Teresa Stachurska
Go
|
W tym. Usmażyłam, sfotografowałam, policzyłam, skonsumowałam Cd jutro.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Oj Tereska to ja nie wiedzialam ze ty taka jestes gospodyni:)Ja zaczenam chodz jak narazie z braku czasu jem prosto ale jak jest wiecej wolnego to narobie jakies smakolyczki Adamio dziekuje wlasnie nie wiedzialam co z tym dalej. Jutro sosbote wiec mam wolne to sprobuje:) A fotografie Terseski na zachete chetnie zobacze:)
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj zrobiłam sobie omlet z innymi "Warzywami na patelnię". Była w nich fasolka czerwona (ziarna), zielona i pieczarki. Też smaczny...
W moim omlecie z 4 żółtek, jednego białka, 150g warzyw, 30g smalcu i 20g masła
BTW wynosiło B=18,8 T=72 W=13,2 czyli B :T :W wynosi 1 : 3,8 : 0,7
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Omlety są wspaniałe, a optymalne najlepsze z najlepszych.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W planach mam ze świeżymi pieczarkami, cebulą, serem i ketchupem...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
W planach mam ze świeżymi pieczarkami, cebulą, serem i ketchupem... Rodzina też lubi omlety?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
U nas jest to praktycznie danie nowe, wcześniej niestosowane, nawet nieznane. Dzieci (dwójka najmłodszych) jedzą od czasu do czasu je z dżemem, a tak to tylko ja. Średni syn chwalił sobie bardzo omlety na wczasach - tam (jak mówił) pomimo szwedzkiego stołu, były one hitem...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tradycyjnie zamieszczam nowy omlet. Omlet z kalafiorem. Składniki: 200g kalafiora (gotowanego 10 minut) 30g smalcu (do obsmażenia ugotowanego kalafiora) 20g masła (dodać do kalafiora przed przed zalaniem go jakami) 4 żółtka + 1 białko Gotowy omlet można posypać koperkiem...Może to być danie śniadaniowe, jak i obiadowe. W omlecie jest B=20,3g T=72,2g W=4,6g B:T:W 1 : 3,6 : 0,2 [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Omlet królem potraw jest
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ten mi bardzo smakował, lepiej niż ten z pieczarkami. Może temu, że zawsze lubiłam kalafior...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Omlet królem potraw jest To jest prawda. Danie szybkie, pożywne, zdrowe i smaczne... i niedrogie...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj zrobiłam omlet ze 100g młodego ziemniaka pokrojonego w cienkie talarki i usmażonego na 30g smalcu. Zalałam go 4 żółtkami rozbełtanymi z 1 białkiem.
W tym omlecie jest białka 17,5 g, tłuszczu 55,2g a węglowodanów 14,8g
B:T:W wynosi 1: 3,6 : 0,8
Smakiem przypominał placki ziemniaczane... Raczej z warzywami bardziej mi smakował, szczególnie z kalafiorem...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ta wersja mi jednak najbardziej odpowiada ("Warzywa na patelnię" z brokułem). Teraz - na jakiś czas - znowu wracam do omletów warzywnych...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiejszy...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sfotografowałam dzisiaj tego omleta, żeby wysłać przepis do biura miesięcznika "Optymalni". Może go wydrukują... w końcu danie jest proste, wartościowe i smaczne...i - co najważniejsze - optymalne
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Jak ciasto ten kwadraciak.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak... A ja znowu wpadam w "fazę" omletów z dżemem (brzoskwiniowym). Na razie to tylko dwa dni, ale bardzo mi smakują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|