Autor
|
Wtek: Sól w D.O.-czym zastąpic (Przeczytany 137729 razy)
|
jurek46
Go
|
Otwiram nowy temat odnośnie stosowania przypraw w pierwszej kolejności porozmawiajmy o soli Dr.Kwasniewski pisze ze optymalni wszystkie potrawy czyja jako słone i nie stosują soli. Niewiem czy wszyscy Ci co piszą,tak odczówają ten smak,ale myślę że są i tacy jak ja,którzy dosalaja potrawy Z innych względów musze zmniejszyc w organiżmie zawartośc Sodu a więc rozpoczęłem poszukiwania czym mogę zastąpic ten smak bo go lubię inaczej smakuja mi porawy , Znalazłem w internecie artykuł który chyba może odpowiadac moim potrzebą ,proszę również o podanie innych możliwości.
cyt.Kala Namak - Czarna Sól
Jest to specjalny rodzaj soli bogatej w minerały: wapnia, patasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (gotowanego jajka). Weganie używają jej do nadania niektórym potrawom smaku jajka.
W Ajurwedzie Kala Namak polecana jet dla osób z wysokim ciśnieniem i na diecie małosolnej, gdyż zawiera niewielką ilość sodu. Polecana jest także na problemy z trawieniem.
Na Wschodzie podawana jest często przed głównym daniem jako przystawka - posypany plasterek swieżego imbiru. Dodawana jest do sałatek owocowych, sałatek ze świeżych warzyw (np.ogórki w jogurcie, sałata), frytek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Mozna zastosowac kapary, ktore sa naturalnym zrodlem soli. Poza tym, ja na poczatku jedzenia bez soli, dodawalem do jajecznicy curry, ktore jest troche slone a poza tym zdrowie dla mozgu.
Jest jeszcze mrowie innych przypraw, ktorymi mozemy oszukac nasz jezyk, ale do tego swiadomosc musi isc w parze, swiadomosc tego, ze sol podnosi cisnienie,i ze generalnie to nie sol, tylko srodek solny bez jakichkolwiek wartosci.
Sol to jedzono w 14 wieku. Wowczas spozycie roczne na czlowieka bylo okolo 16 kg. Nikt na cisnienie tetniczne nie nazekal i ludzie mieli po 2 metry i w barach i wysokosci. Ale wowczas jedzono SOL
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
a duzo pieprzu nie wystarcza??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Mam pomysł na wątek konkurencyjny i równie mądry jak ten .Temat watku brzmiałby "Czym zastąpić wode???!!!-pomóżcie!!!" .
Mam pytanko;po co zastępować sól,jeśli ona nie używana w nadmiarze nie szkodzi,a nawet "szczypta" soli jest dobra dla organizmu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...a nawet "szczypta" soli jest dobra dla organizmu?...
A nawet lzy sa slone, nie wspominam o innych "plynach ustrojowych" - kto smakowal ten wie No i ta sol we krwi to jest straszne po prostu, ile jest tam tej soli jest No i glukoza jest - to juz jest straszne bo to weglowodan jest!!! A moze by tak to "rotacja" zalatwil Kodar? Co ty na to?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Mam pomysł na wątek konkurencyjny i równie mądry jak ten .Temat watku brzmiałby "Czym zastąpić wode???!!!-pomóżcie!!!" .
Mam pytanko;po co zastępować sól,jeśli ona nie używana w nadmiarze nie szkodzi,a nawet "szczypta" soli jest dobra dla organizmu?
Jak Widzisz sa i tacy którym bez solenia jest za słone ,ale ja poprostu lubie ten smak. jesteś zdrowa nic Tobie nie dolega ale jak kiedyś sama pisałaś nie wszyscy jesteśmy jednacy. Ale dla zainteresowanych podaje ze juz kupiłem w aptece "SÓL Niskosodową wysoko magnezowa" Podaję opis. Sól dietetyczna niskosodowa "MAGDISOL"-jodowana z dodatkiem magnezu-jest środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Zastępująca tradycyjną sól kuchenną. Przeznaczenie dla osób,których dieta wymaga ograniczonego spożycia sodu.Niezastąpiona także w diecie uzupełniającej niedobory potasu,jodu i magnezu Dodaje sie do potraw w ilościach odpowiadających soli kuchennej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Widze,że jesteś "znafcom" tematu ,a nie jakimś trolem,dlatego mam takie pytanie ,bo mam problem,a w zasadzie nie ja tylko mój "mąsz". W jego płynach ustrojowych wyczułam kiedyś sól,bardzo sie tym zmartwiłam,ale oczywiscie jemu nic nie powiedzialam,ale on i tak się cos domyślił po moim zachowaniu. Nie wiem jak mu "pomuc".Czy powinnam zmodyfikować mu diete?Może jada za dużo chrupków kukurydzianych?Czy mogę mu dawać piwo bezalkoholowe? Zaznaczyć chce,bo to moze sie przydać,że od 3 tygodni rotuje flipsy z "jogobelom". Jak bedzie "potszeba" ,to napisze jego dadłospis z trzech ostatnich dni. Dziekuje z góry za porade.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Jak Widzisz sa i tacy którym bez solenia jest za słone .
Bo Ty nie musisz solić.W produktach spozywczych ,które kupujemy w sklepie sól już jest dodana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
a duzo pieprzu nie wystarcza??
Nie "rozumim" to co tera??? Pieprzyc rotacje?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Sól dietetyczna niskosodowa "MAGDISOL"-
Jurku,a co z tą Twoją solą himalajską?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...ale ja poprostu lubie ten smak...
Mam dla ciebie pomysl: Dawniej byly modne "tabakierki" moze teraz nosic ze soba "slona wode" i jak przyjdzie "ochota" to na lyzeczke "troche"i siup w ten ..... dziob. A moze zrobic "rewolucje" i do wszystkiego dodawac "Tabasco"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wielki krzy
Go
|
Zawsze lubiłem słony smak ,nie tylko w kuchni "OGÓREK" bez soli się żle kisi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Ty "zbereźniku" jeden !To nie jest wątek o kiszeniu ogórka !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
no i po raz kolejny musze powiedziec, ze sie rozczarowalem. ludzie sa nie do przyjecia. po prostu , koncze temat, ludzie sa nie do przyjecia. ppppponownie mnie olali. coz moge powiedziec....gleba, bez soliiii jak ja zjesc? chyba posypie dobrze pieprzem. A jezeli nie to naucze sie paru sztuczek i juz!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
no i po raz kolejny musze powiedziec, ze sie rozczarowalem. ludzie sa nie do przyjecia. po prostu , koncze temat, ludzie sa nie do przyjecia. ppppponownie mnie olali. coz moge powiedziec....gleba, bez soliiii jak ja zjesc? chyba posypie dobrze pieprzem. A jezeli nie to naucze sie paru sztuczek i juz!!!!
Olali, popieprzyli i posolili
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
no i po raz kolejny musze powiedziec, ze sie rozczarowalem. ludzie sa nie do przyjecia. po prostu , koncze temat, ludzie sa nie do przyjecia. ppppponownie mnie olali. coz moge powiedziec....gleba, bez soliiii jak ja zjesc? chyba posypie dobrze pieprzem. A jezeli nie to naucze sie paru sztuczek i juz!!!!
Olali, popieprzyli i posolili i wyrolowali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
[author=kangur] Zastanawia mnie po co wchodzicie w temat który Was nie interesuje.Zrozumcie że sa tacy którym Takie wiadomosci,są potrzebne,otwieraja temat i widza jakieś głupawe odpowiedzi ,nie mające nic wspólnego z tematem od tak poprostu aby sobie popisac,i zamydlać temat. A najgorsze jest to że niektórzy próbuja pokazac swoją wysoką kulturę,a nie widza jak ona wygląda w oczach czytającego.Czy nie lepierj jest stanąc przed lustrem i w nie spojrzeć, i zapytac,co widac w lustrzanym odbiciu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79„Niepotrzebna jest sól kuchenna. Dodatku soli potrzebuje bydło, kozy i owce. Drapieżniki jej nie potrzebują.” Pytanie czym zastąpić sól jest tak samo dobrze postawione jak pytanie czym zastąpić alkohol. Należy się nią po prostu nie przejmować i starać się omijać. Jeśli już mamy koniecznie ochotę na coś słonego to robi to się tak: Kawałek karkówki wieprzowej dusimy na patelni pod przykryciem na minimalnym ogniu bez żadnych dodatków smakowych. W pierwszej kolejności od mięsa oddzieli się wywar, a następnie ulegnie on odparowaniu. Ważne by temperatura grubego dna patelni nigdy nie przekraczała 120 stopni Celsjusza. Odparowujący wywar zgęstnieje (ale jeszcze powinien być płynny). Mięso jest wtedy gotowe, a polane tym wywarem będzie w smaku bardzo słone, tak bardzo, że warto na wszelki wypadek mieć pod ręką pomidora. Nie ma co robić religii z unikania soli, od czasu do czasu ogórek kiszony lub śledzik na pewno nie zaszkodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79„Niepotrzebna jest sól kuchenna. Dodatku soli potrzebuje bydło, kozy i owce. Drapieżniki jej nie potrzebują.” Pytanie czym zastąpić sól jest tak samo dobrze postawione jak pytanie czym zastąpić alkohol. Należy się nią po prostu nie przejmować i starać się omijać. Jeśli już mamy koniecznie ochotę na coś słonego to robi to się tak: Kawałek karkówki wieprzowej dusimy na patelni pod przykryciem na minimalnym ogniu bez żadnych dodatków smakowych. W pierwszej kolejności od mięsa oddzieli się wywar, a następnie ulegnie on odparowaniu. Ważne by temperatura grubego dna patelni nigdy nie przekraczała 120 stopni Celsjusza. Odparowujący wywar zgęstnieje (ale jeszcze powinien być płynny). Mięso jest wtedy gotowe, a polane tym wywarem będzie w smaku bardzo słone, tak bardzo, że warto na wszelki wypadek mieć pod ręką pomidora. Nie ma co robić religii z unikania soli, od czasu do czasu ogórek kiszony lub śledzik na pewno nie zaszkodzi. Czy jajecznicę tez odparowujesz ,a wątróbkę tez a serca, ja niestety nawet w tak zrobionej karkówce nie czuje tego słonego smaku widocznie jezeli tak jest, a nie wzyscy to odczówają,tzn. że nie wszyscy jesteśmy jednakowi.A tego pomidora to też jesz bez soli A ten ogórek kiszony to u Ciebie jest kiszony na wywarze,a śledzik to jest prosto z odłowu, czy tez użyto to niego soli i to w bardzo dużym stężeniu. Adam jeżeli są tacy optymalni jak ja, którzy aby zjeśc musza to odpowiednio przyżądzic ,dodac różnych przypraw ale i soli to w/g Ciebie oni nie są juz optymalni czy mozna to podciągnąc pod stwierdzenie Dr. Kwasniewskiego ze nie wszyscy tez jesteśmy jednacy. Uwazam że temat jaki założyłem odnośnie zmniejszenia szkodliwych oddziałowań SODU w soli kuchennej,jest zasadny .A sól która znalazłem w aptece jest tego przykladem właśnie polecana jest dla dietetyków,nadciśnieniowców wszystkich z chorobami serca,i krązenia.Napewno nie do najadania się nią ale do stosowania w zamian za sól kuchenną tą ze sklepu z dużą dawką SODU.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|