Teresa Stachurska
Go
|
Myślisz, że te Twoje lepsze? Czy chodzi ci o to, że już je wypróbowałaś i wiesz, że dobre?
Wypróbowałam ja i inni Jak chcesz żeby sernik nie opadł możesz na dolnej półce w piekarniku umieścić miseczkę z wodą. Nie sprawdzałam, ale mówią że działa. I sernik potem studzić w piekarniku. A! Można na kwadrans przed końcem pieczenia posmarować wierzch kwaśną śmietaną 30 % z łyżką cukru (płaska wystarczy) i ją zapiec w piekarniku. Taki lukier.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Z tą wodą spróbuję, bo mi taki pulchny sernik nie wychodzi. Zawsze trochę opada. Mój piekarnik wolno się studzi. Po wyłączeniu go, jeszcze praktycznie piecze. Na ogół muszę trochę krócej piec ciasta, niż to pisze w przepisie (jeśli chcę je pozostawić w piekarniku do ostudzenia). Nie otwieram piekarnika w trakcie pieczenia... Jutro piekę biszkopt (będzie ze śmietanką bitą, brzoskwiniami z puszki i galaretką). A w sobotę sernik (z 0,5 kg półtłustego twarogu). Jednak robię dwa małe ciasta, a nie jedno duże...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja chyba zrobię sernik w czekoladowe paski Eksperymentalny Albo gotowaną masę makową z czekoladą - bez pieczenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja chyba zrobię sernik w czekoladowe paski Eksperymentalny Albo gotowaną masę makową z czekoladą - bez pieczenia. To ostatnie brzmi intrygująco...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Wczoraj upiekłem sernik, bo dawno nie robiłem a smak przyszedł. Wyszedł równiutki jak stół. . Proporcje B T W 1 - 2,95 - 0,45 Obejdzie się bez dodatkowego masła jak popije kawą ze śmietanką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Nawet możesz ją ociupinę posłodzić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Zaraz, ten sernik to robi sie jak budyn tylko sera sie dodaje? Rzucta prezpisa
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
wystygł , to roztop czekoladę 90 volt ( można dodać masła ) i polej go . Jak lubisz słodszy to wierzch posmaruj powidłami śliwkowymi, i wtedy polej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Chce wam się tak paprać z żarciem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie samymi kaloriami człowiek żyje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Chce wam się tak paprać z żarciem? No wlacha, ja ostatnio albo kogel mogel ze smietanka albo budyn, smietanke rotuje Zott na zmiane z Luksusowa
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
I w zasadzie tylko patelni używam, nawet jem z niej często. Ale czasem, jak mnie naleci to się powygłupiam w kuchni...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Zaraz, ten sernik to robi sie jak budyn tylko sera sie dodaje? Rzucta prezpisa Ja robię mniej więcej taki, jak u Pani Teresy. http://www.stachurska.eu/?p=3595#comment-13874Z tym, że daję 12 żółtek i dwa całe jajka. Czasem trochę mniej cukru a dodam rodzynki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Wszystko wymieszac i do formy? Na ile i jaka temp? 40 dag cukru to 4 lyzki stolowe?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ale czad , ja go też upiekłem kiedyś , moja małżonka powiedziała, że małpa by lepszy upiekła i to był ostatni mój sernik ona piecze biszkopt i w tym czasie 40 min robi 3 rodzaje kremów , takich czaderskich i posypki, polewy, przekładańce . Sprawnie jej to idzie , więc nie wchodzę jej w drogę i w dodatku ma radochę z tego , ja też - gdy konsumuje tort.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
40 dag cukru Tak to się kręci, jedno zero w te czy we wte, a potem drugi i trzeci zacytuje, że w serniku jest prawie pół kilo cukru.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ze szpinakiem się udało, z wysokocukrowym masłem też, nie troskaj się, będzie dobrze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
No okej, zrobilem, wyszedl placek o konsystencji pasztetu a smaku sernika Nastepnym razem dam wiecej sera (dalem 0,5 kg) zeby byl bardziej serowy, teraz jest bardzo maslany. Tylko 2 plaskie lyzki cukru dalem, w tym jedna z cukrem wanilinowym i troche rodzynek. Dalem sprobowac dziewuchom z pracy, mlaskaly i mowily, ze pyszny i ze dziwne, ze taki leciutko slodkawy. Ale syty wyszerdl, wzionem se pol blachy na snadanie do tyry, i kubek smietanki 30volt Brawo ja!
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
jukor
Go
|
No to brawo! Konsystencja mniej ważna, jeśli zjeść idzie. Ale pół blachy na śniadanie? W mojej połówce białka mam na cały dzień, więc jest tylko wsparciem do kawy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|