Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Wywiady o DO na PL1-TV

Zaczęty przez admin, 2023-07-03, 18:06:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Musi tak być, bo inaczej oceany by się rozlały... 8) :lol:

renia

Czy Unia Europejska zniszczy polskie rolnictwo?

https://pl1.tv/title/czy-unia-europejska-zniszczy-polskie-rolnictwo/

Występują: Bogdan Tkocz| Tomasz Kwaśniewski

Jarek

Rudego Konia trojańskiego pogonić , bo to  obecnie największy szkodnik państwa polskiego.. ...

admin

Cytat: admin w 2024-01-12, 10:38:09
Nie opublikują, bo za ostro poszedłem! ;)

53 min. - zaś nic nie wycieli!  :shock:  :(

Jarek

Wegetarianizm jest zdrowy,  więc mięsa nie musi być  :lol:

admin

chill

Blackend

Kolejny bardzo dobry program.  :D
Dobrze byłoby się do czegoś "przyczepić", żeby wywołać dyskusje, ale nie ma do czego. ;)  8)

admin

:D
Czyli jednak wklęsła? ;)

Blackend

Oczywiście, pierwsze co zrobiłem, to sprawdziłem podeszwy butów i ewidentnie są wykrzywione przodami do góry. ;)  8)

Zyon

Czekajkmy na komentarze, moze sie jakis swiatly obywatel zaloguje :D
Work Buy Consume Die

renia

Obejrzałam i wysłuchałam całość. Świetne :D, z wszystkim się zgadzam, to jest bardzo ważny i interesujący mnie temat. Ja nie kryłam się z krytyką polityki Unii Europejskiej już od wielu lat. Zniszczyli Europę "ratując Ziemię"... :? ;-)

admin

W sumie wyszło "hasłowo", bo na każdy z tych "unijnych postulatów" można osobny wywiad zrobić z wyjątkiem może tej "wymiany pokoleń", bo tu nie ma co rozwijać.  8)
A o samym "fit35" - drugie tyle można dołożyć.
I korekta - w ministerstwie rolnictwa, a nie zdrowia karmią przymusowo liśćmi! ;)
Co za fanatyk wegetariański z tego Turka, jak Spurek, czy która tam jeszcze!  :(
Wybierają takich fanatyków do parlamentu europejskiego, co lepiej od komunistów wiedzą, jak obywatelom unii życie na zielono urządzić!  :lol:

renia

Cytat: admin w 2024-01-12, 19:41:08
W sumie wyszło "hasłowo", bo na każdy z tych "unijnych postulatów" można osobny wywiad zrobić z wyjątkiem może tej "wymiany pokoleń", bo tu nie ma co rozwijać.  8)
A o samym "fit35" - drugie tyle można dołożyć.
I korekta - w ministerstwie rolnictwa, a nie zdrowia karmią przymusowo liśćmi! ;)
Co za fanatyk wegetariański z tego Turka!  :(

W sumie nic straconego, bo tak jak pisałeś, jeszcze będzie można zrobić do każdego postulatu nowy wywiad... :D

admin

Nie mam zacięcia do "tych występów" - wolę pisać.  8)
Dlatego w tekście sprostowałbym np. że wymię owszem przesącza z osocza, a krew dostarcza tlenu, ale w mleku występują składniki, których synteza zachodzi wyłącznie w gruczołach mlekowych. Wnioskować można  na podstawie różnicy krwi tętniczej i żylnej w okresie laktacji i zasuszenia. Przypominam, że u przeżuwaczy glukoza praktycznie w całości jest wykorzystywana do syntezy, bo materiałem energetycznym dla przeżuwaczy są LKW - czyli praktycznie "ketony" trafiające do krwiobiegu z przedżołądków, a profil energetyczny jest kompletnie inny niż u człowieka, bo np. norma na glukozę u krów zasuszonych wynosi około 2,2mmol, a dojnych 3,3mmol (40-60mg% - stężenie śmiertelne dla człowieka), a cholesterolu całkowitego 4-10mmol/l - to pawie 400mg% cholesterolu we krwi!  :shock:
Każdy "specjalista" zaleciłby tym biednym krasulom statyny przecież w trakcie laktacji!  :lol:

renia

Trudna sprawa... :? Ja wolę oglądać, niż czytać... 8) :lol:

admin

Ale jakbym gadał, to nie mógłbym dopisać, że normą dla laktującej krowy jest 1550mmol/l ciał ketonowych, co pewnie "fachowcy" od ludzi wybałuszą oczęta, bo u człowieka "ketoza" zaczyna się bodaj od 0,4-2mmlol/l.
Jednakże krasula zasuszona ma 0,35mmol/l -czyli tyle co zakwaszeniec ludzki na ketodiecie w początkowej fazie...  :?
Laktująca krowa to biochemiczna fabryka na czterech nogach o czym przeciętny zjadacz chlebka nie ma pojęcia, bo nie musi! ;) 
UWAGA: na podstawie dostępnej mi literatury - sprawdzane i przeliczane po 3* (  :wink: ), aby mi żaden keto-naukowiec od ludzi nie zarzucił, że głupoty piszę.  8)

renia

Jednak podtrzymuję zdanie, że wolę słuchać (o biochemii i żywieniu), niż czytać... 8) :lol: