Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Wyższy wymiar.  :lol:

vvv

Ale do lotka to tak z pół godziny trzeba.
:mrgreen: :wink:

Blackend

Blackend

https://drive.google.com/file/d/1RC3OifgyEFq4acA9XipG_C6sdmdZTNqntg/view?usp=sharing
Moje śniadanko z rana.  8)
Miał być omlet, ale przez roztargnienie rozbiło mi się nad patelnią, to wymyśliłem na szybko jajko sadzone. ;)  8)

admin

A to jak u mnie co rano - trzy żółteczka sadzone z dwóch stron, aby na wierzchu skorupka, a w środku płyn był!  :D
Masło i pomidorek - idealny zestaw, aby się żółtkiem nie przytkać.  8)
Mniam!  :D

renia

Cytat: Blackend w 2019-05-07, 13:01:25
https://drive.google.com/file/d/1RC3OifgyEFq4acA9XipG_C6sdmdZTNqntg/view?usp=sharing
Moje śniadanko z rana.  8)
Miał być omlet, ale przez roztargnienie rozbiło mi się nad patelnią, to wymyśliłem na szybko jajko sadzone. ;)  8)

Fajne, ale jak dla mnie, to tych pomidorków by było za dużo... :roll:

Blackend

Raczej za mało - oko oszukuje.  8)
To nawet nie była ćwiartka zwykłego pomidora, czyli gdzieś 1,5 do 2g węglowodanów.  :lol: 8)

Blackend

Cytat: admin w 2019-05-07, 13:12:20
A to jak u mnie co rano - trzy żółteczka sadzone z dwóch stron, aby na wierzchu skorupka, a w środku płyn był!  :D

Ale Pani nie było, więc pozostała tylko opcja jednostronna. ;)

admin

Nie wyobrażam sobie tu takiego kataklizmu!  :shock: ;)

renia

Ja też nie... :lol:

renia

Cytat: Blackend w 2019-05-07, 17:46:18
To nawet nie była ćwiartka zwykłego pomidora, czyli gdzieś 1,5 do 2g węglowodanów.  :lol: 8)

Nie chodzi mi o węglowodany, bo tych w pomidorach jest mało. Ale nie lubię dużo warzyw (zwłaszcza surowych). Tylko trochę do smaku... :roll: Ale o gustach się nie dyskutuje... 8) :lol:

Blackend

Cytat: renia w 2019-05-07, 18:46:38
Cytat: Blackend w 2019-05-07, 17:46:18

Nie chodzi mi o węglowodany, bo tych w pomidorach jest mało. Ale nie lubię dużo warzyw (zwłaszcza surowych). Tylko trochę do smaku... :roll: Ale o gustach się nie dyskutuje... 8) :lol:

W czymś te węglowodany trzeba uzupełnić, do wyboru i koloru. ;)

adampio

Witajcie,
no wlasnie jakos te weglowodany trzeba uzupelniac.......ale czy na pewno? Czy jest to konieczne?
Tak wiem, Dr. Kwasniewski pisal, ze musza byc - w zaleznosci od formy zycia. Ale nowe badania, mowia tez, ze brak weglowodanow w organizmie zmusza go go do produkcji cial ketonowych (to oczywiscie znamy), ale ktore sa ponoc zbawienne , a nie jak sie wczesniej mowiono "niekoniecznie najlepsze". Wiadomo, ze do wytworzenia cial ketonowych potzrebujemy watroby, ktory kazdy z nas ma w takim czy innym stanie, i ktora je produkuje. Dr. Kwasniewski twierdzi, ze jest to "glupia robota", bo po co zmuszac watrobe do niepotrzebnej pracy kiedy wystarczy dodac w diecie weglowodany. Ale wlasnie czy te dodane weglowodany sa na tyle dobre aby mozna w konsekwencji nazwac dana diete optymalna? Ludzie, kiedy poczuje "ciag weglowodanowy" jedza wszystko byle  by dac sobie weglowodanu. Ciastka, lody, chleb itd. Czy to jest lepsze od niejedzenia weglowodanow?
Wiem, ze nasze cialo to fabryka chemiczna, ktora starwi wszystko to, co jej podamy. Nie zawsze to co otrzymujemy jest naszym celem.
Pozdrawiam

renia

To mam w rodzinie taki przykład (albo "przypadek"). Najmłodszy syn już chyba od 10 dni prawie nie je węglowodanów (jedynie trochę warzyw, bez ziemniakow, tj. jakieś 5% dziennych kalorii) i cały czas ma ketony na 4+. I mówi, że czuje się dobrze, nie ma żadnych skurczy w nogach i ma sporo energii. Ciekawa jestem jak długo tak wytrzyma... :roll:
Mówiłam mu, że organizm i tak produkuje sobie potrzebne węglowodany z białka i traci na to energię, witaminy (głównie B1) i minerały (głównie magnez). Ale może coś pokićkałam... 8) :lol:

Gavroche

Węglowodany w buzi to zupełnie inna sygnalizacja metaboliczna. 8)
Ciała ketonowe działają euforycznie u zdrowych i chronią oraz wzmacniają uszkodzony już układ nerwowy.
Stąd dieta ketogeniczna sprawdza się w różnych neurodegradacjach.

Jednak nawet u chorych, po okresie adaptacji, można zwiększyć ilość Ww, bo długofalowo w ochronnym działaniu diety keto nie chodzi o same ciała ketonowe, ale o dostępność energii.
Ale jeśli ktoś nie potrafi opanować apetytu na Ww (mam takiego znajomego) to może faktycznie lepiej niech nie je ich w ogóle, tzn. tyle, co w produktach zwierzęcych, ~20g dziennie, a askorbinian można uzupełnić z tabletki. 8)

admin

Jak się zapach siuśków zmienia (nie trzeba sikać po palcach, wystarczy dobry węch) na charakterystyczny dla wydalania nadmiaru wodoru w diecie, to trzeba trochę węgla z jonem wodorotlenkowym dołożyć, byle nie z alkoholu, bo wtedy się metaboliczna jazda zaczyna.

admin

I jeszcze praktyczna rada - po wysiłku fizycznym oszczędnie jest powstrzymać się od sikania z godzinę, póki nie zresorbuje z moczu substratow energetycznych.  8)
Szczególnie po bieganiu.

adampio

Zofia

Czy codzienny omlet na śniadanie to już jest Nałóg? :shock:

madre

Jak trzęsie z odstawienia to nałóg, jak nie trzęsie to nawyk.