Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

LODY - poradzcie!

Zaczęty przez Tomkiewicz, 2006-07-12, 16:38:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tomkiewicz

Cześć, czy ktoś robi lody wg przepisów z książki kucharskiej JK w dzisiejszych czasach (chodzi o żółtka)?  W tych upałach marzą mi się lody ale Tomek straszy mnie salmonellą, więc chciałabym wiedzieć czy ktoś może rozwiać nasze obawy i coś doradzić? Bo wygląda na to, że masę się podgrzewa do jej zahęstnienia, ale nie gotuje się. Czy tego wystarczy by zginęły bakterie salmonelli?

Bardzo proszę o radę!
Mariszka

Krystyna

Radziłabym jajka po umyciu sparzyć wrzątkiem około 5 sekund.Salmonella ginie w temp. 70 stopni. W ten sposób przygotowuję jajka także do kremu. Życzę smacznego.                                                                 Pozdrawiam Krystyna

kristan

Dr Clark-"Kuracja życia"-ta P. od wirusów,bakterii,grzybów,pleśni i pasozytów napisała,że salmonelle w swoich badaniach spotykała zawsze na skorupie jaj--NIGDY W ŻÓŁTKU!!!!!
   Należy więc czynić tak jak w powyzszym poscie i bedzie ok.

toan

Cytat: Tomkiewicz w 2006-07-12, 16:38:13
Cześć, czy ktoś robi lody wg przepisów z książki kucharskiej JK w dzisiejszych czasach ...

Nie, bo mamy przepis rozwiązujący "tyfusowy problem". Umieściłbym go na stronie, ale nie ma opracowania foto :(.

samsun

To umiesc proszę tutaj na forum ;)

toan

Na forum - nie, ale może jutro zrobię "zdjęcie tytułowe" i umieszczę tekst w "kuchni optymalnej". Jeden raz może polecieć bez zdjęć i chwilowo bez wyliczanki proporcji :? Na jednej bazie - cztery smaki.

Hana

Toan--po zjedzeniu tych przecukrowanych, przeczekoladowanych, i przwaniliowanych lodow--trzeba sie natychmiast w insuline zaopatrzyc!!!
       Hana

toan

Bardzo dziękuję za cenne insulinowe wskazówki. A może zrobisz sobie samodzielnie wyliczankę BTW?, bo ja dziś mam inne plany. Chyba wyjdzie dość przyzwoicie?. Jeśli jednak obawiasz się o swoje zdrowie, to ostatecznie nie musisz jeść takich lodów - prawda?.

Hana

Zrobilam wyliczenie, i tak baza lodowa
w 100g--B--4,4   T--28,1   W--10,0  co ma sie jak  1:6,3:2,2
niby nie najgorzej, ale dochodza dodatki smakowo- cukrowe i tu weglowodany wzrastaja z10,0 do 13,0-15,0!--a to tylko deser !
A wiec moze lepiej zrezygnowac z przyjemnosci dla podniebienia na koszt przyjemnosci dla zoladka (boczek, wieprzowinka , nie wspomne o jajeczniczce na bekonie )
      Hana

toan

Cytat: Hana w 2006-07-15, 11:41:09
moze lepiej zrezygnowac z przyjemnosci

Wybór należy do Ciebie - chyba nie oczekujesz, że będę Ci podpowiadał, co dla Ciebie dobre?. Zrezstą niektórzy chętniej słuchają tych, co im zależy na tym, aby ich słuchać :lol:.
Przy poprawnym stosowaniu ŻO, to smaczne uzupełnienie tłuszczu i węglowodanów w dobowej proporcji, ale oczywiście masz prawo się z tym nie zgodzić.
Przepis pochodzi z "Suplementu do KK - 700 przepisów" i nie powinien być publikowany przed wydaniem książki, ale jest gorące lato, więc po co komu jedno-dwudniowe rozwolnienie z powodu salmonelli?.

Tomkiewicz

 Hana, dobrze ujęte. Między przyjemnością dla podniebienia a dla żołądka. Psiakrew, wybieram to drugie !

Tomek

wojteks

Cytat: Tomkiewicz w 2006-07-15, 12:30:32
Psiakrew, wybieram to drugie !

Kurna-wafel, żebyś później nie narzekał :lol: :lol: :lol:

Hana

Oczywiscie, ze wybor nalezy do osoby zainteresowanej.

Dawno temu w Centrum Zywienia Optymalnego ARKADIA w JASTRZEBIEJ GORZE mozna bylo dostac taka mala broszurke z tabelami wartosci odzywczych wybranych produktow i przykladami jadlospisow (na dobry poczatek) i tu jest uproszczony przepis na lody autorstwa Bogdana Renkiela ze Slupcy.
Robilam lody wg.tego przepisu ladnych pare lat i nigdy nie zjadlam sallmonelli.

1 litr ubitej 30% smietanki polaczyc delikatnie z kremem wykonanym z 10 zoltek i 1/2 szklanki cukru (ja dodawalam mniej) .
Dodac 2 krople aromatu i zamrozic w standartowych kubeczkach plastikowych.


Zycze smacznego   Hana

toan

Pół szklanki cukru - to jakieś 100-150g - zależy od szklanki. To jakie to BTW wychodzi w przepisie p. Renkiela :?:. Pewnie bardziej dla żołądka... :lol: :lol: :lol:
Przepis będzie dostępny na stronie po jego opracowaniu graficznym, bo razi mnie taka fuszera. Gdyby ktoś był wcześniej zainteresowany - prześlę go e-mailem.

lekarka

Łyżeczkę cukru w szklance (250ml) śmietany 30% odczuwam jako ZA DUŻO (każdy ma prawo do własnych odczuć).
Może by tak samą śmietanę z samymi żołtkami?
Jak smakuje? Kto próbował?

Hana

Toan--jaka fuszera Cie razi??

Hana

250ml. smietany 30% zagotowac .
Gotujaca smietana zalac cztery zoltka--toztrzepac.
Po takiej babie kalorycznej dwa dni mozna nic nie jesc.

toan

Cytat: Hana w 2006-07-15, 16:08:42
Toan--jaka fuszera Cie razi??

No oczywiście, że ta którą zaprezentowałem na stronie testowej "Przepis na lody 4-smakowe" -  chodzi oczywiście o grafikę. Sam przepis (tekst) jest super, choć niektórym może zaszkodzić - szczególnie na żołądek!.
A było tak:
żona poczęstowała tymi lodami gości (większość dieta korytkowa), między innymi koleżankę (jedyny przedstawiciel diety pastwiskowej). I wyobraź sobie, że tylko ona zwracała po 15 min. te lody, choć bardzo pasowały jej na podniebienie :shock:.

Hana

Grafika sie nie przejmuj-- oczami to mozna sie najesc we wszystkich super-marketach.
A tak nawiasem mowiac to szkoda tych "zwroconych " jajek i smietany! :P

wojteks

Psia jucha - pewnie przepis na "Figę z makiem" by wszystkich zadowolił. Nie macie takiego przepisu?