Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

MariuszM



renia

Ciekawe czy chociaż jedna osoba przeczytała to w całości - od deski do deski... :roll:


MariuszM

Cytat: renia w 2013-03-06, 16:39:10
Ciekawe czy chociaż jedna osoba przeczytała to w całości - od deski do deski... :roll:
mozna czytac tylko interesujace nas sprawy  :D

renia

Teraz tylko tak się czyta... :D 8)

MariuszM


MariuszM


Gavroche

Bardzo ciekawskie te Twoje linki.
Czytam od szpalty do szpalty.

administ


MariuszM

Należy dzielić się z "braćmi" dobrej woli ;) :D

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2013-03-06, 19:17:19
Niedobora CD.. mniej znaczy więcej ...?   :shock:
http://www.chemia.uj.edu.pl/dydaktyka/bromatologia/bromatologia6.pdf
To co mówił młody Kwaśniewski, że normy są śrubowane w okolice poziomu jeszcze bezpiecznego i to co mówił staruszek na studiach, że białko i laktoza poprawiają wchłanianie minerałów.

Zyon

Tego jest 8 czesci, wystarczy w linku podmiecniac ostatnia cyfre
Work Buy Consume Die

administ

Bombowo, będę sukcesywnie przeglądał.  :D


administ

Piwko jest całkiem, całkiem na diecie wysokowęglowodanowaj. Wóda ostatecznie też jak się suplementuje pigułkami choć trochę dobrego białka je.  :D

MariuszM

CytatStwierdzono, że w badanej grupie pacjenci jedzący większe ilości serów podpuszczkowych mają mniejsze nasilenie zmian próchnicowych. Wskazuje to na dobroczynne działanie serów podpuszczkowych na stan zdrowia zębów, które może być częściowo związane z wysoką zawartością w nich czynników kariostatycznych wpływających hamująco na rozwój próchnicy. Do tych czynników,zawartych w serach podpuszczkowych, zalicza się peptydy, kazeiny, wapń i fosfor [13]. Zależność tę potwierdzają wyniki badań [10] dotyczące spożywania bezpośrednio po słodkim produkcie (czekolada) sera podpuszczkowego (Cheddar). Stwierdzono, że w takiej sytuacji redukowana jest o ok. 30 % ilość kwasu mlekowego produkowanego w jamie ustnej w porównaniu z przypadkiem, gdy słodki produkt jest spożywany sam. Stwierdza się, że poza działaniem czynników kariostatycznych, pewną rolę odgrywa tu także stymulacja wydzielania śliny [9], neutralizującej kwaśne pH, inicjującej remineralizację zębów i oczyszczającej resztki pokarmowe z powierzchni zębów.
http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/biblioteka/roczniki_PZH/pelne/58/2007%2058%201.pdf

Tylko szpinak,cebula, jarzębina oraz rotacja warzyw może Cię uratować :P  :D

administ

Bo serek podpuszczkowy jest pasterską strawą.  :D
Twarożek też, a wszystko przez te micele!  8)