Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Najnowsza historia Polski

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2008-05-21, 21:28:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jarek

Właśnie na ARD podali w wiadomościach w przerwie meczu -  populistyczne partie Austrii,  Czech, i Węgier, na czele z Orbanem podipisały umowę współpracy Niemieckie  AfD  dołączy jutro...

renia

Cytat: Jarek w 2024-06-30, 18:16:36
Ale jak  Duda dokonał tego cudu, ze jestesmy czwartym panstwem na swiecie, ktory nie potrzebuje wiz do Chin, i nie obowiazuja nas restykcje w przypadku pandemii patasiej grypy. :lol: Geniusz :lol:
A moze Chiny widza w nas handlowego  partera w srodkwej Europie :lol: Konczy sie hegemonia gospodarcza  USA - wojny na Ukrainie tez nie wygraja, a Niemcy USA beda najwiekszymi przegranymi tej wojny. Dlatego mozna spekulowac pozytywnie. Zmienia sie sytuacja gepolityczna, a połozenie Polski na mapie europy moze byc dla nas kprzystme, i kluczowe dla chinskiej gospodarki. To dobra fucha dla Polski, pilnowac chinskich wpływow na starym kontynecie. Wegry, Serbia, i mam nadzieje ze Polska dołaczy do nowej strefy w?ływow chinskich w europie - wow - jestem na tak, bo z niemieckimi  bankrutami nie ma sensu sie dalej obdawac, to kierunk trumna...  :lol:

Zmienia się sytuacja geopolityczna w Europie i praktycznie na całym świecie.
"Stara Europa" traci na znaczeniu...

renia

Cytat: Jarek w 2024-06-30, 22:03:54
Właśnie na ARD podali w wiadomościach w przerwie meczu -  populistyczne partie Austrii,  Czech, i Węgier, na czele z Orbanem podipisały umowę współpracy Niemieckie  AfD  dołączy jutro...

"Wiedz, że coś się dzieje..." 8) :lol:

renia

Cytat: Jarek w 2024-06-30, 20:56:35
Moja cała rodzinka i kumple z Polski, nie zyczya sobie zartowac z Tuska i niemieckiej unii. Polityka przestała ich  intersowac i smieszyc - chyba ze Duda jakis numer odwali, wtedy tak.Ciekawe kto ich judzi?  :lol:Pewnie ci sami co Polakow w niemczech :lol:

To moja siostra z Hamburga mówiła, że to co mówią o ociepleniu klimatu przez działalność człowieka,
to jest prawdą. A ciekawe przez czyją działalność dawniej była epoka lodowcowa?  :roll: Może przez pingwiny? :shock: :lol: ;-)

Jarek

Moja siostra z Polski nic lepiej.Obywatelka niemieckiej Unii

renia

:lol: Moja siostra i szwagier, to już by chyba w meczu Polska-Niemcy kibicowali Niemcom. Podziwiają ich, a jak jest coś złego, to przemilczą. Jak w TV... :lol: Głosowali na Tuska, to są patriotami... 8)

Jarek

Mój siostrzeniec zaszczepiony 3 razy  po niemiecku, też  by kibicował niecmvowi - nie kryje się z tym ...

Jarek

Cytat: renia w 2024-06-30, 22:04:59
Cytat: Jarek w 2024-06-30, 22:03:54

"Wiedz, że coś się dzieje..." 8) :lol:
https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-orban-powstaje-nowa-grupa-partii-ktora-zmieni-polityke-europ,nId,7615806#crp_state=1

RafałS

A od dzis na UE węgierska linia ma być grana i oby nie dała się za bardzo poodginać.  :)

admin

Kiepsko będzie, bo Węgry chcą "Make Europe Great Again" - a to nie jest po linii i na bazie biurokratów z brukselki! ;)

RafałS

Cytat: admin w 2024-07-01, 10:04:31
Kiepsko będzie, bo Węgry chcą "Make Europe Great Again" - a to nie jest po linii i na bazie biurokratów z brukselki! ;)
Lepiej kiepsko niż kiepściej.

admin

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/ogromna-po%C5%BCyczka-ze-stan%C3%B3w-dla-polski-na-co-wydamy-pieni%C4%85dze-od-amerykan%C3%B3w/ar-BB1pe3NN?ocid=msedgntp&cvid=7ea0701e97a44d10a54c7ecf5d807cbb&ei=12 - tak się w Polsce kula obywateli "na obronność" ...  8)
Pożyczają na całego, bo wiedzą, że warto umierać za polskie złoża żelaza, wanadu i tytanu na przesmyku suwalskim.  :?

Blackend

Cytat: admin w 2024-07-02, 12:58:35
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/ogromna-po%C5%BCyczka-ze-stan%C3%B3w-dla-polski-na-co-wydamy-pieni%C4%85dze-od-amerykan%C3%B3w/ar-BB1pe3NN?ocid=msedgntp&cvid=7ea0701e97a44d10a54c7ecf5d807cbb&ei=12 - tak się w Polsce kula obywateli "na obronność" ...  8)
Pożyczają na całego, bo wiedzą, że warto umierać za polskie złoża żelaza, wanadu i tytanu na przesmyku suwalskim.  :?

To cena za tzw. "ochronę". ;)  8)

admin

:lol:
Jasne, to bardzo samopoczucie poprawia.  8)
2mld to koszt 4 dni wojny słowiańskiej.  :(
Tak hameryka kasiorkę trzepie.  :shock:

Blackend

Trzeba czekać na Trumpa i zakończyć ten eskalujący konflikt.  8)

admin

Ale o czym będą media jojczyć?  :shock: ;)

Jarek

Cytat: admin w 2024-07-02, 14:34:17
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/niemiecki-genera%C5%82-jest-w-szczecinie-alarmuj%C4%85ce-s%C5%82owa-wy%C5%9Bcig-z-czasem/ar-BB1pfGSr?ocid=msedgntp&pc=HCTS&cvid=a4bfd058584b45409f4ee45e9aca357c&ei=14 - a niemieckie media w Polsce dziś donoszą, że ruskie ledwie zipią!   :shock:
Nie pamietasz jak hitler wygrywał dwa tygodnie przed kapitulacja :lol:
Ruskie drugi najwyzszy wskaznik gospodarczy na swiecie w pierwszym kwartale :lol:

admin