Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1670633 razy)
|
Gavroche
|
Czy oszczędności to nie wiem, hodowla owadów nie jest taka tania. To po prostu szukanie zarobku, otwieranie nowego rynku zbytu, wmawianie potrzeb. Czy takie bezużyteczne? Ponoć nie, bo ilość psów i kotów z alergiami rośnie (wiem, to wina nieodpowiedniego BTW w karmach), a białka owadzie przynajmniej na razie (podobno nie znaleziono ani jednego psa z reakcją na proteiny z jedwabnika) nie uczulają. Tu dodam, Admin ostatnio mówił, że weterynarze żyją z zapobiegania chorobom, owszem to prawda, ale tylko u zwierząt gospodarskich. Zwierzęta towarzyszące mają chorować, tak jak ludzie, przewlekle, ale nie śmiertelnie, wtedy kasa się zgadza. Tak samo jest z producentami karm, zwierzaki mają tyć, mają mieć alergie, szorstką sierść i kamienie łzowe, bo na te problemy można wypuścić odpowiednie diety, zapobiegawczo, naturalnie drożej.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Mięso podajesz gotowane albo 50/50, czy samo surowe?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W większości surowe, czasem nawet na wpół zamrożone. Ale jak idzie jakiś ochłap z naszego stołu, np. mięso z zupy czy chudzinki takie od pieczeni, to oczywiście obrobione. Nie ma w tym magii raczej, niektórzy karmią wyłącznie surowym, inni tylko gotowanym, z podobnymi efektami. Surowe jest (po przyzwyczajeniu) bardziej pobudzające zmysły i prawdopodobnie lepiej czyści zęby. Za to kości - wyłącznie surowe.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Miałem suczkę w kartkowych czasach PRLu. Było jak było, ale mieszaliśmy jej, a właściwie to moja mama, bo to ona gotowała, kaszę z mięsem. No nigdy tego nie zapomnę, jak ta psina umięjętnie brała kęs z lewej strony, mięso zostawało jej w środku pyska, a ta kasza wylatywała z prawej strony. Szkoda, że nie było wtedy smartfonów, miałbym hiciora na YouTubie.
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Czy oszczędności to nie wiem, hodowla owadów nie jest taka tania. To po prostu szukanie zarobku, otwieranie nowego rynku zbytu, wmawianie potrzeb. Czy takie bezużyteczne? Ponoć nie, bo ilość psów i kotów z alergiami rośnie (wiem, to wina nieodpowiedniego BTW w karmach), a białka owadzie przynajmniej na razie (podobno nie znaleziono ani jednego psa z reakcją na proteiny z jedwabnika) nie uczulają. Tu dodam, Admin ostatnio mówił, że weterynarze żyją z zapobiegania chorobom, owszem to prawda, ale tylko u zwierząt gospodarskich. Zwierzęta towarzyszące mają chorować, tak jak ludzie, przewlekle, ale nie śmiertelnie, wtedy kasa się zgadza. Tak samo jest z producentami karm, zwierzaki mają tyć, mają mieć alergie, szorstką sierść i kamienie łzowe, bo na te problemy można wypuścić odpowiednie diety, zapobiegawczo, naturalnie drożej. Nie prosiłem o wykład z elementarzy żydkorpo preparacji "sukcesu". Ale jak się wylało to niech zostanie dla gapiów. Dziwi mnie natomiast "brak wiedzy" w kwesti hodowli robactwa . Np. na ścierwie tanio wychodzi. Coś jak gratisowe białko zwierzęce na krowiej trawie. Ot przykład taki tylko...
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Miałem labradorkę, była na suchym i ciągle coś się działo. Teraz maltańczyk z nami mieszka to dużo pracy z gotowaniem nie ma i na tych parametrach dobrze sobie radzi, waga cały czas ta sama. Gotowana wieprzowina, żółtka i warzywa korzeniowe. Ale ostatnio ma większy apetyt i myślę sobie że czegoś mu brakuje. Cztery lata go tak karmię i raczej żadnych poważnych dolegliwości nie było. Tylko ze do garów będę musiał częściej stawać, teraz średnio 1,5 raza na miesiąc muszę gotować to jest jeszcze do zaakceptowania. Koszt tez chyba mniejszy jest, te lepsze karmy mimo wszystko są drogie,zdecydowanie za drogie. Teraz to mi wychodzi gdzieś tak z 30 zł/mies.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26792
|
Jak się bierze zwierzę do domu, to i odpowiedzialność za nie... Ostatnio kocia nasza zagustowała w karmach Dolina Noteci - śmierdzą paszą witaminizowaną typu vibovit, ale wcina, jak ptaszki z gniazdka...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Szkoda - bo jak łowny to szczęśliwy
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czy oszczędności to nie wiem, hodowla owadów nie jest taka tania. To po prostu szukanie zarobku, otwieranie nowego rynku zbytu, wmawianie potrzeb. Czy takie bezużyteczne? Ponoć nie, bo ilość psów i kotów z alergiami rośnie (wiem, to wina nieodpowiedniego BTW w karmach), a białka owadzie przynajmniej na razie (podobno nie znaleziono ani jednego psa z reakcją na proteiny z jedwabnika) nie uczulają. Tu dodam, Admin ostatnio mówił, że weterynarze żyją z zapobiegania chorobom, owszem to prawda, ale tylko u zwierząt gospodarskich. Zwierzęta towarzyszące mają chorować, tak jak ludzie, przewlekle, ale nie śmiertelnie, wtedy kasa się zgadza. Tak samo jest z producentami karm, zwierzaki mają tyć, mają mieć alergie, szorstką sierść i kamienie łzowe, bo na te problemy można wypuścić odpowiednie diety, zapobiegawczo, naturalnie drożej. Nie prosiłem o wykład z elementarzy żydkorpo preparacji "sukcesu". Ale jak się wylało to niech zostanie dla gapiów. Dziwi mnie natomiast "brak wiedzy" w kwesti hodowli robactwa . Np. na ścierwie tanio wychodzi. Coś jak gratisowe białko zwierzęce na krowiej trawie. Ot przykład taki tylko... Na ścierwie do celów paszowych? Z taką wiedzą, to panu już podziękuję za dyskusję. Weź sobie coś poczytaj chłopie, a nie latasz po tematach i pitolisz o Żydkach. Koszt wyprodukowania kilograma białka z owadów jest porównywalny z wieprzowiną, na pierwszy trzeba 2,5kg pokarmu, na drugi 3kg. A infrastruktura jeszcze słabo rozwinięta więc... myśl, to nie boli.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Miałem labradorkę, była na suchym i ciągle coś się działo. Teraz maltańczyk z nami mieszka to dużo pracy z gotowaniem nie ma i na tych parametrach dobrze sobie radzi, waga cały czas ta sama. Gotowana wieprzowina, żółtka i warzywa korzeniowe. Ale ostatnio ma większy apetyt i myślę sobie że czegoś mu brakuje. Cztery lata go tak karmię i raczej żadnych poważnych dolegliwości nie było. Tylko ze do garów będę musiał częściej stawać, teraz średnio 1,5 raza na miesiąc muszę gotować to jest jeszcze do zaakceptowania. Koszt tez chyba mniejszy jest, te lepsze karmy mimo wszystko są drogie,zdecydowanie za drogie. Teraz to mi wychodzi gdzieś tak z 30 zł/mies. No właśnie to gotowanie... Dlatego karmię surowym i gotowcem. A do weta tylko raz w roku na wściekliznę chodzimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Mnie zaś w szkole uczyli, że Polska ma węgla na 1000 lat przy wydobyciu na poziomie 200 mln ton rocznie - jakoś tak za późnego tow. Gierka - na geografii. Ale starczy na dłużej, bo zaraz zaczną zamykać kopalnie, a do tego dziś fedrują 1/4 ilości gierkowskiej...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ciekawostka taka, a może nie, ale mnie się podoba. Nestle ma karmę weterynaryjną polepszającą działanie układu nerwowego. https://www.proplanvetdirect.com/nc-neurocareDziała bardzo dobrze po urazach głowy, w epilepsji i u psich staruszków. Ponieważ u psa nie można wywołać ketozy (!), tak jak u ludzi, podaje się w karmie olej MCT oraz sole betahydroksymaślanu.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Psy metabolizują ketony znacznie szybciej niż ludzie. Stan ketozy trudno wywołać dietami wysokotłuszczowymi i wymagane są znacznie dłuższe okresy ograniczenia kalorii. Jednak ketozę można wywołać u psów stosujących tłuszcze dietetyczne o wysokiej zawartości niektórych trójglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT). https://www.veterinarypracticenews.com/ketogenic-february-2020/Karmienie "dietą ketogeniczną" a wywołanie "ketozy" to mogą być dwie różne rzeczy.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Nie pasjonuje mnie to tak, ale w podanym przeze mnie linku podają, że zmniejszenie podaży białka do poniżej 15%, przy stałej ilości 1% węglowodanów, wyrażone w energii powoduje u psów ketozę, ale co mnie tam psie ketony... Przy 30% białka ketonow u psów się nie stwierdza, ale jak tam jest faktycznie to nie wiem, bo nie opisują parametrów białka. Mogę się tylko domyślać.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Pokopię w tym, bo dla mnie ciekawe.
|
|