Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

PROBLEM Z CHOLESTEROLEM

Zaczęty przez cicero12, 2007-02-07, 13:19:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

RafałS

Cytat: Blackend w 2021-08-16, 20:59:51
Cytat: admin w 2021-08-16, 20:56:53
"A ile trzeba mieć w razie, że się ryzykuje, że się straci?"

2-3 tysiące masz? ;)
Trza stawiać na orzech vs doolarry. :wink:

admin

Cytat: Blackend w 2021-08-16, 20:59:51
Cytat: admin w 2021-08-16, 20:56:53
"A ile trzeba mieć w razie, że się ryzykuje, że się straci?"

2-3 tysiące masz? ;)

Mam mieć... ;)
Może tysiak starczy?  :roll: :wink:

RafałS

Ja stawiam na orzech, lepszy kurs od doolarr.  8)

renia

Cytat: admin w 2021-08-16, 20:08:25
Cytat: renia w 2021-08-16, 19:53:36
A co on za wysypkę "trądziku młodzieńczego" dostał... :roll: :mrgreen:

Wysypka jest spoko, bo go uwiarygadnia, ale jakby sobie tapecik walnął na tę łysinę, to zaraz by wiarygodność stracił...  :lol: :lol: :lol:

:lol: Pewnie jest sponsorowany przez koncerny farmaceutyczne...Trochę prawdy powie (żeby brzmieć wiarygodnie) i wymiesza ją z kompletnymi bzdurami, żeby ludziom mózgi "wyprać"...

admin

Podziwiam umysł Doktora - głupole patrzyły na perukę - i po to Doktor ją przywdział m.i. właśnie.
Co za subtelność z Jego strony.  :D
Im więcej wspominam sytuacji, które razem przeżyliśmy - tym bardziej podziwiam.  8)

renia

To jest piękne, że zawsze broniłeś przed fałszywymi zarzutami i tylko z szacunkiem i podziwem wyrażałeś się (i nadal to czynisz) o swoim Tacie - Doktorze Wszechczasów.  :D

admin

:D
No przecież On ci mój!  8)
Wielu Go znało, choć nic o Nim nie wiedziało.  :lol:

renia

Ale dał Wiedzę wszystkim... :D Więc jest i mój...  :P Wybawiciel z chorób... :-)

admin

MarekS

Cytat: renia w 2021-08-16, 23:43:02
Ale dał Wiedzę wszystkim... :D Więc jest i mój...  :P Wybawiciel z chorób... :-)
Nie dość że laików nie można wrzucać to jeszcze serduszek   :D

renia

:lol: ...ani gifów... :? Ani udostępniać znajomym... 8) ;-)

Trzainacy

Cytat: renia w 2021-08-16, 23:28:53
To jest piękne, że zawsze broniłeś przed fałszywymi zarzutami i tylko z szacunkiem i podziwem wyrażałeś się (i nadal to czynisz) o swoim Tacie - Doktorze Wszechczasów.  :D
:D

Gavroche

Dzisiaj odebrałem wyniki badań z krwi, bo zrobiłem sobie tak dla jaj, pakiet "profilaktyka".
No i co ja tam patrzę?
Ano w lipidogramie jest pozycja, której nie znałem wcześniej, frakcja "nie - HDL".
To jakaś nowość, czy promocja? :shock:

renia

Też dzisiaj widziałam takie wyniki na fb... :shock:

RafałS

Stawiam na nowe kreatywne zliczanie. :lol:

admin

Zalecili oznaczać vldl jako "nie-hdl" od 2016r. Wynik uzyskuje się odejmując od tc hdl.
Czyli sztuka dla sztuki.

Gavroche

Dzięki za wyjaśnienie. :D

RafałS

Pewnie podparte nową aparaturą, oprogramowaniem, tudzież czym$$$$$... 8)

admin

"Dalsze badania są konieczne"!  8)
To podstawa przecież...  :lol:

admin

Oksycholesterol i homocysteina - to teraz jest "zło wcielone"!  :shock:  :lol:
Otóż wyjaśniam - cholesterol obok albumin, glutationu i kilku pomniejszych jest jednym z głównych ustrojowych antyoksydantów. Tym wyższy poziom oksycholesterolu im wyższy poziom stresu oksydacyjnego, tym więcej cholesterol wyłapuje głównie rodnika hydroksylowego oraz siedem innych rodników -"stając" się oksycholesterolem, natomiast homocysteina jest wykorzystywana głównie do przenoszenia grupy metylowej - CH2 między innymi w tak zwanym "cyklu aktywnego metylu" wytwarzającego z homocysteiny z udziałem seryny - ketomaślan i cysteinę, a dzięki kobalaminie metioninę i "półprodukt" (THF - tetrahydrofolian) do syntezy puryn i nic więcej.
Przypominam, że nadmierny wysiłek fizyczny u zdrowej osoby jest głównym źródłem rodników powodujących "stres oksydacyjny", a u chorych między innymi - stan zapalny, sepsę i nowotworzenie - jeśli jest zaburzony komórkowy potencjał oksy-redox - co praktycznie się nie zdarza w prawidłowo zasilanym organizmie.
Wysoki poziom homocysteiny, oksycholesterolu i stanu zapalnego ma jedną wspólną przyczynę mającą niewiele wspólnego z "miażdżycą" - jest nim w przypadku miażdżycy - niedotlenienie bradytroficznego śródbłonka tętnic stymulujące powstawanie rodników. Doktor tak twierdził, a Doktor się raczej nie mylił, tym bardziej, że dokładnie opisał proces etiologii miażdżycy - tylko nie wiedzą gdzie sobie o tym przeczytać!  :shock: :lol:
Podpowiem na www.dr-kwasniewski.pl oraz w książce "Jak nie chorować?".
Zasygnalizowałem jedynie problem, aby zwolennicy i przeciwnicy "złego cholesterolu" się nie "wygłupiali" w necie opowiadając o zbawiennej lub szkodliwej roli statyn w regulacji LDL.
Przypominam, że genetyczna modyfikacja człowieka pewnym lekiem na bazie siRNA (nazwy nie podaję, aby jaka menda z farmy się do mnie nie przyczepiła) powoduje obniżenie LDL do poziomu nawet 50-70mg/dl - jest tylko jeden problem - pacjenci przy tak nizskim poziomie LDL narażeni są na wymarcie. Nie do wiary? - można sobie wpisać w pubmed frazę "nazwa leku+mortality" - jest co czytać.  8)