Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Cytat: Gavroche w 2014-05-25, 08:33:56
Wiadomo 8)
Tak sobie myślę, że to była fantastyczna dieta, w czasach kiedy chuda ryba, chudy twaróg i mleko były śmiesznie tanie w Polsce, bo chyba dotowane czy cuś... :D

Na dzień dzisiejszy, to nadal fantastyczna dieta dla większości społeczeństwa. Powinna być łatwa do wprowadzenia ponieważ ludziska mają wryte, że tłuszcz jest szkodliwy i pogląd ten jest nadal lansowany przez środowiska medyczno-dietetyczne. Należy tylko edukować ludzi jakich produktów należy unikać. Np. bardzo często słyszę, że parówki są dobre bo chude i bez tłuszczu.  :lol:

Gavroche

CytatNa uzyskanie kilograma masy ryb hodowlanych trzeba zużyć około 1 kg paszy. W przypadku kurcząt mięsnych jest to dwa kilo, w przypadku wieprzowiny trzy, a wołowiny nawet 7 kg karmy.
http://www.national-geographic.pl/artykuly/pokaz/glod-na-swiecie-jak-rozwiazac-ten-problem/

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-05-25, 09:49:55
Cytat: Gavroche w 2014-05-25, 08:33:56
Wiadomo 8)
Tak sobie myślę, że to była fantastyczna dieta, w czasach kiedy chuda ryba, chudy twaróg i mleko były śmiesznie tanie w Polsce, bo chyba dotowane czy cuś... :D

Na dzień dzisiejszy, to nadal fantastyczna dieta dla większości społeczeństwa. Powinna być łatwa do wprowadzenia ponieważ ludziska mają wryte, że tłuszcz jest szkodliwy i pogląd ten jest nadal lansowany przez środowiska medyczno-dietetyczne. Należy tylko edukować ludzi jakich produktów należy unikać. Np. bardzo często słyszę, że parówki są dobre bo chude i bez tłuszczu.  :lol:
Owszem.
Wg mnie najważniejsze jest wywalenie z głów "zdrowotności" warzyw i owoców.
Dieta wysokowęglowodanowa ma być wysokowęglowodanowa, z dobrym białkiem, i co jest tak samo ważne, jak węglowodany na DO, z odrobiną tłuszczu. :D

Blackend

Chlebuś cienko posmarowany masełkiem i z chudą szyneczką lub polędwicą, (w międzyczasie chudy sernik do kawy) na obiad spageti z sosem pomidorowym, wieczorem pierogi leniwe z chudym serem i gra muzyka - proste jak...i o wiele łatwiejsze niż męczenie się z ŻO.
W ogóle gdyby tak zalecić większości Optymalnych zdrowe jedzenie chlebka, to byli by o wiele, wiele szczęśliwsi ponieważ nareszcie jedliby to do czego od lat nawykli, a jednocześnie nadal mogli by się tytułować Optymalnymi i przynależeć do grupy.  8)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-05-25, 21:01:41
Chlebuś cienko posmarowany masełkiem i z chudą szyneczką lub polędwicą, (w międzyczasie chudy sernik do kawy) na obiad spageti z sosem pomidorowym, wieczorem pierogi leniwe z chudym serem i gra muzyka - proste jak...i o wiele łatwiejsze niż męczenie się z ŻO.
W ogóle gdyby tak zalecić większości Optymalnych zdrowe jedzenie chlebka, to byli by o wiele, wiele szczęśliwsi ponieważ nareszcie jedliby to do czego od lat nawykli, a jednocześnie nadal mogli by się tytułować Optymalnymi i przynależeć do grupy.  8)
Ba!

MariuszM

Dziś przyłapano mnie na permanentnym zajadaniu masła na stołówce, wiedziałem, trza było wziąć śmietankę... :lol:
podpisano
Pan Masełko ;) 

Zyon

Work Buy Consume Die

Radzio

Cytat: MariuszM w 2014-05-25, 23:34:10
Dziś przyłapano mnie na permanentnym zajadaniu masła na stołówce, wiedziałem, trza było wziąć śmietankę... :lol:
podpisano
Pan Masełko ;) 

Jakbyś żarł cukier z cukiernicy nikt by się nie czepiał. O! :D :P :lol:

Blackend

No a co z akcyzą?  :shock:  :lol:

Radzio

Cytat: admin w 2014-05-25, 08:19:39
Brak podstawowej wiedzy, wnioski wynikające z obserwacji!
Kcal nie jest równa Kcal, bo różna jest jej "wartość" przy wprowadzaniu jej z cholesterolem, a inna na przykład z cukrem z cukiernicy, czy olejem, czy alkoholem.
Przypominam, że czym wyższa zawartość cholesterolu w produkcie, tym wyższa jego wartość biologiczna.

A reszta jest uzależniona wyłącznie od proporcji między GSO. Jaka proporcja - takie skutki.
Należy do tego jeść, a nie żreć.
I na tym polega nieznany lub niezrozumiały przez znaczącą większość zajmujących się dietetyką geniusz Kwaśniewskiego.

O toto. :D

Zyon

Work Buy Consume Die

Radzio

Cytat: Radzio w 2014-05-26, 15:16:32
Cytat: admin w 2014-05-25, 08:19:39
Brak podstawowej wiedzy, wnioski wynikające z obserwacji!
Kcal nie jest równa Kcal, bo różna jest jej "wartość" przy wprowadzaniu jej z cholesterolem, a inna na przykład z cukrem z cukiernicy, czy olejem, czy alkoholem.
Przypominam, że czym wyższa zawartość cholesterolu w produkcie, tym wyższa jego wartość biologiczna.

A reszta jest uzależniona wyłącznie od proporcji między GSO. Jaka proporcja - takie skutki.
Należy do tego jeść, a nie żreć.
I na tym polega nieznany lub niezrozumiały przez znaczącą większość zajmujących się dietetyką geniusz Kwaśniewskiego.

O toto. :D

O toto jest pokłosie ostatniej Konferencji, na której byłem. :D
CytatNależy do tego jeść, a nie żreć.

Radzio

To zależy gdzie jest przyczyna, a gdzie skutek i jakie jest rozpoznanie, użyję medycznego terminu, jednostki chorobowej. :shock:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2014-05-27, 07:23:33
To zależy gdzie jest przyczyna, a gdzie skutek i jakie jest rozpoznanie, użyję medycznego terminu, jednostki chorobowej. :shock:
"To zależy" pasuje do każdej sytuacji, spryciarzu :D

Radzio

Spryciarzu. :shock:
A kto piał gdy mumu dwa kilogramy poszły w siną dal, co! :lol: :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2014-05-27, 07:30:03
Spryciarzu. :shock:
A kto piał gdy mumu dwa kilogramy poszły w siną dal, co! :lol: :lol:
Teraz to już ze cztery.
To mały procent, tamten miał koło 50% zrzucić i na bank nie na wysokotłuszczówce :D
W Meksyku?!