forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 02:25:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Majonez jako źródło tłuszczu
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Majonez jako źródło tłuszczu  (Przeczytany 19460 razy)
susi33
Go


Email
Majonez jako źródło tłuszczu
« : 2008-10-22, 18:18:40 »

Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #1 : 2008-10-22, 21:55:23 »

Majonez nie jest z powietrza , więc doliczyć go powinnaś. A jak zjesz go co jakiś czas to nic sie nie stanie . Ja czasami jem Winiary, czasami Kielecki. Ale nie codziennie bo lubię różnorodność.
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #2 : 2008-10-22, 22:34:52 »

Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.

Ja robię majonez sama. Jedno żółtko, łyżeczke musztardy, ciut soli i 100g oleju słonecznikowego. Mikserem  w dwie minuty. I wiem co jem.
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: Majonez jako zrodlo tluszczu
« Odpowiedz #3 : 2008-10-23, 16:37:34 »

http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,2173,sosy__majonez__Dekoracyjny_Winiary.html

Majonez dekoracyjny winiary:
"Kw. tl. nasycone                 6.12 g 
 Kw. tl. jednonienasycone         46.39 g
 Kw. tl. wielonienasycone         23.95 g
"

Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #4 : 2008-10-23, 16:54:38 »

Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #5 : 2008-10-23, 17:08:10 »

Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #6 : 2008-10-23, 17:19:39 »

Kielecki majonez jest najlepszy.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #7 : 2008-10-23, 20:45:30 »

Kielecki majonez jest najlepszy.

Pomorski!!!!
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #8 : 2008-10-23, 20:50:09 »

Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf

to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!!

super sosik na zomno cieplo, letnio czy w innyh sposob: majonez, smietana i musztarda..moze byc ( na jeden raz ) w proporcjach : zyzeczka majonezu pomorskiego, lyczeczka smietany kwasnej 38 % i pol lyeczki musztardy!!!!  Dobry do wszystkiego, nawt do ryby
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #9 : 2008-10-23, 20:52:11 »

Adampio albo ten Pomorski to żart . Bo Ja takiego nie znam. Very Happy Albo ty w tej zagranicy jadasz taki Majonez?  Laughing Czy na Pomorzu jest taki i Ty tam zaglądzasz , bo Ja jestem z Łodzi. No to możemy sie policytować bo najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  Laughing
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #10 : 2008-10-23, 20:55:45 »

.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  Laughing

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  Very Happy
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #11 : 2008-10-23, 20:57:52 »

O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36  z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #12 : 2008-10-23, 22:56:00 »

Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf

to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!!


Tematem na ktory odpowiedzialem jest post edyty, nie zwiazany z tematem watku. Przeczytaj dokladnie co napisala Edyta, co ja odpowiedzialem.
I nie mam problemow, co sugerujesz.
Pozdr
maf
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #13 : 2008-10-23, 23:11:16 »

Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s.
Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL.
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #14 : 2008-10-23, 23:24:21 »

Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf

Podziel się wiedzą Maf.
Poza T wieprzowym, kokosem, ol. palmowym, oliwą z oliwek nie potrafię wymyślić nic z T nasyconych.
Oczywiście przy likwidowaniu chorób zależnych od śmietany (czyli wszystkich chorób). Ghee nie biorę pod uwagę (jako rodzaj masła; niby-bezalergenowy).
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #15 : 2008-10-23, 23:27:41 »

.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  Laughing

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  Very Happy
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #16 : 2008-10-23, 23:28:09 »

.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  Laughing

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  Very Happy


 Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #17 : 2008-10-23, 23:33:51 »

Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s.
Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL.
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf


Maf, ja tez.....slonina, smalec, podgardle i inne.

W dalszymciagu mowie, ze tematem postu jest " majonez"........masz problem.....to sie nie wypowiadaj....chyba proste!!!!!????

masz cos konstruktywnego do powiedznia, jak robisz swoj wlasny majonez, jak  albo gdzie kupis w Polsce najlepszy POMORSKI majonez ...to sie odezwij  Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #18 : 2008-10-24, 00:09:43 »

O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36  z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, Smile
a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??.
Ulubiony przysmak moich chlopcow.
Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
« Odpowiedz #19 : 2008-10-24, 07:31:32 »

W takiej konfiguracji to jeszcze nie, Kodar. Spróbuję. Ale wczoraj jadłam żółty serm w plastrach przekładany masłem osełkowym w plastrach i do tego na każdej warstwie wędzona ryba tłusta- szprotki. Ale następnym razem muszę kupić żółty ser w innym miesjcu bo ten smakował do kitu. I to mi trochę zepsuło smak.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.485 sekund z 15 zapytaniami.