Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Pogadajmy o pogodzie..

Zaczęty przez Tomkiewicz, 2007-02-03, 01:51:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Jasne, ocieplenie klimatu, jak nic. ;)

kelin211

RafałS

No właśnie dziś nad ranem było to widać 7C+ (jeszcze plus :lol:). :wink:

admin

Bardzo rześka temperatura. Świetnie się takim powietrzem oddycha, jak wodą nasycone.  :D
Bardzo dobrze mózg chłodzi.  8)

RafałS

Cytat: admin w 2019-07-09, 08:10:42
Bardzo rześka temperatura. Świetnie się takim powietrzem oddycha, jak wodą nasycone.  :D
Bardzo dobrze mózg chłodzi.  8)
I dla krów dobra.  :wink:

admin

Optymalna... ;)  :lol:
Najwięcej mleka wtedy dają.  8)
Najbardziej ostatnio rozbawiło mnie pewne stwierdzenie pewnej ... (takie niedomówienie) celebrytki, że jak kobieta utrzymuje laktację dłużej niż pół roku, to mleko ma bezwartościowe i tylko szkodę dziecku przynosi!  :shock:  :lol:
Rady debilki dla debilek, ale teraz, gdy wreszcie jestem wolny od tych głupot i mogę odetchnąć pełną piersią, gdy patrzę wstecz na te wszystkie lata, które spędziłem z Doktorem... - piękne, ale piękniejsze przed nami.  :D

renia

Cytat: admin w 2019-07-09, 08:23:44
..........

I mało ryczą... :lol:

RafałS

Najbardziej ostatnio rozbawiło mnie pewne stwierdzenie pewnej ... (takie niedomówienie) celebrytki, że jak kobieta utrzymuje laktację dłużej niż pół roku, to mleko ma bezwartościowe i tylko szkodę dziecku przynosi!  :shock:  :lol:
Rady debilki dla debilek, ale teraz, gdy wreszcie jestem wolny od tych głupot i mogę odetchnąć pełną piersią, gdy patrzę wstecz na te wszystkie lata, które spędziłem z Doktorem... - piękne, ale piękniejsze przed nami.  :D
Nieźle zaszczepiona. Tzn. zaszczepili jej dobrze.  :twisted: 8)

renia

............ gdy patrzę wstecz na te wszystkie lata, które spędziłem z Doktorem... - piękne, ale piękniejsze przed nami.  :D

Bardzo opty-mistyczne... :D

admin

Ale tak z ciekawostek dodam, że każdy stopień powyżej lub poniżej komfortu termicznego powoduje przyspieszenie przemiany materii o 3-5%, co zwiększa zapotrzebowanie bytowe w paszy o 7-30% i jest proporcjonalny do współczynnika K, ale można prościej w przybliżeniu wg wzoru: ilość kcal= 70,5 (współczynnik ustalony doświadczalnie)*W0,734 - gdzie W - to należna masa ciała.
I tak dzienne wytwarzanie ciepła dla kury wynosi 72,5, dla świni (człowieka) 19,5, a dla krowy 13,79 kcal/kg nmc.
Jak to dobrze, że już się tym nie muszę zajmować, ale jeszcze w synapsach mi pozostało, więc piszę... ;)
Póki pamiętam!  :lol:

admin

Cytat: renia w 2019-07-09, 09:13:11
Bardzo opty-mistyczne... :D

Dla mnie i moich najbliższych - jak najbardziej.  :D

kelin211

Az milo sie czyta  :lol: dobre  :lol:
CytatRady debilki dla debilek

admin

Wiem ze nie powinienem tak pisać ale na poklasku mi nie zależy więc mogę pisać jak jest.
Brak przecinków i nie tylko przez andka. ;)

Gavroche

Cytat: admin w 2019-07-09, 09:18:18
Ale tak z ciekawostek dodam, że każdy stopień powyżej lub poniżej komfortu termicznego powoduje przyspieszenie przemiany materii o 3-5%, co zwiększa zapotrzebowanie bytowe w paszy o 7-30% i jest proporcjonalny do współczynnika K, ale można prościej w przybliżeniu wg wzoru: ilość kcal= 70,5 (współczynnik ustalony doświadczalnie)*W0,734 - gdzie W - to należna masa ciała.
I tak dzienne wytwarzanie ciepła dla kury wynosi 72,5, dla świni (człowieka) 19,5, a dla krowy 13,79 kcal/kg nmc.
Jak to dobrze, że już się tym nie muszę zajmować, ale jeszcze w synapsach mi pozostało, więc piszę... ;)
Póki pamiętam!  :lol:
A ja jak mówię, że w upalne upały mi się wir w źołądku włącza, to się dziwnie patrzą "bo jak gorąco, to jeść się nie chce"...

RafałS

A nie masz w zapasie?  8)

admin

Cytat: Gavroche w 2019-07-09, 11:01:39
A ja jak mówię, że w upalne upały mi się wir w źołądku włącza, to się dziwnie patrzą "bo jak gorąco, to jeść się nie chce"...

Ale "stonka" ma inaczej - w upał pije, a w chłód je. ;)

Gavroche

Cytat: RafałS w 2019-07-09, 11:10:26
A nie masz w zapasie?  8)
Widać ciało nie chce trwonić zapasów.

RafałS

Ukrop aż topią się lodowce. W Zermatt żywioł...

RafałS

Witam! W końcu po wielu przygodach i podróży przez krainy cywilizacji niepisowskich, gdzie upały są prażące, wylądowałem na pislandii. Ta przedziwna kraina próbuje opierać się na systemie naczelnikowskim a zaduch i upały tu mają charakter gotujący... 8) :wink:

Blackend

Klimat się dostosowuje do bananowej republiki pisowskiej. ;)