Autor
|
Wtek: Oczyszczanie wątroby (Przeczytany 92627 razy)
|
BACA
Go
|
To rzeczywiście bardzo dużo. Cofam swoją wypowiedż. Po prostu nie znam tej diety.
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Teresko masz rację .Dziękuję . Puszczę Jej kilka 'NIEZALEŻNYCH' , czyli z różnych źródeł ...żeby nie pomyślała ,że Ją nagabuję , namawiam itd... WojciechS właśnie tego się obawiam najbardziej , ale Teresa już podpowiedziała i podprogowa wojenka może się udać . Przechytrzę niepokonaną . Dzięki i pozdrawiam . Baca Facet ! zwaliłeś mnie z nóg !. Już się biorę za przerabianie przerabianego . Wiesz?..nie bardzo Ci zawierzam , bo wiem/domyślam się jak Ona jadła . Świnka z tego samego źródła co ja - ze wsi 2 x w roku ,Śmietana(tylko), warzywa i okopowe także ze wsi . Co prawda talerza nie widziałam , co po nim się przewracało . Hmm..nie sądzę ,żeby miała za mało białka , choć prawdą jest ,że odkąd zaczęłam rozumieć ludzką mowę , to Ona sie odchudzała . No cóż , teraz to ja nic już nie wiem . Dzięki Ci .
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Tereso , a więc może jadła po 'Dukańsku' przed wynalezieniem diety i stąd to otłuszczenie ? .
|
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Mari - przecież stłuszczenie wątroby występuje w wyniku zbyt MAŁEJ ILOŚCI BIAŁKA......
Mari,a moze pomoz ciotuni,policzyc wszystkie skladniki jakie zjada w ciagu dnia.Ciocia bedzie zadowolona,ze sie interesujesz,a ty bedziesz miala na oku co i le jada. Zwroc uwage na slodzik,ktorego w Diecie Dukana cale mnostwo. Baca ma racje z bialkiem,bo do chudniecia tez odpowiednia jego ilosc potrzebna. Gorzej,jezeli twoja ciocia,po schudnieciu zostanie przy wysokiej ilosci bialka.Serdecznosci i glowa do gory,dacie sobie rade.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A jakim prawem się wtrącać w cudze jedzenie? To zupełny brak wychowania!
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Kodar Kochanie , za słodzik to mało w dziób nie dostałam , bo wrzuciłam do pieca , a ,że jestem kochanym dzieciakiem to wtuliłam się w Cioci ramiona i poprosiłam Ją o minimalne (jeśli już nie może się obejść ) dosładzanie najwyklejszym cukrem. Wojtek Barbarzyńco , wichrzycielu mój miły a będę i basta!
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Dziękuję ! , ależ z Ciebie szybka Babeczka .
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie zawsze..
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Mari, ciotunia cię znienawidzi!
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Wiem ,że znienawidzi , a mam to gdzieś !
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
A jak nie będzie chciała za jakiś czas po mojemu , to się do nie przeprowadzę i założę kłódkę na lodówkę . Będzie mogła tylko jajka z kurnika hi,hi.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
A jak nie będzie chciała za jakiś czas po mojemu , to się do nie przeprowadzę i założę kłódkę na lodówkę . Będzie mogła tylko jajka z kurnika hi,hi.
a po mojemy,to dacie sobie rade bez klodek
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tu jest co nieco o bakteriach w serach........ może będzie przydatne parmezan Ma twardy, kruchy i ziarnisty miąższ białokremowej barwy. Powstaje głównie dzięki szczepom Lactobacillus. Dzięki niskiej temperaturze dojrzewania (ok. 15OC), silnemu nasoleniu i małej zawartość wody rozkład białek i tłuszczów przebiega bardzo wolno. Po dwóch-trzech latach dojrzewania parmezan nabiera charakterystycznego pikantnego smaku z lekko wyczuwalnym aromatem korzennym. ementaler Znany na całym świecie ser z dziurami, czyli ementaler, urzeka lekko słodkim smakiem. Za dziurki odpowiadają bakterie z rodzaju Propionibacterium. To właśnie one rozkładają wydzielany przez ich krewniaczki kwas mlekowy, a tworzony przy tym dwutlenek węgla powoduje tzw. oczkowanie. Charakterystyczna słodycz tych serów związana jest z występowaniem aminokwasu - wolnej proliny. cheddar Historia angielskiego cheddara sięga XII wieku. Miąższ dojrzałego sera jest zwięzły, jednolity, plastyczny, a na przekroju nie ma widocznych oczek. Smak i zapach powinny być kwaśne, czyste i lekko ostre. Osiągnięcie takich cech jest możliwe dzięki zastosowaniu bakterii Lactococcus lactis i Lactococcus cremoris, które prawie cały cukier zawarty w mleku przekształcają w kwas mlekowy. limburger Po belgijski maziowy limburger lub romadur sięgają amatorzy silnych wrażeń. Sery te mają bardzo ostry smak i lekko amoniakalny zapach, przez wielu określany jako odrażający. Ale i takie rarytasy mają swoich zwolenników. Podczas dojrzewania na powierzchni sera tworzy się szarożółta lub czerwona maź, a wnętrze staje się miękkie, woskowate i nabiera mazistej konsystencji. To sprawka bakterii z rodzaju Brevibacterium wyposażonych w wiele enzymów degradujących białka. roquefort Zwolennicy lekko pikantnego smaku chętnie sięgną po pochodzący z południa Francji roquefort. Ten ser z tysiącletnią tradycją wyrabiany jest z mleka owczego, dzięki czemu ma tak niepowtarzalny aromat. Francuski smakołyk jest pikantny i pieczarkowy dzięki pleśniom z gatunku Penicillium roqueforti. W porównaniu z bakteriami pleśnie te syntetyzują znacznie więcej enzymów rozkładających tłuszcze w serze. Tworzące się wówczas wolne kwasy tłuszczowe, np. masłowy czy kapronowy, decydują o ostatecznym smaku. camembert Delikatny, lekko kremowy miąższ camemberta wabi tych, którzy lubią, gdy ser rozpuszcza im się w ustach. Oczywiście mowa o serze, który dojrzewał około miesiąca. Podczas tego procesu camembert przechodzi ewolucję od sprężystej, zwartej masy niemal pozbawionej smaku do lejącego się i aromatycznego wnętrza okrytego kruchą skórką. Porasta ją gatunek szlachetnej pleśni Penicillium camemberti. To właśnie ona odpowiada za bardzo łagodne i lekko pieczarkowe smak i zapach. edamski Holenderskie gouda i edamski mają lekko orzechowy posmak, który zawdzięczają bakteriom Lactococcus diacetylactis i Leuconostoc cremoris. Oprócz enzymów rozkładających laktozę do kwasu mlekowego drobnoustroje te przekształcają naturalnie występujący w mleku kwas cytrynowy i jego sole. Tworzy się diacetyl - związek zapewniający orzechowy aromat. Fajne I przelewanie w wątrobie fajne
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Złośliwe takie.
|