Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

PROBLEM Z CHOLESTEROLEM

Zaczęty przez cicero12, 2007-02-07, 13:19:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Równie "uprawnionym" wnioskowaniem jest: "wzrost poziomu hemoglobiny glikowanej powyżej 7% jest przyczyną miażdżycy" - choć nie jest.
Wysoki poziom oksycholesterolu, homocysteiny, HbA1c, cukrzyca typ II, otyłość, a nawet zgaga są tylko wspólnymi objawami syndromów metabolicznych powodujących możliwość powstania miażdżycy, albowiem jedną ich wspólną cechą jest dieta o proporcjach BTW około: 1:2:4 wyrażone w gramach, co w procencie energii daje 20:40:40 i tyle.
I jeszcze jedno - każde odejście od tej proporcji w stronę zdrowej diety niskowęglowodanowej lub zdrowej diety wysokowęglowodanowej Doktora powoduje zdrowienie z miażdżycy - więcej - "jak nie chorować" s. sto coś... ;)

admin

Wlepiam, bo może się przyda:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7772105/ - "Our findings do not support the hypothesis that hypercholesterolemia or low HDL-C are important risk factors for all-cause mortality, coronary heart disease mortality, or hospitalization for myocardial infarction or unstable angina in this cohort of persons older than 70 years."
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14662255/ - "In patients with CHF (chronic heart failure), lower serum total cholesterol is independently associated with a worse prognosis."

Na podstawie innego badania pisałem, że "śmiertelność okołoszpitalna jest tym wyższa im niższy poziom cholesterolu całkowitego", ale nie mam "pod ręką" tego linku z pubmed  do tego wniosku!  :(
Tak jest, ale nie chce mi się szukać.

Jarek

gdzies czytałe, ze ponizej sto - nogami do przodu ...

admin

Najgorsze jest to, że na kohorcie prawie 200tys. ostatnio wyszło hamerykańskim naukowcom, że "dobry cholesterol" przekraczający 65mg% powoduje znaczący wzrost demencji, a u osób z HDL do 40mg% powoduje tylko wzrost demencji!  :shock:  :lol: Dlatego teraz nie wiadomo który to jest ten "dobry", a który to jest ten "zły" cholesterol!  :shock:  :lol:
Do tego przez dekady wykazywano, że fitosterole (dawniej wybitnie rakotwórcze) się nie wchłaniają z przewodu pokarmowego, ale ostatnio też hamerykańscy naukowcy "udowodnili", że szczególnie wchłaniający się już "naukowo" sitosterol wycofuje raka piersi, prostaty i jelita grubego!
Normalnie można zgłupieć do reszty od tych najnowszych "doniesień naukowych", jak się nie potrafi poprawnie wnioskować.  8)

Jarek

lekarzy ogłupiaja tak, by wiarygodnosci nie utracic...

admin

8)
Byle kasiorkę robić na zastrzykach na "odchudzanie" i zbijanie "złego cholesterolu" nim wyjdą powszechnie rzeczywiste skutki uboczne.  8)

renia

Tak jak ze szczepionkami...

Jarek

Ważne żeby Leszczyna byłaz lekami na  europa inowejszyn, bo tego lud oczekuje...

renia

Chyba Leszczyna sobie poradzi, się nie złamie... ;-)

Jarek

Ma asa w rekawie - wina pisu... :lol:

renia

Dzisiaj Tusk powiedział, że dla dobra zdrowia i życia Polaków, w razie dużego zagrożenia chorobowego, zastosuje nawet metody, które nie będą się podobały wielu obywatelom...Pewnie przymusowe szczepienia... :roll: Jak nie, to nie dostanie wypłaty, albo emerytury... (tego nie powiedział  :lol:) Ale wszystko jest możliwe. :?

admin

Ale "dobra zmiana"!  :shock:  :?

Blackend

No właśnie, dlaczego po tylu szprycach szlag go jeszcze nie trafił?
Mało tego, dlaczego żadnego polityka jeszcze szlag nie trafił, przecież nie możliwe, że tam wszyscy tacy wyedukowani, większość z nich to pożyteczni idioci.  8)

Jarek

Cytat: renia w 2023-12-27, 16:14:42
Dzisiaj Tusk powiedział, że dla dobra zdrowia i życia Polaków, w razie dużego zagrożenia chorobowego, zastosuje nawet metody, które nie będą się podobały wielu obywatelom...Pewnie przymuso 8)we szczepienia... :roll: Jak nie, to nie dostanie wypłaty, albo emerytury... (tego nie powiedział  :lol:) Ale wszystko jest możliwe. :?
To nawet nie agent niemiecki - zwykły pasozyt podlizus ktory sie z tym nie kryje.  Czyli po niemiecku bedzie, a za miesiac, Niedzielski wroc 8)...

Majki

https://zapodaj.net/plik-8ogrg2uCDi

Cześć, czy ktoś po chłopsku mógłby mi wytłumaczyć na czym polega i jak powinien wyglądać dobry stosunek między hdl i ldl? Wiem, że dużo info w necie i tutaj na forum ale może ktośby zechciał łopatologicznie wytłumaczyć jak to powinno wyglądać i dlaczego. Na żo jestem kilka lat :-) pozdrawiam Michał

Wokulski

Szeroko o cholesterolu i, z tego co mi świta z pamięci, o stosunku LDL/HDL u rozpoczynających i być może też u stosujących dłużej ŻO, zostało opisane w Jan Kwaśniewski Odpowiedzi na listy w trzech częściach.

Trzeba nadmienić, że w przypadku miażdżycy oraz, co też ma znaczenie, mniej czy bardziej zaawansowanej miażdżycy, i u młodszych czy starszych ludzi, proces leczenia przebiega u jednych szybciej, a u drugich wolniej.

Organizm na początku oczyszcza się z LDL, także w krwi wtedy będzie go więcej. No i prawdopodobnie HDL też będzie wyższy, bo jest to sprzątarka cholesterolu złego, czyli LDL. A jak już się uzyska zdrowie, to zarówno HDL, jak i LDL są w normie, ale w przypadku HDL ta norma jest wyższa u optymalnych niż ta obowiązująca w medycynie.

Gavroche

Mnie się widzi, że te proporcje to taka sama ściema, jak proporcje Omega 3 do 6 i 9. :D
Bo niby czemu autobus, który dowozi piłkarzy na stadion jest lepszy/gorszy, od taksówek, które rozwożą ich potem ze stadionu do domu?

Blackend

Autobus lepszy, bo integruje. ;)

Wokulski

Podobno jednak wg niektórych badań, chyba wykonanych na zwierzętach, ale może też na ludziach, jest istotne ile, a co za tym idzie, jakie proporcje są między zjadanymi w produktach spożywczych kwasami omega 3, 6 i 9.
Ma to związek z utlenianiem się w organizmie lub poza nim tych kwasów np. podczas obróbki kulinarnej i produkcją rakotwórczych wolnych rodników po ich spożyciu.
Wg mnie najlepszym źródłem kwasów omega 3, 6 i 9 są ryby, orzechy i oliwa z oliwek. Dla małego dziecka możliwe, że byłoby to mleko z piersi matki. A najgorszym oleje roślinne np. powszechnie używany olej rzepakowy. Trzeba uważać, żeby ich nie zjadać za dużo i korzystać przy tym z antyutleniaczy, też dostępnych w pokarmie.

Gavroche

Oj, widzę, że kolega ma tu sporo do czytania jeszcze. :wink:
Kop tutaj, na tym Forum, bo lepszej bazy wiedzy nie znajdziesz.