Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Dna moczanowa

Zaczęty przez Tomasz, 2015-08-02, 12:15:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Coś mi się widzi, że tu akurat nie.  :?  :(

Diogenes z Synopy

Blackend

To jakaś prymitywna ustawka, w ten sposób nikt nie płaci za usługi policji. ;)

Tomasz

W ramach eksperymentu antypodagrowego od dwóch tygodni nie piję wina, którego przez ostatnie 40 lat wypijałem około jednej butelki dziennie.
Jednocześnie odstawiłem Milurit a mimo to zauważyłem dość szybkie ustępowanie objawów podagry.

Oczywiście śledzę w internecie różne wątki podagrowe i wszyscy piszą żeby  maksymalnie ograniczyć tłuszcze mimo że nie zawierają puryn.
Na przykład taki wpis:
ZASADY ŻYWIENIA PRZY DNIE MOCZANOWEJ
(opracowanie cytowane za: Konrad Kokurewicz, Dna moczanowa. Poradnik dla pacjenta, s. 21)
    Dieta bogata w węglowodany wzmaga wydalanie moczanów z moczem, a dieta bogata w tłuszcze – wchłanianie zwrotne tych związków w kanalikach nerkowych. W związku z tym dieta w dnie powinna zawierać mało tłuszczu, a więcej węglowodanów.

Co na to specjaliści od Żywienia optymalnego, co z tym "wchłanianiem zwrotnym tych związków w kanalikach nerkowych"?

administ

:lol: :lol: :lol:
I tyle wystarczy.  8)

vvv

W skrócie:

Cytat: Tomasz w 2015-09-19, 21:46:11
W ramach eksperymentu antypodagrowego od dwóch tygodni nie piję wina, którego przez ostatnie 40 lat wypijałem około jednej butelki dziennie.
Jednocześnie odstawiłem Milurit a mimo to zauważyłem dość szybkie ustępowanie objawów podagry.
Cytat: admin w 2015-09-19, 21:51:06
I tyle wystarczy.  8)

grenis

No i jaki masz wniosek panie A?

administ

Cytat: vvv w 2015-09-20, 03:02:38
W skrócie:

Cytat: Tomasz w 2015-09-19, 21:46:11
Cytat: admin w 2015-09-19, 21:51:06
I tyle wystarczy.  8)

Ale ja nie o tym... ;)
Resorpcja fakultatywna i obligatoryjna, to takie zagadnienie do poczytania sobie, aby nie pytać się jak bezwiedzowy ekspert internetowy. ;)
Nie mylić z jelitowym wchłanianiem fakultatywnym i obligatoryjnym...  8)

Diogenes z Synopy

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-06, 22:39:37
tak, to będzie alkohol, poczytałem troszku,  połączenie alkoholu  ( nadmiaru ) i większej ilości puryn - podwyższa poziom kwasu moczowego.

Tomasz.  Tylko dlaczego tak długo z tym winem czekałeś ? ;-)  miałeś jakieś zapasy ? ;-)    

Oni piszą o jakiś dietach  mieszanych , korytkowych.  Nie przejmuj się tymi kanalikami.

Tomasz

Toteż nie przejmuje się różnymi opiniami w internecie, inaczej dawno bym porzucił żywienie optymalne.
Niemniej od kilkunastu lat czytam wszystko co pojawia się w internecie na temat żywienia optymalnego.
Przede wszystkim patrzę na zachowanie się mojego organizmu a jak na razie widzę same pozytywy.
Co prawda od kilku miesięcy pojawiły mi się bóle w mięśniach barkowych lewej ręki a od niedawna zaczęły się pojawiać również w prawej.
Jak na razie kojarzę to z podagrą i mam nadzieję że teraz mi to przejdzie, zobaczymy.

Tomasz

I jeszcze o tym winie czemu tak długo czekałem.
Przez 40 lat picia wina czerwonego, wytrawnego nie zauważyłem żadnych ubytków na zdrowiu i również nikt mnie przed nim nie przestrzegał.
Po 3 miesiącach od zauważenia objawów podagry i zbieraniu informacji na temat jej przyczyn zrobiłem eksperyment i przestałem go pić.
Czekanie 3 miesiące w porównaniu do 40 lat (480 miesięcy) to jednak znikomy odcinek czasu.

Teresz

U mojego syna też na diecie optymalnej wystąpiła dna moczanowa, a wcześniej na korytku nie miał żadnych objawów
O co się okazało
Jadł za mało węglowodanów
Skorygowalismy proporcje i wszystko jest ok
Acha i okazało się że nie może wieprzowiny
Już pół roku ma spokoj

vvv

Kto nie może wieprzowiny, znaczy, że ostatnie pół roku nie żywił się zdrowo.
Nawet gdyby miał jakieś kumulacje i nadwrażliwości
to po pół roku "odstawienia" złystyczności - powinno przejść.

Just saying.
:(

Blackend

Oczywiście przestrzegliście wszystkich dookoła przed zgubnymi skutkami Diety Optymalnej?
Tu nie ma żartów, bardzo łatwo sobie zrobić krzywdę i dlatego najlepiej ściśle przestrzegać (ale ściśle bez odstępstw!!!) zaleceń IŻiŻ tu podaję stronę http://www.izz.waw.pl/pl/.
Tam fachowo doradzą jak się zdrowo odżywiać, a w razie czego profesjonalnym leczeniem służy Darmowa Służba Zdrowia.

administ

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/kregoslup/podagra-przyczyny-objawy-leczenie-podagry_42122.html - "Jednak do nagromadzenia się kwasu moczowego w organizmie dochodzi najczęściej w wyniku stosowania niewłaściwej diety, bogatej w puryny, których źródłem jest przede wszystkim alkohol i czerwone mięso) i niezdrowego, głównie siedzącego trybu życia, który sprzyja spowalnianiu przemiany materii, a co za tym idzie - zatrzymywaniu kwasu moczowego w organizmie."

Alkohol źródłem puryn?  :shock:
Można bredzić, ale że aż tak! ;)
A na podagrę jest nabiał, ale uzasadniać nie będę.  8)

vvv

Cytat"Alkohol wpływa na przemianę kwasu moczowego na wielu szlakach metabolicznych."

Alkohol wpływa na wszystko,
woda zresztą też.
8)

vvv

http://www.angiomedic.pl/artykul/3290
Jest extra lol, ale nie wypada mi wskazywać gdzie.
8)

administ

Tak z dobrego serca podam przepis na podagrę:
po pierwsze unikać nabiału, szczególnie jaj i produktów z mleka, po drugie jeść dużo tzw. "wywaru kolagenowego", podrobów, chudej wieprzowiny i ryb, szczególnie śledzia i łososia.  8)
I co da się wywołać podagrę? :roll:  :lol: