Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Witam, i proszę o pomoc

Zaczęty przez Ricardo, 2017-02-10, 19:33:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ricardo

Witam wszystkich użytkowników tego forum.

ŻO stosuję od prawie 3 lat.
Od około pół roku stosuję DO z zamiarem dojścia do siebie po dość długim stosowaniu "wyrobów farmacji" i są tego pozytywne efekty.

Jednak od około dwóch tygodni zmagam się ze stanem zapalnym najprawdopodobniej ścięgna znajdującego się blisko stawu skokowego.
Po dzisiejszej wizycie u ortopedy (już szukam innych) dostałem "wyrok": na 6 tygodni noga w gips.

Nie widzę siebie w tej roli i chcę w jak największym stopniu wspomóc proces gojenia ścięgna za pomocą odpowiedniego doboru spożywanych produktów.

Na początek trochę moich "parametrów":

- wzrost: 186 cm, waga rzeczywista: ok. 111 kg,
- waga należna określona przez lekarza optymalnego: 90 - 95 kg oraz BT jak 1: 3,5 - 4 , W=0,8 g/kg. wagi należnej/dobę, oraz B=0,6 - 0,8g/kg.w.n.

Jadłospis opieram na daniach, których BTW można określić z jak największą dokładnością.

Na "dzień dobry": 6 - 7 żółtek na maśle, od czasu do czasu z móżdżkiem, i z gotowanymi ziemniakami z masłem a potem 2-gie śniadanie i obiadokolacja.
Węglowodanów prostych nie używam.

Proszę Was o wskazówki, sugestie, czy i ew. jak skorygować strukturę posiłków ( a może też BTW ), aby wspomóc zwalczanie stanu zapalnego.
Chciałbym jak najszybciej wrócić "do ludzi".

Pozdrawiam,

Ricardo

renia

Miałeś jakiś wypadek, uraz, kontuzję... :roll:
Na pewno kolagen jest wskazany... :roll:

Maniek

Cytat: Ricardo w 2017-02-10, 19:33:24

ŻO stosuję od prawie 3 lat.
Od około pół roku stosuję DO z zamiarem dojścia do siebie po dość długim stosowaniu "wyrobów farmacji" i są tego pozytywne efekty....

...- wzrost: 186 cm, waga rzeczywista: ok. 111 kg,

Albo jesteś napakowany jak Gavro, albo wydaje Ci się, że cokolwiek stosujesz...

Ricardo

Cytat

Cytat

... są jeszcze inne możliwe przyczyny tego stanu, n.p. toksyczne związki, z którymi organizm nie może poradzić sobie na bieżąco i je kumuluje.
Może tak być ?

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2017-02-10, 20:16:18
Miałeś jakiś wypadek, uraz, kontuzję... :roll:
Na pewno kolagen jest wskazany... :roll:

I wit. C - http://www.stachurska.eu/?p=14748 .

renia

Jeśli już jest konieczność unieruchomienia stawu, to lepsze od gipsu są ortezy...Jest w Twoim przypadku taka możliwość?
A toksycznych związków najlepiej unikać... 8)

Ricardo

Według mnie, orteza to dobre rozwiązanie.
Gips to propozycja ortopedy.
Podczas wizyty przedstawił mi również swoją teorię (niepotwierdzoną żadnymi badaniami), że ten stan zapalny to skutek dny moczanowej i kazał stosować Milurit.
Osłabłem ... i zacząłem szukać innego ortopedy i znalazłem - wizyta w poniedziałek 13 lutego.

Co do wit. C to mam wątpliwość (być może nieuzasadnioną) - czy nie utrudni wchłaniania opuchlizny występującej blisko miejsca ze stanem zapalnym ?

Teresa Stachurska

Witaminy C, jak i kolagenu, nie trzeba przecież wiele :)  Pożytek zaś ogromny.

renia

Teresa pisze o witaminie C naturalnej (w owocach, warzywach, wątróbce - tak Teresa?) a nie o suplementach.

Radomiak

Cytat: Ricardo w 2017-02-11, 12:15:38
Według mnie, orteza to dobre rozwiązanie.
Gips to propozycja ortopedy.
Podczas wizyty przedstawił mi również swoją teorię (niepotwierdzoną żadnymi badaniami), że ten stan zapalny to skutek dny moczanowej i kazał stosować Milurit.
Osłabłem ... i zacząłem szukać innego ortopedy i znalazłem - wizyta w poniedziałek 13 lutego.

Co do wit. C to mam wątpliwość (być może nieuzasadnioną) - czy nie utrudni wchłaniania opuchlizny występującej blisko miejsca ze stanem zapalnym ?

Jeśli lubisz, wystarczy np. jedna średnia czerwona papryka.Raczej na wagę, nie z pakowanych. I aż nadto dziennie, odnośnie witaminki C.   :)

Ricardo

Dziękuję za orientacyjne wskazania ilości kolagenu i wit. C.
Bardzo mi to pomorze oszacować potrzebne dla mnie ilości kolagenu i wit. C .

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2017-02-11, 20:36:25
Teresa pisze o witaminie C naturalnej (w owocach, warzywach, wątróbce - tak Teresa?) a nie o suplementach.

Oczywiście :)  Suplementy nie stanowią alternatywy, nie ich konsumentom/klientom.

anakin

Cytat: Maniek w 2017-02-10, 21:46:51

Daj to jego zdjecie, tez chce zobaczyc te legendarna muskulature.

Ricardo

Cytat: anakin w 2017-02-18, 15:10:18

Daj to jego zdjecie, tez chce zobaczyc te legendarna muskulature.

anakin, próbowałem załączyć zdjęcie, ale dostaję taki komunikat: Nie można zapisywać w katalogu załączników. Twój załącznik lub awatar nie może być zapisany.

Ricardo

Pisałem niedawno o moim problemie - było to podejrzenie zapalenia ścięgna zginacza palucha.
Dzisiaj wiem już więcej - badanie rezonansu magnetycznego stawu skokowego (na które skierował mnie ortopeda) wykazało:
" Całość obrazu przemawia za konfliktem tylnym w stawie skokowym prawdopodobnie na tle konfliktu kostnego z prominentnym wyrostkiem Stieda/nisko położonym brzuścem FHL"
Tyle w sentencji opisu.

Przed wykonaniem badania MRI stawu skokowego byłem na wizycie u internisty, na którą skierował mnie ortopeda.
Internista "popatrzył na sufit" i na moją stopę i stwierdził że wygląda mu to na dnę moczanową.
Aby ułatwić mu zadanie na początku wywiadu powiedziałem, że stosuję ŻO - no i wtedy się zaczęło.
Pokazałem mu także 3 wyniki badania ogólnego moczu. Na dwóch z nich były niewielki ilości ciał ketonowych (w dniach wykonania badań "mierzyłem się" paskami Keto-Diastix i wyszły na jednym ilości śladowe, na drugim 1 krzyżyk).
Trzecie badanie laboratoryjne i paskowe moczu nie wykazało ciał ketonowych.
Na tej podstawie internista zalecił wykonanie próby cukrowej, czyli: jednorazowo zjeść 75 gramów glukozy i po dwóch godzinach zmierzyć poziom cukru. Od wyniku tej próby uzależnił dalsze postępowanie.

Znalazłem artykuł dr-a Kwaśniewskiego na temat wykonywania "krzywej cukrowej" u ludzi żywiących się optymalnie http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=767
w którym dr J.K. pisze (cytuję) " Gdy będzie namawiał do wykonania tak zwanej krzywej cukrowej, to godzić się na to badanie nie należy, gdyż krzywa  wyjdzie "patologiczna", według współczesnych poglądów,  a prawidłowa według wiedzy. "

Do czego zmierzam ?
Wprawdzie "krzywa cukrowa" to nie to samo co 2-godzinna próba cukrowa, ale wynik może być również "patologiczny". Tego nie wiem.
Zwracam się z prośbą do czytających ten post, którzy WIEDZĄ - o radę: CZY POWINIENEM PODDAĆ SIĘ TEJ PRÓBIE, CZY POSZUKAĆ INNEGO INTERNISTY , który w sposób otwarty podchodzi do problemów, z którymi przychodzi pacjent,
a nie "rutyniarstwem" (rutyna + pewność siebie).

Będę wdzięczny za opartą na wiedzy odpowiedź.

Pozdrawiam

Gavroche

Nie wiem czy test obciążenia glukozą ma tu sens czy nie (przypuszczam, że chcą Ci wcisnąć cukrzycę II), ale ja sobie takowy zrobiłem i na czczo miałem 102, a po 75g gramach glukozy i dwóch godzinach miałem 68. ;)
Żałuj, że nie widziałeś miny mojej internistki.  :lol:

vvv

Cytat: Ricardo w 2017-02-10, 19:33:24
(...)
- wzrost: 186 cm, waga rzeczywista: ok. 111 kg,
(...)
Na "dzień dobry": 6 - 7 żółtek na maśle, od czasu do czasu z móżdżkiem, i z gotowanymi ziemniakami z masłem a potem 2-gie śniadanie i obiadokolacja.
(...)

Na "dzień dobry" można by pomyśleć o odstawieniu 2-go śniadania i obiadokolacji do czasu osiągnięcia wagi należnej.

Naprawdę, napisałem to na głos, myślałem, że tylko mi się pomyślało w myślach, musiałem być rozkojarzony.

:wink:

Ricardo

Cytat: Gavroche w 2017-03-01, 10:29:34
Nie wiem czy test obciążenia glukozą ma tu sens czy nie (przypuszczam, że chcą Ci wcisnąć cukrzycę II)

Podejrzewam, że chcą sobie znaleźć "dupochron", zamknąć sprawę i powiedzieć "następny proszę", chyba, że można nabawić się cukrzycy II stosując BTW jak 60-70 : 240-280 : 60-72  przy wzroście 186 cm i wadze należnej 90-95.

vvv

Cytat: Ricardo w 2017-03-01, 11:28:26
(...) chyba, że można nabawić się cukrzycy II stosując BTW jak 60-70 : 240-280 : 60-72  przy wzroście 186 cm i wadze należnej 90-95.
(...)
BTW 70:280:72 = 3090 kcal

Wszystkie możliwe choroby z nadmiaru i kumulacji są potencjalnie w Twoim zasięgu przy 3000kcal.

8)

Zyon

Adas geniuszu, powiedz dlaczego bialko liczysz do bilansu energetycznego? Sugerujesz, ze kolega zuzywa je jako energie przy takiej ilosci tluszczu?
Work Buy Consume Die