forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 14:55:47

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Paradoks tłuszczowy DO
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 [5] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Paradoks tłuszczowy DO  (Przeczytany 60342 razy)
Hana
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #80 : 2007-09-21, 19:11:37 »

A ja wybrałem się pięciokrotnie na prawdziwki i podgrzybki, czego efektem jest trzydzieści słoiczków grzybków marynowanych w occie robionych wdług sprawdzonego przepisu podanego w 39-tym numerze Optymalnych i kilka słoi suszonych nóżek prawdziwkowych, podgrzybkowych i grzybów, które z racji "wzrostu" nie nadawały się do marynowania. Będą do bigosu i farszu mięsnego na pierogi w Wigilię!, a marynata do mięs podawanych na zimno.
Dziś dodałem też sporą garść suszonych grzybów do farszu rolady boczkowej i faszerowanej karkówki, pieczonych w piekarniku. Wartość odżywcza grzybów wprawdzie jest znikoma, ale ten niezastąpiony specyficzny aromat i smak... Very Happy

Optymalni jedza malo i raczej proste potrawy, a tu takie zapasy.
Ja mam grzybki marnowane z ubieglego roku , bo przeciez to przystawka do dania a nie danie podstawowe.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #81 : 2007-09-21, 19:26:25 »

Witam wszystkich! Od dwóch tygodni siedzę w grzybach i się zamaślakowalam my uwielbiamy maślaczki takie młodziutkie są pyszne i oczywiście na smalczyku, pychotka. Na maśle nie próbowałam ale trzeba będzie spróbowac. Oczywiście inne grzybki te szlachetne też sa wspaniałe tak w ogóle to las jest bogaty w różne ich gatunki , a ja uwielbiam zbierać, czyścić, gotować, marynować itd. Jak tylko się obrobię to zabieram jednego z moich psiórów tego większego i do lasu... to jest chyba jakaś choroba he,he ale w lesie jest przecudnie jesienią można się zrelaksować, a przy tym ta przyjemność zbierania, moja córka ma też tę "chorobę" co ja , także pozdrawiam wszystkich fanów zbierania grzybów.

A my (tzn. ja i moja familia) widzielismy muchomory ,mówiłam ,że nazbieram i zrobię słoiki,będą na specjalną okazję   Smile  Chyba są optymalne ,nie? ....
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #82 : 2007-09-21, 20:25:42 »

Elmo jeśli już mowa o muchomorach to tak na poważnie są też gatunki muchomorów jadalnych.To nie żart wybitni znawcy mikolodzy wyodrębnili np.muchomora cesarskiego jako jednego z najsmaczniejszych grzybów. Shocked Był już spożywany w czasach starożytnych, a w starożytnym Rzymie uważano go za wielki przysmak. Poza tym jest jeszcze muchomor czerwonawy , który często mylony jest z muchomorem trującym plamistym. Muchomor czerwonawy, choć jadalny i ponoć b.smaczny, nie nadaje się do suszenia Sad. To wszystko tylko tak dla ciekawostki napisalam i osobiście nie polecam zbierania muchomorów należą do ozdoby lasów.Każdy wytrawny grzybiarz zbiera tylko takie  które bardzo dobrze zna i jest pewny.Swoją drogą mikologia to ciekawa dziedzina...
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #83 : 2007-09-21, 20:31:47 »

Cytuj
To wszystko tylko tak dla ciekawostki napisalam
Krystyna, no i rzeczywiście, to jest ciekawe Smile
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #84 : 2007-09-21, 20:33:14 »

... nie polecam zbierania muchomorów należą do ozdoby lasów...
Masz rację.Pięknie wyglądają ,nie mogłam napatrzeć  Smile
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #85 : 2007-09-21, 20:38:50 »

Niektórzy np: zbierają olszówkę zwaną również krakowiakiem podwiniętym, choć większość uznaje ten grzyb za niejadalny. Osobiście unikam zbierania grzybów "blaszkowych" z wyjątkiem rydza (najpiękniejsze okazy wyłowiłem kilka lat temu w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej) i gąski zielonej. Najsmaczniejsze okazy - zawsze po pierwszym przymrozku!.
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #86 : 2007-09-21, 21:21:35 »

Tomku, a kurki, czubajki kanie, niemki inaczej płachetka kołpakowata) to popularne grzyby blaszkowane , nie zbierasz ich? Te ostatnie nauczyła mnie zbierać mama mojego męża, są wspaniałe w occie.Rydze obecnie są rzadkością ,a występowały kiedyś obficie sama pamiętam jak byłam dzieckiem. Środowisko bardzo ucierpiało skoro rydza tak trudno napotkać Sad, a jak już się go znajdzie  Shocked to żal wyciąć Confused Wiele gatunków grzybów i roślin wyginęło Sad Pamiętam z mojego dzieciństwa , że w lesie było kolorowo od muchomorów i innych okazów, a teraz występują w dużo mniejszej ilości. Mad No i w temacie tłuszczowym zrobiło się grzybowo Very Happy
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #87 : 2007-09-21, 21:32:38 »

Mnie zadziwia muchomor i jego "siła rażenia" ,to niesamowite,że niewielka ilość tego grzyba prowadzi do śmierci   Shocked

OSTRZEŻENIE!!!
śmiertelnie trujący, najgroźniejszy spośród wszystkich grzybów naszych lasów, był i jest nadal powodem tragicznych otruć, często całych rodzin
zawarta w grzybie lamanityna powoduje uszkodzenia wątroby i już w niewielkich dawkach jest śmiertelna; trucizna ta jest odporna na gotowanie i wysoką temperaturę i działa przez długi okres; 50 g świeżych grzybów jest dawką śmiertelną dla dorosłego człowieka


http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz035.htm

Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #88 : 2007-10-17, 23:55:42 »

Krystyna 77,znam rowniez osoby,
ktore zbieraja kanie,
po ususzeniu scieraja na tarce i  dodaja do kazdego sosu,
wlasnie rydze pamietam tez z  dziecinstwa jak byly pieczone na blacie kuchennym  Shocked
a teraz rzeczywiscie coraz zadziej mozna na nie natrafic Sad
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Paradoks tłuszczowy DO
« Odpowiedz #89 : 2014-10-23, 16:27:42 »

Niektórzy np: zbierają olszówkę zwaną również krakowiakiem podwiniętym, choć większość uznaje ten grzyb za niejadalny. Osobiście unikam zbierania grzybów "blaszkowych" z wyjątkiem rydza (najpiękniejsze okazy wyłowiłem kilka lat temu w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej) i gąski zielonej. Najsmaczniejsze okazy - zawsze po pierwszym przymrozku!.

I co- można?! I co- da się?!
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 18 zapytaniami.