Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Magnez? Skąd ? (Przeczytany 25929 razy)
|
susi33
Go
|
Ostatnio zauważylem u siebie prawdopodobnie objawy niedoboru magnezu tzn drętwieją mi kończyny. Od dziś zacząłem łykać tableteczki z magnezem jednak wolałbym jeść go w naturalnej postaci. W jakich produktach można go spotkać? Myślałem że w żółtku jajka ale jest go tam bardzo mało. Na wiki wyczytałem też że niedobór magnezu występuje przy spożywaniu dużych ilości tłuszczu, jak mam się do tej informacji ustosunkować?
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Ostatnio zauważylem u siebie prawdopodobnie objawy niedoboru magnezu tzn drętwieją mi kończyny. Od dziś zacząłem łykać tableteczki z magnezem jednak wolałbym jeść go w naturalnej postaci. W jakich produktach można go spotkać? Myślałem że w żółtku jajka ale jest go tam bardzo mało. Na wiki wyczytałem też że niedobór magnezu występuje przy spożywaniu dużych ilości tłuszczu, jak mam się do tej informacji ustosunkować?
Najprościej w swoim menu uwzględnij takie artykuły jak Brokuł -385 Kasza gryczana 218 brązowy ryż 110 A jak masz się ustosunkować do tej informacji po prostu urozmaicaj i wzbogacaj swój jadłospis w te artykuły i szukaj innych.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Kakao jest bogate w magnez.
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Kakao jest bogate w magnez.
Oraz wyroby czekoladowe z zawartościa kakao 75-90% np czekolada gorzka.
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Ostatnio zauważylem u siebie prawdopodobnie objawy niedoboru magnezu tzn drętwieją mi kończyny. Na podstawie drętwienia kończyn, to tylko jasnowidz może stwierdzić niedobór magnezu. Niedobory magnezu pojawiają się czasem przy bardzo dużym spożyciu węglowodanów, a nie tłuszczu. A także w chorobie alkoholowej, uporczywych długotrwałych wymiotach, biegunkach, długotrwałym leczeniu diuretykami, nadczynności tarczycy, cukrzycy niewyrównanej, zapaleniu trzustki i w niektórych nowotworach. Jeśli stwierdzisz u siebie któreś z wymienionych, to należy zbadać poziom magnezu w surowicy krwi (norma 0,8-1mmol/l).
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Szpinak, ktory w przeciwienstwie do niejadalnego na diecie ryzu, ma tylko 2 gr wegla w 100 gr, natomiast 26 mg magnezu
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
w 100 gr kakao masz 530 mg magnezu. Dzienna dawka dla normalnie pracujacego mezczyzny to 420 mg magnezu. Typowa porcja kakao jaka sie pije na raz to 10 gr, czyli w jednym kubku kakao masz okolo 53 mg magnezu
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
a mleczne rotujesz?? magnez wystepuje we wszystkich zielonych warzywach lisciastych,gryce,kukurydzy,roslinach straczkowych,kakao,czekoladzie,migdalach,orzechach,nasionach slonecznika,figach,owocach morza.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
w wodzie mineralnej ZUBER znajduje sie 331 mg magnezu w 100 gr
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
BZDURA.....OCZYWISCIE W LITRZE
|
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Najwiecej magnezu jest oczywiscie w pestkach dyni. Dodam tylko, ze te pestki sa na liscie "produktow zalecanych" w DO PS. Mialem wczesniej napisac, ale jakos mi zeszlo. Zajmowalem sie moimi zielononozkami. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Najwiecej magnezu jest oczywiscie w pestkach dyni. Dodam tylko, ze te pestki sa na liscie "produktow zalecanych" w DO PS. Mialem wczesniej napisac, ale jakos mi zeszlo. Zajmowalem sie moimi zielononozkami. Pozdr maf
Jak widać wiele artykułów spożywczych zawiera Magnez ale najlepiej stosować to w swoim menu,napewno nie można polecić komuś aby spożywał same pestki dyni ,czy tez jadł czekoladę bo to nie o to chodzi,ale w codziennym jadłospisie można zastosować jakiś dodatek który zwiększy zawartość tego magnezu bo jak widać ,prawie w każdym artykule spożywczym on występuje.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
nowe odkrycie:
orzechy brazylijskie zawieraja nastepujace: B: 14 T: 66 W:4 MAGNEZ: 376 mg
oczywiscie w 100 gramach
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Susi. Poczytaj watek Pleomorfizm. Juz jest przetlumaczony.
Pozdr Kangur
☛"Ogon, nerki i caly tluszcz z barana to najswietsza rzecz dla Aarona kaplana" streszczenie Lev.VII.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Na podstawie drętwienia kończyn, to tylko jasnowidz może stwierdzić niedobór magnezu.
Zgadza się . Ustępowanie dolegiwości na tabletkach magnezowych traktowałabym jednak jako postępowanie diagnostyczne. 1.a mleczne rotujesz?? 2.magnez wystepuje we wszystkich zielonych warzywach lisciastych,gryce,kukurydzy,roslinach straczkowych,kakao,czekoladzie,migdalach,orzechach,nasionach slonecznika,figach,owocach morza. 1. Wapń wchłania się tym samym systemem transportowym co magnez (książki do biochemii). "Zatkanie" się zatem śmietaną/serami powoduje, że magnez nie wchodzi. 2. Zielone warzywa są dla nas szczególnie przydatne, różnorodność też jest ok (wg mnie).
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... 1. Wapń wchłania się tym samym systemem transportowym co magnez (książki do biochemii). "Zatkanie" się zatem śmietaną/serami powoduje, że magnez nie wchodzi. 2. Zielone warzywa są dla nas szczególnie przydatne, różnorodność też jest ok (wg mnie).
Z tego nie umiem skorzystać. Dużo tych "systemów transportowych" mam mieć w sobie, aby podać wszystkie witaminy i mikroelementy i co trzeba jeszcze? Pytam, bo gdybym sobie serem i śmietaną coś przytkał, to czy mógłbym zielonymi jak wyciorem się posłużyć. Może nać, ta z pietruszki- dużo błonnika ma, więc jako wycior była by zdatna. Ktoś doradzi- może doradca?!?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Na niedobór magnezu najlepsze są bransoletki Takie z magnesem po obu stronach nadgarstka. W płaszczu lipidowym skóry, wystawionym na działanie magnesu, wytwarzana jest izomeraza magnezjowa, która zamienia drobiny magnesu w najczystszy, 100% biodostępny magnez, wchłaniany transdermalnie. Ponieważ transport wapnia odbywa się tym samym kanałem, na drugą rękę można założyć analogiczną bransoletkę z kamieniami wapiennymi (najlepiej znad Wisły, nie dalej niż 500 km od miejsca zamieszkania).
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|