Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

MITY CHOLESTEROLU

Zaczęty przez zbynek, 2006-12-16, 19:43:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

zbynek

Zawartość cholesterolu we krwi nie jest bezpośrednio zależna od konsumpcji zwierzęcego tłuszczu.

http://www.jsvital.de/Aktualnosci/Archiwum/Klamstwo/klamstwo.html

http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
http://www.ravnskov.nu/uffe.htm
- Abstract International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids Cairns, Australia na July 24, 2006.

http://www.ravnskov.nu/ISSFAL%20abstract.htm

Węglowodany jako całość dotychczas nie zostały rozważone jako niepożądane źródła energii w dietach.
http://www.scdiet.org/7archives/lutz/lutz7.html

Ps. Pogląd że mięso tłuste zawiera więcej cholesterolu od mięsa chudego nie jest prawdziwy, np. w 100 gramach cielęciny lub boczku, jest taka sama ilość cholesterolu, około 70 miligramów.

administ

Z dzisiejszej poczty:
Treść wiadomości

Witam,

Proszę o pomoc, mam 33 lata, od roku walczę o zdrowie, zawiodłem się na tradycyjnej medycynie, zacząłem 3 miesiące temu żywienie optymalne, każdy posiłek przeliczam w excelu i ważę (w załączeniu tabelka którą stosuje), zrobiłem badania cholesterolu i wyszedł mi bardzo wysoki i nie wiem co mam zrobić, boję się, że zrobię sobie krzywdę, błagam o pomoc, bo nie wiem co robić:
Cholesterol całkowity: 365
LDL: 269
HDL: 78
Triglicerydy: 90

Pozdrawiam,

I co takiemu "choremu na normy" odpisać?
Bo jak się napisze, że wszystko jest dobrze, to i tak nie uwierzy!  :?
No nie wiem sam, ale wiele nie mogę pomóc.  8)

renia

Trzeba statyny brać... :? :wink:

administ

Jak ktoś je z excela...  :? 
Trudno wytłumaczyć, że "formuła30g" jest prawidłowa, ale nie dla wszystkich niestety...  8)

Jarek

Cytat: admin w 2018-01-28, 09:54:14
Z dzisiejszej poczty:
Treść wiadomości

Witam,

Proszę o pomoc, mam 33 lata, od roku walczę o zdrowie, zawiodłem się na tradycyjnej medycynie, zacząłem 3 miesiące temu żywienie optymalne, każdy posiłek przeliczam w excelu i ważę (w załączeniu tabelka którą stosuje), zrobiłem badania cholesterolu i wyszedł mi bardzo wysoki i nie wiem co mam zrobić, boję się, że zrobię sobie krzywdę, błagam o pomoc, bo nie wiem co robić:
Cholesterol całkowity: 365
LDL: 269
HDL: 78
Triglicerydy: 90

Pozdrawiam,

I co takiemu "choremu na normy" odpisać?
Bo jak się napisze, że wszystko jest dobrze, to i tak nie uwierzy!  :?
No nie wiem sam, ale wiele nie mogę pomóc.  8)
Za takie wyniki wypadałoby flaszkę postawić, ale niech sam do tego dojdzie. :lol:

Anulka177

HDL wysoki, trójglicerydy w normie- jeśli czujesz się dobrze to nic, tylko pogratulować  :D
Dla uspokojenia nerwów polecam melisę i książkę "Cholesterol- naukowe kłamstwo" Ranskova  :wink:

Radomiak

2,5 roku po opuszczeniu udarówki  "bomba zegarowa"nawet żadnych badań krwi nie zrobiła.
Ot brak odpowiedzialności za własne zdrowie, a stenty dla mnie, to już im pewnie dawno pordzewiały ( :lol:)
Ale to może inne podejście. :?

Radomiak

A już najgorzej sto srok za ogon chwytać, bo...nie kończę.  8) :wink:

Gavroche

Moja mama na Ww miała 350 chyba, nic z tym nie robiła, pół roku później było 250. :D
Olać temat. 8)

Radomiak

Też tak myślę.
Ale to się wierzyć nie chce, że paru cwaniaków z Kongresu potrafi tak namieszać, na tyle lat, i końca nie widać.  8)

Gavroche

Bro-science trzyma się najmocniej. ;)
Nadal mówi się "zakwasy" na obolałość mięśniową, a jak pies ma czarne podniebienie, to na bank zły będzie. :lol:

Anulka177

A po zjedzeniu surowego mięsa zacznie zjadać ludzi  :lol: :lol:

Radomiak

I z pyska mu capi.   :roll:

administ

administ

I zauważcie, że ani słowa o obecnym samopoczuciu!
Czyli najprawdopodobniej poczuł się dobrze, ale po badaniu cholesterolu - pełna rozpacz, bo "norm" nie trzyma.  8)

Jarek

Cytat: Radomiak w 2018-01-28, 11:26:30
Ząbków właściciel nie umył.

administ

Cytat: Radomiak w 2018-01-28, 10:59:52
A już najgorzej sto srok za ogon chwytać, bo...nie kończę.  8) :wink:

Najgorzej, to jak tonący Pana Boga za nogi chwyci, bo jeszcze się mogą razem utopić... ;)

Radomiak

Cytat: Jarek w 2018-01-28, 11:32:22

A ja ten zapach znam, i uważam, że to nie jest SMRÓD. Taki specyficzny, a smród, to jak się opas pod pachami zapoci, i.t.p.  8)
:wink:

madre

Skoro człowiek "...błaga o pomoc...." to nie można go pozostawić samotnego w przerażeniu. Cyt: ".... zawiodłem się na tradycyjnej medycynie....". Może jednak nie zawiodłeś się przerażony człowieku, skoro "....zrobiłem badania cholesterolu i wyszedł mi bardzo wysoki..." Badania są po to robione abyś się leczył. Tu są ludzie którzy są zdrowi (zdrowiejący), a nie ci co lubią się nieustannie leczyć. Jeśli lubisz/chcesz się leczyć to wróć do tych na których się rzekomo zawiodłeś. Jeśli jednak chciałbyś odzyskać zdrowie to olej te normy i czytaj książki Doktora Kwaśniewskiego i nie słuchaj "poprawiaczy" zasad Żywienia Optymalnego. :)

Anulka177

Cytat: Radomiak w 2018-01-28, 11:37:45
Cytat: Jarek w 2018-01-28, 11:32:22

A ja ten zapach znam, i uważam, że to nie jest SMRÓD. Taki specyficzny, a smród, to jak się opas pod pachami zapoci, i.t.p.  8)
:wink:
Na surowiźnie u psa nie ma żadnego zapachu z pyska, pies ładnie pachnie i o żadnym odorze nie ma mowy. Zęby czyste, bez osadu.