Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Work Buy Consume Die

grenis

Cytat: Zyon w 2013-01-07, 13:21:35
Jak juz ketchup  - to sa w ogole jakies ketchupy, ktore mozna w ogole uzywac? Szczerze mowiac to nie widzialem, zadnego gdzie nie byloby w skladzie skrobi modyfikowanej i cukru. Nie uzywam czesto, wrecz sporadycznie mnie nachodzi ale jak czytam sklady to mi odchodzi ochota. Slyszalem ze Wloclawek podobno robi w miare, kiedys Pudliszki...
Bez cukru chyba nikt nie robi(ł).
Bez dodanych dodatkow:
http://ecostam.blox.pl/resource/Heinz.jpg
Mario wie co dobre  :lol:
i Pudliszek dla mlodych Zyonkow  :lol:
http://www.pudliszki.pl/ketchup-pudliszek.html


MariuszM

Cytat: grenis w 2013-01-07, 13:45:12
Cytat: Zyon w 2013-01-07, 13:21:35
Jak juz ketchup  - to sa w ogole jakies ketchupy, ktore mozna w ogole uzywac? Szczerze mowiac to nie widzialem, zadnego gdzie nie byloby w skladzie skrobi modyfikowanej i cukru. Nie uzywam czesto, wrecz sporadycznie mnie nachodzi ale jak czytam sklady to mi odchodzi ochota. Slyszalem ze Wloclawek podobno robi w miare, kiedys Pudliszki...
Bez cukru chyba nikt nie robi(ł).
Bez dodanych dodatkow:
http://ecostam.blox.pl/resource/Heinz.jpg
Mario wie co dobre  :lol:
i Pudliszek dla mlodych Zyonkow  :lol:
wiem co jem, znaczy sie? :lol:

administ

Cytat: Zyon w 2013-01-07, 13:21:35
Jak juz ketchup  - to

z Włocławka, bo KZPOW mają zakontraktowane pod ketchup pomidory z uprawy polowej i jest to wyselekcjonowana odmiana pod glebę kujawską.
Skupują przez cały miesiąc i robią z tego własny koncentrat pomidorowy na ketchup wg starej receptury.
I to jest pewne, bo sam widuję od lat jadące przez miasto ciągniki z przyczepami pełnymi tych pomidorów, do KZPOW.  :D

administ

Wielu producentów kupuje z Chin, Grecji i innych krajów gotowy koncentrat z okrąglutkich pomidorów i ...  8)

renia

Cytat: MariuszM w 2013-01-07, 12:22:01
Będzie więcej zawałów ? ;)  :lol:
CytatPoza tym jaja (a dokładnie żółtka jaj których wbrew powszechnym trendom obawiać się nie należy:shock: zawierają także związki lipotropowe takie jak cholina, korzystnie wpływające na gospodarkę lipidową organizmu.
http://potreningu.pl/artykuly/1508/czego-nie-wiesz-na-temat-jajek

Żadnej odpowiedzialności nie mają za wcześniejsze błędne i szkodliwe (dez)informacje... :evil:

renia

Cytat: RG w 2013-01-07, 13:29:47
Ja się już tak nauczyłem jeść, że nie używam musztardy, ketchupu, chrzanu, itp... jedzenie zacząłem traktować jako niezbędną rzecz do życia a nie przyjemności. Aż mnie to czasami przeraża, zwłaszcza jak widzę na talerzu kupe skorupek z białkiem i wyjedzonym tylko samym żółtkiem ze środka :)

Jak to Ciebie przeraża, to co dopiero jakbyś miał gości... :shock: :lol: Wtedy dla niepoznaki lepiej jeść ze skorupkami... 8) :lol:


renia

Na głównej stronie WP artykuł ten ma tytuł "Naiwny Polak kliknie"...Pejoratywne skojarzenie ze słowem "Polak"...a inne narody by nie kliknęły? Ciągle czuję te niepolskie i antypolskie media... :?

http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Tutaj-wykorzystuja-nasza-naiwnosc-i-nieuwage,wid,15230028,wiadomosc.html

RG

Cytat: renia w 2013-01-07, 16:20:53
Cytat: RG w 2013-01-07, 13:29:47
Ja się już tak nauczyłem jeść, że nie używam musztardy, ketchupu, chrzanu, itp... jedzenie zacząłem traktować jako niezbędną rzecz do życia a nie przyjemności. Aż mnie to czasami przeraża, zwłaszcza jak widzę na talerzu kupe skorupek z białkiem i wyjedzonym tylko samym żółtkiem ze środka :)

Jak to Ciebie przeraża, to co dopiero jakbyś miał gości... :shock: :lol: Wtedy dla niepoznaki lepiej jeść ze skorupkami... 8) :lol:

Na szczescie jestem bezdomny... bez domu nie da sie przyjmować gosci :D

renia

Dla chcącego nic trudnego, pod chmurką przecież nie śpisz... :D :wink:

Zyon

Cytat: MariuszM w 2013-01-03, 14:15:16
Cytat3. Na jednostkę zużytego tlenu, ciała ketonowe stanowią bardziej wydajne źródło energii niż glukoza i kwasy tłuszczowe [4].

100 g glukozy                         8,7 kg ATP=17 ATP

100 g β-hydroksymaślanu       10,5 kg ATP=21 ATP

100 g acetooctanu                   9,4 kg ATP=18 ATP
http://potreningu.pl/diety/artykuly/1496/ciala-ketonowe-kilka-ciekawostek

Chyba dobrze policzyłem? :) Tylko dlaczego aż 17 ATP z glukozy ;) ? Optymistyczne założenie  :)

Hmm a to to prawda? Bujda? Ktos ma jakies wiadomosci o "najnowszych badaniach" ?
CytatTo dopiero fosforylacja oksydacyjna na grzebieniach mitochondrialnych generuje główną ilość ATP. Daje to wg najnowszych badań netto 30 do 32 moli ATP z każdego mola glukozy. Wydajność wynosi ok. 38%.
Work Buy Consume Die


administ

Cytat: Zyon w 2013-01-08, 14:02:02
Hmm a to to prawda? Bujda? Ktos ma jakies wiadomosci o "najnowszych badaniach" ?
CytatTo dopiero fosforylacja oksydacyjna na grzebieniach mitochondrialnych generuje główną ilość ATP. Daje to wg najnowszych badań netto 30 do 32 moli ATP z każdego mola glukozy. Wydajność wynosi ok. 38%.

Prawda, a nawet w porywach 38 moli, tylko już do tego nie wracajmy, bo nudne!  :lol:
Liczą "acetyl" z tłuszczu i dlatego im tak wychodzi.  :D
Ale nie wracajmy do tego, bo to naprawdę nudne jak cholera!  :shock:

Zyon

Tak jeszcze w lutym hannibal pisal, zaciekawilo mnie to, czy wiara=wiedza dla niektorych. Wg "najnowszych badan".
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: admin w 2013-01-08, 14:51:03
Ale nie wracajmy do tego, bo to naprawdę nudne jak cholera!  :shock:
Zalezy dla kogo...jak ktos to "obtlukl" i "naprostowal" niezliczona ilosc razy to rzeczywiscie :D
Ale dla wielu to ciagle nowosc a dla wiekszosci jeszcze "biala plama na mapie nauki" :D A podobno wg slow tego "naukowca" od genow z PAN co kiedys opowiadalem to harper jest 15 lat za "prawdziwa biochemia" :D
Work Buy Consume Die

Zyon

"prawdziwa" czyli "naukowo najnowsza i najbardziej aktualna"  :lol:
Work Buy Consume Die

administ

Niech sobie liczą jak chcą, ale do tej pory "naukowo" brakuje energii dla pracy serca i "naukowcy" nie wiedzą skąd się to bierze, bo nawet wliczając mostek asparaginowo-jabłczanowy albo odwrotnie  :wink: i tak się nie bilansuje. Ale jak to działa opisał Dr Kwaśniewski, więc jak kogo interesuje, to na www.dr-kwasniewski.pl lub w książkach można sobie odszukać.  :D

administ

Cytat: Zyon w 2013-01-08, 14:58:44
Tak jeszcze w lutym hannibal pisal, zaciekawilo mnie to, czy wiara=wiedza dla niektorych. Wg "najnowszych badan".

A co hanniuś pisał, że 38, czy acetyl tłuszczowy, bo jak to pierwsze, to ma rację, a jak to drugie, to po młodym Kwaśniewskim papuguje!  8)

Zyon

Work Buy Consume Die