Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: renia w 2016-12-22, 17:32:49
Kartofle ponoć nie tuczą...  :lol: :wink:

Naturalnie, że nie tuczą, a nawet są silnie odchudzające.  8)
Przykład: młode, gotowane, z koperkiem, zapite mlekiem zsiadłym - klasyka doskonałej diety odchudzającej.  :D

Anulka177

Wczoraj wzięłam się za robienie pierogów z kapustą i grzybami. Jako, że jest nas tylko dwoje, więc miało być ich tylko kilka. Ze 100g mąki, jajka, 4 żółtek i łyżki oliwy wyszło mi ciasto na 37 sztuk!  :shock: 1 pieróg to 2g węglowodanów  :D Nie miałam wyjścia i podzieliłam je na 3 porcje, bo przecież wszystkich na raz nie zjemy!  :D

Dziś na obiad była zupa na wywarze z golonki (którą mieliśmy wczoraj) z ziemniakami, marchewką i groszkiem, podbita śmietanką i posypana koperkiem, a na deser po jednym naleśniku z mascarpone i czekoladą.
Z reszty usmażonych naleśników zrobiłam krokiety i zamroziłam. Powoli zaczyna mi brakować miejsca w zamrażarce :?

administ

A ja jutro się biorę za pierogi, ale że nas jest pięcioro nie licząc gości, to kilo mąki pójdzie na pierwszy rzut jak nic.  8)
Będą z mięsem oczywiście.  :D

Maniek

Cytat: admin w 2016-12-22, 19:54:26
A ja jutro się biorę za pierogi, ale że nas jest pięcioro nie licząc gości, to kilo mąki pójdzie na pierwszy rzut jak nic.  8)
Będą z mięsem oczywiście.  :D

A czoko też będzie?  :shock:  ;)

Anulka177

Facet robiący pierogi! :shock: Tego jeszcze nie widziałam! :shock: (No, chyba, że w telewizji)  :lol:

administ

Ja tylko doprawiam mięso i ciasto sprawiam, a lepi reszta.  8)

renia

Cytat: Anulka177 w 2016-12-22, 20:01:00
Facet robiący pierogi! :shock: Tego jeszcze nie widziałam! :shock: (No, chyba, że w telewizji)  :lol:

Mój szwagier z Hamburga szczyci się tym, że robi najlepsze pierogi. W zeszłym roku zrobił ich 140... :lol:

administ

:shock:
140 to bardzo dużo lepienia!  :?

renia

Ja kupiłam paczkę mrożonych uszek z grzybami... 8)

administ

Znaczy - świńskie z candidą, czy jak? ;)

renia

Cytat: admin w 2016-12-22, 20:28:25
:shock:
140 to bardzo dużo lepienia!  :?

Dużo. Może żona mu pomaga... :roll: Nie chwaliła się. Ale tam do stołu wigilijnego siada kilka rodzin. I bardzo lubią te pierogi (bardziej niż mięso) 8) :lol:. Może część mrożą. Nie wiem... :roll:

renia

Cytat: admin w 2016-12-22, 20:29:36
Znaczy - świńskie z candidą, czy jak? ;)

:lol: Sklepowe, mączne z konserwantami pewnie i jakimiś E-ileśtam... :?

Anulka177

Ja przed przejściem na DO to po 120 pierogów za jednym podejściem robiłam, najczęściej ruskie, czasem z mięsem lub kapustą. A od trzech lat zero pierogów. Te wczorajsze są ewenementem  :D

renia

Cytat: admin w 2016-12-22, 18:03:43
Cytat: renia w 2016-12-22, 17:32:49
Kartofle ponoć nie tuczą...  :lol: :wink:

Naturalnie, że nie tuczą, a nawet są silnie odchudzające.  8)
Przykład: młode, gotowane, z koperkiem, zapite mlekiem zsiadłym - klasyka doskonałej diety odchudzającej.  :D

Zależy od tego ile się ich zje... :roll:

renia

Cytat: Anulka177 w 2016-12-22, 20:46:07
Ja przed przejściem na DO to po 120 pierogów za jednym podejściem robiłam, najczęściej ruskie, czasem z mięsem lub kapustą. A od trzech lat zero pierogów. Te wczorajsze są ewenementem  :D

U nas nigdy pierogi i kluski nie królowały. Z moich i męża stron to głównie ziemniaki i mięso, wędliny, bigosy, zupy, sałatki i chlebuś... :lol:

Blackend

U nas od pierogów jest Teściowa i dlatego są zjadliwe. ;)

administ

Znośne są, ale na odległość i jak nie dzwonią za zęsto... ;)  :lol:

Kryanna

Temat pierogów czasem jest kłopotliwy - u nas :-)
Robiłam z jagodami latem, zimą musiało być jagód zamrożonych nieco też. Ilości hurtowe i wielkość pięści w porywach. Te inne, bardziej treściwe też. Mąż czasem marudzi o nich, a ja udaję głuchą. No, bez przesady, zrobię trochę, bo się boję że mnie zostawi w końcu ... ale na kogo mnie wymieni? Młodsze dziewczyny nie są takie pracowite jak ja, musiałby jeść gotowce ;-)
A, co do zięciów Adminku, to trafiają się tacy ... wszystkie Teściowe powinny żywcem do nieba pójść!

renia

Cytat: Kryanna w 2016-12-23, 08:59:49
Temat pierogów czasem jest kłopotliwy - u nas :-)
Robiłam z jagodami latem, zimą musiało być jagód zamrożonych nieco też. Ilości hurtowe i wielkość pięści w porywach. Te inne, bardziej treściwe też. Mąż czasem marudzi o nich, a ja udaję głuchą. No, bez przesady, zrobię trochę, bo się boję że mnie zostawi w końcu ... ale na kogo mnie wymieni? Młodsze dziewczyny nie są takie pracowite jak ja, musiałby jeść gotowce ;-)

:lol: :lol: :lol:

administ