Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jarek

renia

Kryanna zabawnie pisze... :lol: 8)

Blackend

Ale Jarkowi nie jest do śmiechu. ;)

Jarek

:lol:
Jest mi smutno :(

Jarek

Cytat: renia w 2017-04-20, 18:37:42
Kryanna zabawnie pisze... :lol: 8)
O mężu może? :lol:

Jarek

Kryanna jak pisze, to mi zaraz sie konie chce kraść :lol:

lukas8281

Dzień dobry wszystkim. Jestem tutaj nowy i od niedawna stosuję dietę optymalną. Jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Mam pytanie czy gotowanie sous vide czyli w kąpieli wodnej o niskiej temperaturze to coś złego? Pytam, bo mam sprzęt do takiego procesu obróbki i mięsko wychodzi soczyste tyle że czas przygotowania długi ale robi się samo.

renia

Wygląda ciekawie. Ale chyba do takiego sposobu przyrządzania mięsa tłuszczu się nie dodaje... :roll:
Ale zawsze można dodać np. masełko czosnkowe...
Może jednak ktoś tutaj ma takie urządzenie, chociaż my raczej proste metody obróbki termicznej stosujemy...

lukas8281

Jedzenie (np. dziś nerka cielęca) zamknąłem w woreczku do pakowania próżniowego. Dodałem pieprz, zioła i kurkumę i smalec, maszynka wyssała powietrze z worka i wykonała zgrzew. I taki zestaw trafił do kąpieli wodnej w 70st. C na noc na 8h. I gotowe. Pytam o taki sposób przyrządzania potraw, bo gdzieś czytałem, że niektóre aminokwasy są wrażliwe na temperaturę jak choćby lizyna. Z innej jednak strony patrząc mamy tu folie czyli coś chemicznego.

Gavroche

Ta folia to niezły syf, podgrzewana wiele godzin w wilgotnym środowisku.
Ludziska to sobie lubią utrudniać życie.
Smaży się cynaderki parę minut, dusi z tłuszczem na wolnym ogniu dłużej, ale praktycznie samo.
Po co Ci plastyfikatory i ksenobiotyki do zdrowej nerki? ;)

Anulka177

Ja ze względu na tę folię darowałabym sobie takie przygotowywanie potraw. Już lepszy byłby wolnowar.

administ

No jak? Nie chcecie iść z postępem i osiągnięciami?  :shock:
Dawniej wystarczyło się ożenić aby dobrze zjeść lub dalej zostać pod kuratelą mamy, a dziś to wszystko bardziej skomplikowane widocznie. ;)

Anulka177

No ale jak ja mam się ożenić? Żenić to się żenię czasem, ale ożenić nie mogę  :| :wink:

administ

A bo za mąż się wychodzi po to, aby tyrać za darmo na pełnym etacie we własnym lokum i żadne gendery nie wchodzą w rachubę... ;)

Blackend

Cytat: Anulka177 w 2017-04-21, 18:49:10
No ale jak ja mam się ożenić? Żenić to się żenię czasem, ale ożenić nie mogę  :| :wink:

renia

Cytat: admin w 2017-04-21, 18:54:16
A bo za mąż się wychodzi po to, aby tyrać za darmo na pełnym etacie we własnym lokum i żadne gendery nie wchodzą w rachubę... ;)

Można panią do tyrania zatrudnić... 8)

Blackend

Pewnie, dobrze jest połączyć przyjemne z pożytecznym. ;)

lukas8281

Macie rację. Lepiej trochę postać przy garach jak kąpać jedzenie w foli. :)

Anulka177

Kup sobie szybkowar lub wolnowar i nie będziesz musiał stać przy garach  :D

renia

Piekarnik też jest dobry.