Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Blackend

Gavroche

Smażony boczek, jaja sadzone, buraczki zasmażane, a na deser szczypka - regionalny cukierek z lubelskiego. :D

renia

A boczek wędzony czy świeży?

Gavroche

Surowy, te wędzone ostatnio dla mnie za słone i jakąś gorycz wyczuwam na końcu kęsa. :?

renia

Wędzone są dobre tylko z niektórych sklepów. Musi to być taki boczek, który nie pryska na patelni,
czyli nienastrzykiwany wodą z chemią... Na ogół z małych sklepików (które mają własne masarnie) takie można dostać...
A świeży boczek lubię pieczony (ze skórą) w brytfannie w piekarniku... :D

Gavroche

No wiadomo, pieczone najlepsze, ale smażenie szybsze. ;-)

renia

Zgadza się. :D Dzisiaj upiekłam w piekarniku łopatkę w jednym kawałku. Jutro ją zimną będzie łatwo kroić w plastry i sosik do tego musi być koniecznie. Pewnie buraczki też by się przydały... :roll: I parę ziemniaków. Taki obiad lubimy (zaraz po kotletach z frytkami :lol:). ;-)

Zofia

Cytat: Gavroche w 2021-11-12, 15:18:14
Smażony boczek, jaja sadzone, buraczki zasmażane, a na deser szczypka - regionalny cukierek z lubelskiego. :D
Lepsze przetwory mleka krówki mlecznej niż sama "krówka zamojska" w papierku :)

Jarek

admin

Gavroche

Cytat: Zofia w 2021-11-12, 17:42:53
A to już zależy co komu potrzeba. ;-)
Białka i tłuszczu jem dosyć, ale z węglowodanami zawsze mam problem, więc wolę krówkę niż śmietankę kremówkę. :D

admin

Zofia

Cytat: Gavroche w 2021-11-12, 19:21:41
Cytat: Zofia w 2021-11-12, 17:42:53
A to już zależy co komu potrzeba. ;-)
Białka i tłuszczu jem dosyć, ale z węglowodanami zawsze mam problem, więc wolę krówkę niż śmietankę kremówkę. :D
Nie gardź szczypiorkiem.
:D

admin

koperkiem i nacią pietruszki - też! ;)
Bo w liściach jest dużo magnezu!  :lol:

Gavroche

Właśnie jem paski bekonu pozawijane w liście sałaty, nada się? :D

Jarek

Lguma do życia lepsza od sałaty

admin

Cytat: Gavroche w 2021-11-13, 10:41:17
Właśnie jem paski bekonu pozawijane w liście sałaty, nada się? :D

Jak porcja zbilansuje wit. C to sopko... ;)

Gavroche

Kotlet siekany z wieprzowiny, gotowane kasztany i jakaś zielenina z oliwą. :D
Dobre.

renia

Ten kotlet siekany, owszem, ale te kasztany - nie bardzo... :roll: Chyba, bo nie próbowałam... 8) :lol: