Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

I jeszcze jedno - dla chorych jest Dieta Optymalna, dla zdrowych - Żywienie Optymalne, a dla reszty Dieta Japońska Kwaśniewskiego, bo nie wolno wszystkich zmuszać do najlepszego!  :D
Bo wszystko jest dobrowolne.

renia

Cytat: renia w 2013-01-03, 15:18:38
Cytat: admin w 2013-01-03, 15:16:00

przypominam, że istnieje też bardzo zdrowa dieta wysokowęglowodanowa, której zasady opracował również Dr.  :D

Ale kto świadomie wybierałby gorszą? :roll:

Odpowiem sobie sama... 8) taka osoba, która jest pewna, że tłuszcz zwierzęcy i jaka są szkodliwe... :roll:

administ

Cytat: renia w 2013-01-03, 15:18:38
Ale kto świadomie wybierałby gorszą? :roll:

Przeważnie taki, co dostanie zaproszenie na darmowe badania. Przychodzi zdrowiuśki, a po badaniu już jest choruśki, bo stwierdzają zawsze choregosterola i zaraz 5*wio, i garść tabletek przestraszony dostaje, aby się nigdy z łapek służby chorobie nie wyrwał.   :?
To doskonale zorganizowany system jest.  :D

Gavroche

... że jest też bardzo zdrowa dieta wysokowęglowodanowa, której zasady opracował również Dr.  :D
Moja babeczka bardzo sobie ją chwali... :D
Gdyby chcieć uzyskać ekwiwalent białka zwierzęcego ze strączkowych i zrobić sensowną dietę weganską, to jaki przelicznik zastosować?

MariuszM

Ten Pan zwrócił na to uwagę ;)
www.statsoft.pl/czytelnia/badanianaukowe/d1biolmed/moc.pdf

CytatPodczas bardzo intensywnej pracy, np. sprint z maksymalną mocą, mięśnie zużywają ponad 14 mmol. mmol ATP kg d.m-1 s-1.-źródła fosfogenne
maksymalna moc produkcji ATP w mięśniu czworogłowym uda, przy wykorzystaniu wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) jako substratu dla fosforylacji oksydacyjnej wynosi około 1,4 mmol ATP kg d.m-1 s-1

Tak jakoś wychodzi 10x wydajnieje

Dobrze,że nie wszyscy robią kopiuj-wklej-nie myśl ;)
Cytat: toan w 2008-12-12, 08:13:18
A jeszcze wyjaśnienie zdania "kłamczuszków", że pozyskiwanie ATP z betaoksydacji (6,7*) zachodzi 10 razy wolniej niż z glikolizy (6,2*).
Porawnie zdanie brzmi: "maksymalna szybkość wytwarzania ATP z tkanki tłuszczowej jest ponad 10-krotnie mniejsza niż z fosfokreatyny".

*mmol/s

PS
"kłamczuszki" myślą sobie pewnie tak: "fosfokreatyna, czy glikoliza - wszystko łykną, bo...".
Ale nie wszyscy "łykają"!!! :roll:.
Samo porównanie związku wysokoenergetycznego do substratu z którego pozyskuje sie energię jest "chore", ale jak widać wielce przydatne "kłamczuszkom" :lol:
http://tiny.pl/h2qmg

renia

Do mnie dzisiaj dzwonili z jakiejś prywatnej "służby zdrowia" z jakimś zaproszeniem i nagrodą... :? Pytałam się z czego oni się utrzymują... 8) dowiedziałam się, że ze sprzedaży jakichś suplementów... :lol:

administ

Cytat: Gavroche w 2013-01-03, 15:24:06
... że jest też bardzo zdrowa dieta wysokowęglowodanowa, której zasady opracował również Dr.  :D
Moja babeczka bardzo sobie ją chwali... :D
Gdyby chcieć uzyskać ekwiwalent białka zwierzęcego ze strączkowych i zrobić sensowną dietę weganską, to jaki przelicznik zastosować?

Zawsze prawo minimum obowiązuje, czyli patrzeć w białku zawsze na aminokwasy egzogenne.
Dobierać tak, aby przy minimalnym spożyciu białka dostarczyć normę egzogenną.
Dla kobiet soja jest ok, jeśli się nie boją GMO...  :D

Zyon

Cytat: admin w 2013-01-03, 14:50:03
Cytat: MariuszM w 2013-01-03, 14:15:16
Tylko dlaczego aż 17 ATP z glukozy ;)

Bo wchodzi jako szczawiooctan, a liczona jest "naukowo" jako acetylo-CoA...  :lol:
To taki trick węglowodanowy wpajany wszystkim pokoleniom "naukowców".  8)
Bo dla zmyłki - węgiel opuszczający cykl jest zawsze pochodzenia szczawiooctanowego, a nie acetylowego, dlatego "naukowo" wychodzi, że to glukoza daje energię, a betaoksydacja to nie wiadomo po co jest w tym mitochondrium.  :D

To chodzi o to? ;)
Cytat: admin w 2012-04-20, 10:01:06
Glikogen jest uruchamiany natychmiast przy stresie wysiłkowym ponieważ glukoza musi być zamieniona na szczawiooctan, aby odebrać aktywny octan pochodzący z betaoksydacji, której intensywność wzrasta około 10-ciokrotnie. A wszystko dzieje się mitochondrium i jest stymulowane ilorazem ATP/ADP.
Ponieważ udowodniono, że wchodzące węgle na cylk Krebsa pochodzenia tłuszczowego nie opuszczają go w postaci CO2, przy pierwszym obrocie, a robią to węgle ze szczawiooctanu pochodzenia cukrowego, to wszyscy myślą, że to cukier daje energię. Ale niech sobie tak myślą.  :D

PS
I pamiętać, że w organizmie żywym, opartym na szkielecie węglowym, energia użyteczna tworzy się wyłącznie z różnicy potencjałów pola elektromagnetycznego, utlenienia wodoru i redukcji tlenu w ilości około 70W przy PPM. I przypominam: glikoliza zaczyna się i kończy w cytozolu, dając netto z mola glukozy zaledwie około 6-8 moli ATP przy zamianie na szczawiooctan lub 2 mole przy zamianie na kwas mlekowy wychwytując nadmiar uwolnionego wodoru pochodzenia tłuszczowego, bo z mola pamitynianu organizm uzyskuje 106 moli ATP netto - czyli ilość energii na przebiegnięcie około 25-30km.
Work Buy Consume Die

Dasna

A my z mężem jadąc samochodem słuchaliśmy wiadomości Radia ZET i dowiedzieliśmy się, że afera pedofilska w angielskim show-biz zatacza coraz szersze kręgi. Został zatrzymany na lotnisku popularny komik , który 20 lat temu molestował seksualnie 2 dziewczynki, które nie miały jeszcze 20-tu lat.. :shock: Innemu postawiono 190 zarzutów.
Hm, spojrzałam podejrzliwie na męża  :roll:, bo może zgłoszą się jeszcze takie hoże 50-latki , które mu zarzucą , że np.przed 30 laty nie miały jeszcze 20-tki a on je molestował. :? :shock: :roll:

MariuszM

Taka wiedza leży "odłogiem"  :shock: :?  :lol:
I ja się "śmieją" z Optymalnych biedni "pożyteczni idioci" ,od taniego masła i śmietanki  :twisted:

administ

Bez wysiłku, w fazie anabolicznej, glukoza też jest zamieniana na szczawiooctan i wychodzi do cytozolu jako jabłczan, aby tam z pomocą podstawionego NADP, podzielić się na szczawiooctan wchodzący do mitochondrium i acetylo-CoA do produkcji stearynianu na adipozyt, dzięki wcześniej zredukowanemu NADP.  :D
Nie prawdą jest więc, że niezbędny NADPH2 pochodzi wyłącznie ze szlaku pentozofosforanowego.
Bo Natura zawsze znajdzie wyjście, nawet jak się tiolazę statynami przyblokuje.  8)

MariuszM

Cytat: admin w 2013-01-03, 15:37:03
Bez wysiłku, w fazie anabolicznej glukoza też jest zamieniana na szczawiooctan i wychodzi do cytozolu jako jabłczan, aby tam podzielić się na szczawiooctan wchodzący do mitochondrium i acetylo-CoA do produkcji stearynianu na adipozyt.  :D
Czyli energetyczny tłuszcz "zapasowy"?
a
zapasy na zimę robi się tak  :)
http://www.nutridesk.com.au/picture/upload/glucose-excess-palmitic-acid-tripalmitin-triglyceride-formation.jpg

Dasna

Reniu , Tobie bym też radziła wybadać męża , bo co jak okaże się, że zgłoszą się dziewczynki , które dajmy na to 30 lat temu nie miały dwudziestki? I wtedy co/ taki mąż okaże się maniakiem seksualnym? :roll: :cry:

Zyon

Cytat3. Na jednostkę zużytego tlenu, ciała ketonowe stanowią bardziej wydajne źródło energii niż glukoza i kwasy tłuszczowe [4].

100 g glukozy                         8,7 kg ATP=17 ATP

100 g β-hydroksymaślanu       10,5 kg ATP=21 ATP

100 g acetooctanu                   9,4 kg ATP=18 ATP
http://potreningu.pl/diety/artykuly/1496/ciala-ketonowe-kilka-ciekawostek

Chyba dobrze policzyłem? :) Tylko dlaczego aż 17 ATP z glukozy ;) ? Optymistyczne założenie  :)

Czyli ogolnie mowiac ten pan moze ma i dobre intencje ale jego wiedza jest juz na wejsciu spaczona wiec wyniki sila rzeczy tez?
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: Dasna w 2013-01-03, 15:44:32
Reniu , Tobie bym też radziła wybadać męża , bo co jak okaże się, że zgłoszą się dziewczynki , które dajmy na to 30 lat temu nie miały dwudziestki? I wtedy co/ taki mąż okaże się maniakiem seksualnym? :roll: :cry:

No ja go badam już ponad 30 lat i jeszcze nie mam diagnozy... :roll: :lol: Ale podejrzany jest cały czas... 8) :lol:

administ

Cytat: MariuszM w 2013-01-03, 15:41:46
zapasy na zimę robi się tak  :)
http://www.nutridesk.com.au/picture/upload/glucose-excess-palmitic-acid-tripalmitin-triglyceride-formation.jpg

Właśnie tak, tylko NADP jest podstawiany do redukcji z cytozolu między jabłczanem, a pirogronianem, a z  mitochondrium wychodzi cytrynian, ale upraszczam, bo nic to nie wnosi do sprawy.  :D
Na obrazku jest jeszcze prościej, ale dość zrozumiale...  :D

MariuszM

Cytat: Zyon w 2013-01-03, 15:45:51
Cytat3. Na jednostkę zużytego tlenu, ciała ketonowe stanowią bardziej wydajne źródło energii niż glukoza i kwasy tłuszczowe [4].

100 g glukozy                         8,7 kg ATP=17 ATP

100 g β-hydroksymaślanu       10,5 kg ATP=21 ATP

100 g acetooctanu                   9,4 kg ATP=18 ATP
http://potreningu.pl/diety/artykuly/1496/ciala-ketonowe-kilka-ciekawostek

Chyba dobrze policzyłem? :) Tylko dlaczego aż 17 ATP z glukozy ;) ? Optymistyczne założenie  :)

Czyli ogolnie mowiac ten pan moze ma i dobre intencje ale jego wiedza jest juz na wejsciu spaczona wiec wyniki sila rzeczy tez?

Wynik stricte matematycznie jest poprawny (1cz ATP waży 0,507g), tylko "kuleje" logika procesów zachodzących w ludzkim organizmie,ewentualnie analiza danych, słaby analityk? Dodatkowo może coś innego przeszkadza.... ;)
"My" wiemy swoje i to obronimy jak będzie trzeba bez pomocy U.S science   :lol: ;) Ponieważ mamy the best Polisch Science  :twisted:

administ

Cytat: MariuszM w 2013-01-03, 15:52:12
(1cz ATP waży 0,507g),

Masa cząsteczkowa ATP wynosi 507.
A 50g ma się średnio do dyspozycji, czyli 0,0099 mola ATP.  :D

Radzio

Chłopcy, chłopcy. :|
To Wy się w karnawale molami zajmujecie, a pod Waszymi wąsami Pań w potrzebie nie dostrzegacie...

Cytat: renia w 2013-01-03, 15:47:04

No ja go badam już ponad 30 lat i jeszcze nie mam diagnozy... :roll: :lol: Ale podejrzany jest cały czas... 8) :lol:

Domowe "maniaki seksualne" też muszą coś jeść, byleby nie soję. ;) :D Wystarczy pogodzić nadciśnienie na "górze" z podciśnieniem "na dole".  8)
O właśnie! Czekolada, zwana gorzką. Przynajmniej trzy, solidne firmy soję mają na swoich produktach porządnie wytłuszczoną.  :lol:
I tu nie chodzi o straszenie, a o ciekawostki jedynie- oczywiście. :)

Radzio

Z tym większym zdziwieniem obserwuję "toksyczność" węglowodanów niezbędnych przecież do życia.
Choć niektórym dietetykom już świtać zaczyna, że dieta niskowęglowodanowa musi być na Proporcji Kwaśniewskiego.  :D
A jeśli tak, to Dr Kwaśniewski jest wielkim odkrywcą.  :D
Bo JEST!  8)

PS
przypominam, że istnieje też bardzo zdrowa dieta wysokowęglowodanowa, której zasady opracował również Dr.  :D

Ciekawostka, Renia też o tym wspomniała. Ja jednak uważam, że mój Przyjaciel wielkim Człowiekiem jest- przede wszystkim. :)