Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: admin w 2016-10-11, 12:12:35
Może chociaż podwieczorek po drodze? ;)

Albo zacząć od drugiego śniadania... :roll: :lol:

administ

Ale oni każą przynajmniej 5*, a jeszcze lepiej osiem!  :shock: ;)

renia

Dobrze, że my ich nie musimy słuchać, ciężko by było... :? Na normalne jedzenie by już nie było czasu ani miejsca... :roll:

Diogenes z Synopy

Cytat: admin w 2016-10-11, 12:42:08
a jeszcze lepiej osiem!  :shock: ;)
co najmniej 8, bo tak jak współczesny łosoś ma mniej łamag 3, to współczesne jabłko i pomidor nie ma prawie w ogóle witamin i minerałów (nie moje słowa), za wyjątkiem oczywistych (tych do odlewni). ;-)

To tak jak kiedyś z Zosią sobie obliczaliśmy, ile trzeba pić wody i ile razy dziennie, aby ''normę Zięby'' wyrobić, żeby być zupełnie zdrowym.

I tak jakoś - pół litra pół godziny przed posiłkiem, dwie godziny po litr czy półtora  :roll: . Razy ilość posiłków. Wyszło, że czasu brakuje!  :lol:  ;-)
A co musi powiedzieć ten co jada 6-8 razy dziennie? ;-)  :shock:

Blackend

Cytat: renia w 2016-10-11, 12:47:40
Dobrze, że my ich nie musimy słuchać, ciężko by było... :? Na normalne jedzenie by już nie było czasu ani miejsca... :roll:

I to jest właśnie błąd, że ludziska nie słuchają i postów nie przestrzegają - tylko to mięcho i mięcho.  :?  8)
Jeżeli Służba Zdrowia ma być darmowa, to Należymisie powinny być obligatoryjnie przymuszone do zalecanej diety przez IŻIŻ.  8)
Aż dziwne, że jeszcze na to nie wpadli?  :roll:

Anulka177

A ja dziś popełnię fałszerstwo! Dostałam od kolegi kanie (grzyby) i zrobię "schabowe" No i bigos do tego.... :D

renia

Mąż się pewnie nie kapnie, że to nieprawdziwy schab... :roll: :lol:

Gavroche

Cytat: Anulka177 w 2016-10-11, 13:40:45
A ja dziś popełnię fałszerstwo! Dostałam od kolegi kanie (grzyby) i zrobię "schabowe" No i bigos do tego.... :D
Ale dobre!
100 lat nie jadłem smażonej kani...
Pod warunkiem, że to czubajka, a nie jaka psiabetka. ;)
Chociaż mówią, że każdy grzyb można zjeść... co najmniej raz. 8)

Diogenes z Synopy

Nie mogło być inaczej. U nas też grzyby. Przecudna zupa z borowików i krawców.  Masło i śmietana w komplecie!  I 5 żółtek w talerz.  I zasmażka!  ;-)

Kryanna

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-10-11, 13:03:09
Cytat: admin w 2016-10-11, 12:42:08
a jeszcze lepiej osiem!  :shock: ;)
co najmniej 8, bo tak jak współczesny łosoś ma mniej łamag 3, to współczesne jabłko i pomidor nie ma prawie w ogóle witamin i minerałów (nie moje słowa), za wyjątkiem oczywistych (tych do odlewni). ;-)

To tak jak kiedyś z Zosią sobie obliczaliśmy, ile trzeba pić wody i ile razy dziennie, aby ''normę Zięby'' wyrobić, żeby być zupełnie zdrowym.

I tak jakoś - pół litra pół godziny przed posiłkiem, dwie godziny po litr czy półtora  :roll: . Razy ilość posiłków. Wyszło, że czasu brakuje!  :lol:  ;-)
A co musi powiedzieć ten co jada 6-8 razy dziennie? ;-)  :shock:
Wiadro cynkowe sobie pod nos jak koniu postawić i pić, nie pytać czemu. Mus, to mus! I najlepiej nie schodzić z sedesa, bo szkoda ciągle te gatki w górę i w dół, gumka się porozciąga w jeden dzień!

Diogenes z Synopy

:lol:
Salceson biały 200-250 gr. Pół gofra, aby masła w ręce nie trzymać. ;-)  OptyInka z cukrem. 2 morele suszone, bez SO2.

CytatAnglicy jedzą head cheese (salceson podobny do naszego), nazwany tak podobno dlatego, że tężeje w formie podobnej do tej, w jakiej odciska się sery. Szkoci mają swój haggis przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Tradycyjnie haggis jada się z największym namaszczeniem 25 stycznia, czyli w tzw. Burns' Night, rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa. Niemiecki jasny salceson z kminkiem nazywa się Kümmelsülze. Robiony jest z głowizny, podrobów i nóżek zawiniętych w żołądek lub pęcherz. Giò th? to salceson wietnamski - od europejskiego różni się głównie przyprawami oraz dodatkiem czarnych azjatyckich grzybów. Nie jest jadany na co dzień. W Wietnamie zwykle serwuje się go przy okazji Nowego Roku, czyli święta Tet - jest jedną z zakąsek do alkoholu. Tak naprawdę salceson znany jest na całym świecie, przynajmniej wszędzie tam, gdzie się jada wieprzowinę i wykorzystuje wszystkie jej części
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Salceson-Daj-sie-skusic,wid,16107335,wiadomosc.html?ticaid=117e41
no to się skusiłem  :D

Gavroche

Lubię szkocki haggis, szwedzki blodpudding, naszą kaszankę i salceson też.
Dawniej też lubiłem, ale dla młodziaka to troszkę obciach był to jeść. ;)
Za to teraz, kiedy wędliny w sklepie smakują tak samo, to najlepsze, co można dostać, bo pogardzane. :D

Diogenes z Synopy

tak, ale dawniej także świadczyło o niezaradności np gdy się poszło do rzeźnika (za Gierka) i tylko ''odpad'' był. Szyneczka była na stole to i prestiż wzrastał, takie dyrektorskie śniadanie, a nie traktorzysty.  :?  ;-)

vvv

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-10-12, 10:34:11
z cukrem.
Miałem iść wczoraj po cukier, ale zaczęło padać, pomyślałem, że przecież nie będę łaził po deszczu tylko po cukier jak nałóg jakiś i mi się z tego myślenia całkiem cukru odechciało, zasmakowałem w kawie gorzkiej niebielonej, 100% kawy w kawie, dobra zmiana.
8)

Gavroche

Ale pamięć Ci siadła, albo kofeina Cię mocniej klepnęła, bo się powtarzasz. :D

Zyon

Work Buy Consume Die

Anulka177

Cytat: Gavroche w 2016-10-12, 11:22:08
Ale pamięć Ci siadła, albo kofeina Cię mocniej klepnęła, bo się powtarzasz. :D
Powtórzył bo tam jest info dla wybranych, a tu dla ogółu  :)

Zyon

No wlacha, niech kazdy wie, ze Adam poczynil wazne zmiany w swoim skrupulatno-tabelarycznym zyciu :D
Work Buy Consume Die

Gavroche

Zmężniał znaczy?
No tak, przejście z kakałka na czarną, to nie w kij dmuchał. ;)

Zyon

Twardy gosc, nie ma to tamto, subito santo
Work Buy Consume Die