Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Dna moczanowa

Zaczęty przez Tomasz, 2015-08-02, 12:15:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

vvv

Cytat: Tomasz w 2015-08-06, 19:48:38cytujesz czyjaś wypowiedź?

"DO_2000" to skrót myślowy,

dokładnie to:

książka "Dieta Optymalna", rok wydania 2000, strona 33

Skoro już ustaliliśmy, że w ŻO/DO istnieje pojęcie jadłospisu, to może spiszesz swój jadłospis z trzech kolejnych dni, tak bardzo dokładnie z datą, godziną, masą poszczególnych produktów, z dokładnością do łyżeczki cukru do kawy, czy 10g śmietanki do kawy, to będzie możliwość, by każdy kto chce przemyślał sprawę, porównał ze swoim odżywianiem i ewentualnie podzielił się spostrzeżeniami. Deklarowałeś skrupulatność, wręcz pedantyzm, można podejrzewać, że masz zeszyt jadłospisów z każdego dnia, przynajmniej od kiedy wystąpiły objawy podobne do dny moczanowej.

Może nawet Admin się o komentarz pokusi.
8)

Gavroche

Super, a tabelka będzie? :P

administ

Cytat: vvv w 2015-08-06, 22:14:20
Może nawet Admin się o komentarz pokusi.

Mam dużo własnych problemów, którymi nikt się nie interesuje z wyjątkiem najbliższych, więc nie rozumiem dlaczego mam się zajmować cudzymi jeszcze do tego?  :shock:
Jednym z poważniejszych problemów jest gwałtowny wzrost konduktywności wody w akwarium wraz ze wzrostem temperatury i mam dylemat, czy schładzać lodem, czy też robić podmianę wody? :roll:
Bo jak już ma się pod opieką nawet "gadzinę" zimnokrwistą, to nie znaczy, że można się nie przejmować jej homeostazą. ;)

Gavroche

A na jakim forum akwarystycznym nie pomogą? ;)

Schładzając lodem (koniecznie w pojemniku, można posypać solą dla trwałości) zmniejszysz metabolizm biotopu, a resztą zajmą się (teoretycznie) media w filtrze.
Robic podmiankę ciut chłodniejszą i o niższym przewodnictwie, wodą, obniżasz i metabolizm i rozcieńczasz jednocześnie, ale szybkie zmiany środowiska to stres i dla mieszkańców akwarium i dla mieszkańców filtra.

administ

:D
Poczytam, pomyślę, chyba do jutra tragedii w akwarium nie będzie... ;)

Diogenes z Synopy

tak, to będzie alkohol, poczytałem troszku,  połączenie alkoholu  ( nadmiaru ) i większej ilości puryn - podwyższa poziom kwasu moczowego.

>tu jest dieta szpitalna:

http://szpital.legnica.pl/index.php/porady-dietetyczne/621-dieta-w-dnie-moczanowej

nieprzydatna w DO, ale można wiedzieć co wyeliminować.

Blackend

Cytat: Gavroche w 2015-08-06, 22:35:34
...ale szybkie zmiany środowiska to stres i dla mieszkańców akwarium i dla mieszkańców filtra.

Opiekuję się 400 litrowym roślinniakiem w którym zastosowałem przelew i można wymieniać wodę prawie że metodą kropelkową. Bardzo wygodne rozwiązanie, szczególnie teraz przy wysokich temperaturach na zewnątrz.  8)

administ

Ciekawe rozwiązanie, ale tu nie do zrealizowania...  :?

vvv

A są jakieś przeciwwskazania by butelkę pet napełnić wodą (nie całkiem) i zakręcić i zamrozić i niech sobie przez dzień p przegranej wodzie pływa, może 3 butelki na dzień wystarczą by temperatura przestała rosnąć. Tak cicho sobie myślę.

vvv

A są jakieś przeciwwskazania by butelkę pet napełnić wodą (nie całkiem) i zakręcić i zamrozić i niech sobie przez dzień po przegrzanej wodzie pływa, może 3 butelki na dzień wystarczą by temperatura przestała rosnąć. Tak cicho sobie myślę.

Blackend

Niektórzy schładzają akwa wiatrakami, ale to głośne rozwiązanie i nie wiem na ile efektywne.  8)
Morszczacy stosują zewnętrzne urządzenia ochładzające, ale to są kwoty idące w tysiące.  :?

Gavroche

Cytat: admin w 2015-08-06, 22:37:56
:D
Poczytam, pomyślę, chyba do jutra tragedii w akwarium nie będzie... ;)
Sama zmiana temperatury może zmieniać kalibrację konduktometru. 8)

administ

Cytat: admin w 2015-08-06, 22:26:59
Jednym z poważniejszych problemów jest gwałtowny wzrost konduktywności wody w akwarium wraz ze wzrostem temperatury i mam dylemat, czy schładzać lodem, czy też robić podmianę wody? :roll:

Rozwiązanie: "sprawdzić styki czujnika, oczyścić w razie potrzeby", a wszystko wróci do normy...  8)
Trochę mnie wczoraj wieczorem zaskoczyła ta sytuacja, ale ranek często przynosi rozwiązanie.  :D

Gavroche

Bo sen jest dla mózgu, a nie dla mięśni. :D

administ

Dziękuję za podpowiedzi, bo mogą się przydać na przyszłość.  :D

administ

Co do przypadku dny - procedura:
przeanalizować skład diety pod kątem produktów dostarczających nadmiar puryn i ograniczyć ich spożycie do czasu ustąpienia objawów dny.
Koniecznie dostosować aktywność fizyczną do stanu fizjologicznego, albowiem ruch najlepiej oczyszcza organizm ze wszystkich śmieci metabolicznych, w tym z kwasu moczowego.

administ

Jeśli jednak skład diety jest ok, poziom kwasu moczowego we krwi w normie, zrobić badania w kierunku dny rzekomej (najczęściej nadczynność gruczołów przytarczycznych).
Tak twierdzi Doktor.  8)

Tomasz

Zgodnie z sugestią VVV podaję przykładowy jadłospis który stosowałem na przestrzeni ostatnich 19 miesięcy.
Oczywiście ilości i skład poszczególnych składników zmieniał się każdego dnia ale to były najczęściej używane przeze mnie produkty.

https://www.dropbox.com/s/m85d5fut6sm9iuj/Przykladowy%20jadlospis.jpg?dl=0

Z różnych zaleceń dotyczących dny moczanowej wynika że powinienem z mojego jadłospisu usunąć boczek i wino.
Może ktoś z Was zasugeruje mi zupełnie inny jadłospis, będę bardzo wdzięczny.

administ

Po półtora roku, żywisz się  nadal "cyferkami"...  :shock:
Dziękuję nie mam więcej pytań.  8)

Gavroche

Dobrze, że ja jestem wielki techniczny gamoń i nie umiem takich aplikacji obsługiwać. 8)