Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

"Jak u mamy" - to pierwszy sygnał, że coś w małżeństwie siada... ;)

renia

Pewnie jakaś nostalgia za utraconą wolnością została... :roll: :lol:

administ

Blackend

:lol:
Każdego to czasami dopada. ;)  :lol:

vvv

Cytat: admin w 2017-07-14, 18:56:01
u mamy

zakodowana "boska" tłustość:

wikipedia.org/wiki/Umami
CytatNaukowcy toczyli spory o istnienie smaku umami od kiedy Kikunae Ikeda zasugerował jego istnienie w 1908. W 1985, zwrot umami był wykorzystywany do opisu smaku glutaminów i nukleotydów na pierwszym Międzynarodowym Sympozjum Umami na Hawajach. Umami reprezentuje smak kwasu amino L-glutaminowego oraz 5'-rybonukleotydów takich jak guanozyno-5'-monofosforan. Może być opisany jako ?rosołowy? lub ?mięsny?. Pozostawia długotrwałe wrażenie tłustości na języku. Smak umami powstaje na skutek detekcji karboksylowego anionu glutaminy w wyspecjalizowanych komórkach receptorowych obecnych na ludzkich i zwierzęcych językach.

:wink:

Blackend

Karczek z grilla jest bezkonkurencyjny, ale duszony w wykonaniu mojej Żony chyba jeszcze lepszy - normalnie muszę się ograniczać.  :shock: ;)

renia

A ja pobiłam rekord - w 10 minut zrobiłam obiad synowi i sobie :lol: (więcej osób w domu nie było). Frytki i schab (panierowany wczoraj)... 8) :lol: Tak szybko nie podają w restauracji... 8) :lol: (trzy ziemniaki, dwa kotlety - ja jeden ziemniak i pół kotleta zjadłam)

renia

...Jeszcze dwa obiady będę robić... 8) Frytek i kotletów na zaś nie można robić, gdyż odgrzewane nie da się jeść... :? :lol:

administ

Cytat: renia w 2017-07-23, 15:32:11
A ja pobiłam rekord - w 10 minut zrobiłam obiad

Bravo Ty... ;)

Blackend

renia

pewnie liczy się jakość a nie czas, ale synowi spieszyło się do wyjścia... 8) :lol:

renia

Dlaczego tutaj nie można poprawiać postów? :roll:
Dlatego, że posty na DO są niewskazane? 8) :lol:

Zofia

U nas w niedzielę ( nie rabotajesz - nie kuszajesz) żołądki odpoczywają.

renia

Łoj, u nas to by była bieda i biadolenie... :? :lol: Mąż pracuje, a dzieci codziennie chcą jeść... :? :lol:

Zofia

Blackend, mój Fred tez uwielbia jak mu karczek przyduszam.

Jarek

Cytat: admin w 2017-07-23, 15:46:18
Cytat: renia w 2017-07-23, 15:32:11
A ja pobiłam rekord - w 10 minut zrobiłam obiad

Bravo Ty... ;)
:lol:

renia

Cytat: Zofia w 2017-07-23, 17:08:32

Miej tylko umiar... :shock: 8)

Blackend

Cytat: Zofia w 2017-07-23, 17:08:32

Rozumiem, pozdro dla Freda. ;)

renia