Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Ja trojki slucham caly czas wiec sila rzeczy slucham ale sluchac warto! Chocby po to zeby wiedziec, ze sa na swiecie glupsi :D Od razu lepiej sie czlowiekowi robi :D
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: renia w 2013-02-05, 11:55:50
Cytat: Zyon w 2013-02-05, 11:07:44
W trojce opowiadaja, ze bialka roslinne sa lepsze, bo sie lepiej przyswajaja, nie maja cholesterolu i ze nie trzeba jesc zwierzecych. Jakas pani mowi i brzmi jak ta slynna pani dietetyk spaslinka z wp. http://www.polskieradio.pl/Player?id=-3 Fachowa pani dietetyk

Nie chce mi się w ogóle tego słuchać. Tych bzdur jest wszędzie pełno. Codziennie po kilka bzdurnych artykułów na wszystkich portalach internetowych (nie licząc reklam i czasopism pseudonaukowych). Ale w starych przedwojennych książkach kucharskich (miałam taką) pisało, że białko zwierzęce jest dużo bardziej wartościowe i lepiej przyswajalne od roślinnego. Dawniej to wiedzieli a teraz zgłupieli i nie wiedzą... :(
Takie brednie wmawiają zazwyczaj przed wojną.
Czyżby..?

administ

A mnie to nic nie przeszkadza, że im się surowe i roślinne lepiej trawi!
Od razu widać z kim się ma do czynienia...  :D

administ

I jeszcze soję jeść, bo soja ma "naukowo", aż 7% więcej niż białko wzorca!  :wink:  :lol: :lol: :lol:

Zyon

Soja, soczewica, kuskus, chyba ciepciorka i cos jeszcze ale zapomnialem. Znakomity jadlospis
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-02-05, 12:37:07
Soja, soczewica, kuskus, chyba ciepciorka i cos jeszcze ale zapomnialem. Znakomity jadlospis
Eee, nie taki zły.
Tylko jeszcze trochę serwatki z prochu dorzucić, która ma jeszcze więcej niż soja  :lol:

renia

Cytat: Zyon w 2013-02-05, 12:37:07

Podstawa piramidy "zdrowia"... :D

administ

I jeszcze kasze, pieczywo pełnoziarniste, płatki śniadaniowe oraz 5*wio i jest OK!.  :D

renia

Właśnie ja zawsze zapominam o tej kaszy... :?     :lol:

Zyon

przeca napisalem kuskus, to chyba jakas kasza jest??  :?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-02-05, 12:54:49
Semolina z pszenicy durum.

administ

Cytat: Zyon w 2013-02-05, 12:54:49

Teoretycznie tak!  :D

Blade

Cytat: renia w 2013-02-05, 12:57:28
Jest problem... :? kiedy solić, kiedy pieprzyć... :roll: :wink:

http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1530/1/1/kiedy-nalezy-solic-.html

polecam wołowinę solić przed w ramach marynowania... w niedziele w lidlu kupiłem steki z rostbefu, dużo soli, rozmaryn, bazylia i do lodówki :) wczoraj wieczorem jednego porządnie opłukałem, żeby zmyć sól i przyprawy - potem na porządnie rozgrzaną patelnie grillową, po 2 minuty z każdej strony, natarłem masłem, 4 minuty odpoczynku i pożarłem :) mięciutka jak argentyńska ;)

renia

Do gotowania mięsa z kością i skórą (np. na wywar kolagenowy) też jest dobrze solić w przód. Jest zdecydowanie przyjemniejszy zapach w trakcie gotowania. (Dowiedziałam się o tym od Pani Suchowieckiej - nie jestem pewna czy już tego tutaj nie pisałam).

Zyon

Cytat: Blade w 2013-02-05, 13:35:23
w lidlu kupiłem steki z rostbefu
Brrrr, brzmi jak horror  :? W zyciu bym nie dotknal miesa z hipermarketu, brzydze sie jakos. A zjesc?  :shock:
Work Buy Consume Die

Blade

Cytat: Zyon w 2013-02-05, 13:48:47
Brrrr, brzmi jak horror  :? W zyciu bym nie dotknal miesa z hipermarketu, brzydze sie jakos. A zjesc?  :shock:

nie mam dostępu do mięsnych krów ;) a na wołowinę argentyńska mnie nie stać

mięso jak mięso, dobre było :)

to skąd mięso bierzesz?

renia

Ale jeśli jesz w barze czy restauracji to nie wiesz skąd to mięso jest. A pytać nie warto... :lol:

Zyon

Cytat: Blade w 2013-02-05, 13:58:39
to skąd mięso bierzesz?
Mam wuja co ma swoje swiniaki, zamawiam polowe albo cwierc i najczesciej od razu z wykonaniem :D Pieczona kielkbasa w sloikach ...ach niedawno zjadlem ostatni sloik  :?
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: renia w 2013-02-05, 14:10:35

Ale jeśli jesz w barze czy restauracji to nie wiesz skąd to mięso jest. A pytać nie warto... :lol:
Nie uzywam barow ani restauracji :D Wyjatkiem jest zurek w moim przydroznym :D
Work Buy Consume Die