już kiedyś wymienił, to przez dwa dni wsłuchiwałam się czy mi się od szczawiowej dna moczanowa nie odzywa, a od jabłka cukrzyca, o raku z frytek nie wspominając  8)  :lol:
....

:lol: też bym sprawdzała... 8) :lol:

Diogenes z Synopy

Gofra z masłem.
Salceson czarny 3 plasterki, krupnioka pętko, żywieckiej z 5 plasterków. Ogórek mały kiszony.
Popiłem OptyInką z cukrem.

renia

Za ten cukier, to za pokutę powinieneś pół wiadra smalcu zjeść... 8) :lol:

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-10-05, 11:33:58
Gofra z masłem.
Salceson czarny 3 plasterki, krupnioka pętko, żywieckiej z 5 plasterków. Ogórek mały kiszony.

Za mną już od dłuższego czasu kaszanka "chodzi", ale jakoś nie mogę jej "złapać"... :?
Ostatnio to za słoną miałam...Może kawałek słoniny świeżej do jej smażenia kupię, to nie będzie tak słona.

Diogenes z Synopy

Cytat: renia w 2016-10-05, 11:35:21
a co, jest niezdrowy?   :D

Kupuję u  masarnika prywaciarza co nie kadzi soli. Ale wyroby trzeba zjeść do 5-7 dni.

Anulka177

Cytat: renia w 2016-10-05, 11:36:59
Gofra z masłem.

Za mną już od dłuższego czasu kaszanka "chodzi", ale jakoś nie mogę jej "złapać"... :?
Ostatnio to za słoną miałam...Może kawałek słoniny świeżej do jej smażenia kupię, to nie będzie tak słona.
Zmieszaj z podduszoną cebulą i "odsolisz" trochę w ten sposób :)

Gavroche

I pomidorem, nieposolonym oczywiście, można przegryzać. ;)

administ

Renia pewnie nie daje boczku surowego, bo "za słono" pewnie by wyszło. ;)

renia

:lol: Ale pomyślałam o surowym boczku... 8) Będzie lepszy od słoniny, tym bardziej, że słonina jest u nas luksusem, który jest tylko na zamówienie... 8) :lol:

renia

Cytat: Anulka177 w 2016-10-05, 11:55:33
Cytat: renia w 2016-10-05, 11:36:59
Gofra z masłem.

Zmieszaj z podduszoną cebulą i "odsolisz" trochę w ten sposób :)

Tak robię, ale jeszcze za słone... :?

renia

Cytat: Gavroche w 2016-10-05, 12:14:47
I pomidorem, nieposolonym oczywiście, można przegryzać. ;)

Mnie pomidor nie pasuje do kaszanki. Prędzej ogórek kiszony, ale jest jeszcze bardziej słono... :lol:

Gavroche

To może małosolny. ;)

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-10-05, 11:42:23
Cytat: renia w 2016-10-05, 11:35:21
a co, jest niezdrowy?   :D

Nic do cukru nie mam. Taki słodziutki jest... :D

renia

Cytat: Gavroche w 2016-10-05, 13:05:40
To może małosolny. ;)

:lol: dobra myśl, jeszcze można fileta małosolnego ze śledzia dorzucić... 8)