Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Początki z Dietą Optymalną, czyli zielona jak cebulka wiosną

Zaczęty przez PannaAnna, 2017-10-31, 14:02:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

vvv

Cytat: admin w 2017-11-01, 18:54:51
Chciałbym pomóc, ale nie dam rady.  8)
Zawsze można liczyć, że może coś wy_googla i będzie dobrze.
:wink:

renia

Czytać wszystkie książki Doktora Kwaśniewskiego po kilka razy. Ja tak robiłam. 8) Jak nie wystarczy to zostaje Arkadia.

vvv

Tylko po co tak komplikować, wystarczy kupić tłusty kawałek zwierzęcia, udusić, spożyć, popić sokiem warzywnym i zaczekać aż masa ciała będzie 200g mniejsza niż przed posiłkiem.
:shock: :wink:

vvv

Żeby nie było, że wciskam jakieś wyciskarki,
sensowne źródło węglowodanów i "elektrolitów",
bez nadmiaru błonnika, przy optymalnie zmniejszonej ilości jedzenia,
może wyglądać np. tak:

http://testujemyjedzenie.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSCF6917.jpg
(http://testujemyjedzenie.pl/wp-content/uploads/2016/05/DSCF6917.jpg)

8)

vvv

Ale jest też pułapka na podatnych - po co sok wielo-warzywny jak można zjeść do kawy kawałek czekolady.
:?

administ

Cytat: PannaAnna w 2017-10-31, 14:33:48
Tylko dziwię się że mi się wogóle pić nie chce, wręcz odrzuca mnie od napojów

Musisz się zmusić do picia, ponieważ najlepsze efekty w tuczu osiąga się przez ograniczenie dostępu do wody.
Ma to uzasadnienie biochemiczne, ale wyjaśniać nie będę, bo zajęłoby to mi zbyt dużo czasu i mogłoby być kompletnie niezrozumiałe dla osób bez stosownego przygotowania.
Dlatego na słowo honoru można przyjąc, że przy odchudzaniu nie wolno ograniczać przyjmowania płynów.
U osób z wagą należną, też trzeba pilnować nawodnienia organizmu, bo bez tego można się nabawić kilku przewidywalnych nieporządanych skutków zdrowotnych.

vvv

Stąd sok wielo-warzywny zawiera więcej wody od czekolady.
Odrzucanie od płynów sugeruje "łagodne" zaburzenia elektrolitowe,
stąd raz jeszcze sok wielo-warzywny zamiast majonezu.
8)

administ

Jak komu pasuje, to nie ma przeciwwskazań, bo z etykiety wynika, że nieoszukany... ;)

vvv

Wolę na 100% niepryskane warzywa z własnego ogródka przepuszczone przez sokowirówkę,
ale to rarytas, chyba, że ktoś ma układy na wsi.
8)

PannaAnna

no przyznam , ze wciąż mało piję, może jednak stad bóle głowy,dzisiaj znów mnie wieczorem boli. Na razie bede się trzymać produktów dozwolonych i bede wszystko zapisywać. Kolejna ksiażka którą teraz zamawiam to Tłuste Życie z zaraz potem Przepisy :) ale dzisiaj rodzinę nakręciłam tą dietą, wszyscy oczekują mojej relacji po miesiącu i już martwią się jak dam radę w święta, a do świąt jeszcze hen daleko :)

administ

Powinnaś się przyzwyczaić do picia, tylko nie alkoholu i płynów wysokosłodzonych. Nawet czysta woda jest smaczna, jak się przywyknie. ;)

administ

Cytat: vvv w 2017-11-01, 19:58:57
Wolę na 100% niepryskane warzywa z własnego ogródka przepuszczone przez sokowirówkę,
ale to rarytas, chyba, że ktoś ma układy na wsi.
8)

To może 300ml wody z tabletką pluszzzzzzzzzz? ;)
Tu niektórzy tak robią, bo z dzieciństwa pamiętają smak oranżadki rozpuszczalnej.  8) 

vvv

Jarek

Cytat: admin w 2017-11-01, 18:50:10
Biedna ta PannaAnna, bo zakręcone tu te posty takie, że się nie połapie niedoświadczony(a), co ważne, a co nie, ale...
"Umiesz liczyć, licz na siebie". ;)
:lol:
Ważne że Reni PannaAnna pomaga :lol:

administ

Cytat: vvv w 2017-11-01, 20:13:11
Jak się założy okulary to widać aspartam.

Widać, ale ledwie co... ;)
A przynajmniej jedna tabletka zaspokaja ponoć całe dobowe zapotrzebowanie na wit.C i nie tylko!  8)

vvv

https://www.doz.pl/apteka/p125318-Plusssz_Elektrolity__multiwitamina_tabletki_musujace_24_szt.
Cytatsubstancje przeciwzbrylające: poliwinylopirolidon, glikol polietylenowy; barwnik: ryboflawiny; substancje słodzące: cyklaminy, sacharyny

wiki:
CytatWe wczesnych latach 70. cyklaminiany podejrzewane były o właściwości rakotwórcze. Z tego też powodu ich użycie w żywności zostało w wielu państwach zakazane (m.in. w Kanadzie, Polsce, Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii) lub znacznie ograniczone, m.in. poprzez wymóg stosowania etykiet ostrzegawczych. Sytuacja ta doprowadziła do konieczności znalezienia innych substancji słodzących (m.in. aspartamu, niektórych peptydów i acesulfamu K).

Ponowna ocena danych toksykologicznych wskazała jednak na brak takich właściwości. Wątpliwości budziła jedynie cykloheksyloamina ? toksyczny metabolit cyklaminianów wytwarzany przez niektóre bakterie jelitowe w organizmie człowieka. Obecna wartość ADI (dopuszczalnego dziennego spożycia) ustalona przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) i Komitet Naukowy ds. Żywności Komisji Europejskiej (SCF) wynosi 0?11 mg/kg m.c. i jest oparta na danych toksykologicznych cykloheksyloaminy. JECFA zaleca także, aby czystość cyklaminianów dodawanych do żywności nie była mniejsza niż 98%.

administ

Problem w tym, że wszystko opiera się na zaufaniu, a to w dzisiejszych czasach jest nadwyrężone, bo jaką gwarancję się ma, że "ekologiczne" mają zachowaną karencję po opryskach dla przykładu.... ;)

vvv

Cytat: admin w 2017-11-01, 20:24:28
karencję po opryskach
Tylko własny ogródek, karencja nie powoduje, że środki rozpadają się na toksyczny dwutlenek węgla i wodę destylowaną.
Realistycznie - większy producent, większy sklep, mniejsza szansa, że się trafi na 500% normy, konkurencja bada na bieżąco i kabluje jeśli ma co.