wisienka
Go
|
No więc uwielbiam masło orzechowe.Ale te ze sklepowych półek nie wiadomo z czego zrobione... No fistaszki - wiadomo.Ale jaki tam tłuszcz jest? i te dodatki, pewnie tez konserwanty itp...Spróbowałam więc zrobić sama z orzeszków osobiście przeze mnie obranych ze skorupek, oliwy z oliwek i masła.Wszystko byłoby pięknie, tylko niestety nie mogę tak dokładnie zmielić tych orzechów na krem jak te kupne w słoiczku...Próbowałam najpierw przez maszynke do mięsa, ale takie lekkie grudki są, więc wrzuciłam do miksera z dodatkiem oleju , nie dało rady, grudki zostały...Mnie najbardziej właśnie smakuje, gdy jest zmielone na krem. Nie mam pomysłu...Próbował ktoś?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Dawniej takie rzeczy to się robiło w moździerzu kuchennym, a teraz pewnie blender sobie poradzi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Albo thermomix...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Albo thermomix... Tak tez sobie pomyślałam, tylko niestety nie jestem w jego posiadaniu a wiem że cena jest lekko z kosmosu... więc raczej nie kupię...Dlatego cały czas kombinuję nad jakimś tańszym sposobem zmielenia... A blender mam, z nożem który zmiksuje ziemniaki na krem, ale orzechów nie dał rady na krem zrobić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Też nie mam thermomixu i też uważam, że ta cena jest zbyt wygórowana... Więc chyba pozostaje tylko blender...albo rezygnacja z masła orzechowego...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
A czy musi byc to maselko takie gladkie? Sam podrabiam wszystkie produkty, ktore mozna kupic gotowe w sklepie. Nie zawsze maja te sama konsystencje ale w smaku za to sa duzo lepsze. I o to tu chyba idzie. Czyz nie? Lubomirski, moj "znajomy"( pisze znajomy bo siedzi przy mnie) najbardziej lubi moj gulasz z glowizny. Do tej pory, jak mowi, glowe widzial tylko na karku swini. Nie wyorazal sobie, ze mozna miese z glowy swini jesc!!!!! Katastrofa, mowie. Czy nie jadles nigdy "zimnych nozek.pytam? Jadlem a jak? Mowi. A ja na to, ze nogi robi sie z glowy!!!! Zalezy jak kto pamieta!!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... No fistaszki - wiadomo.Ale jaki tam tłuszcz jest?
Przecież skład masła o. nie jest tajny... tłuszcz roślinny z akcentem mlecznym. (oczywiście oliwa z oliwek mechanicznie tłoczona byłaby nie "nieekonomiczna" w produkcji masowej) A blender mam, z nożem który zmiksuje ziemniaki na krem, ale orzechów nie dał rady na krem zrobić...
Trawożerne prawdopodobnie z tym sobie nieźle radzą. ...albo rezygnacja z masła orzechowego...
To jest warte przemyślenia...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ej Radzio, maslo orzechowe jest fajowe i dobre. Orzechy sa zdrowe, czekolada tez. Tylko wszystko w pewnych / zdrowych ilosciach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Właśnie to chciałem napisać. Masło orzechowe jest super, szczególnie jak się ma sztuczną szczękę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ej Radzio, maslo orzechowe jest fajowe i dobre. Orzechy sa zdrowe, czekolada tez. Tylko wszystko w pewnych / zdrowych ilosciach. Ej Adamie, pewnie że masło jest skitowskie , ale co sobie przemyślę to moje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Właśnie to chciałem napisać. Masło orzechowe jest super, szczególnie jak się ma sztuczną szczękę... To o chrzęszczących w paszy kościach np. żebrowych lepiej nie wspominać... bo po co komu taki błogostan.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Właśnie to chciałem napisać. Masło orzechowe jest super, szczególnie jak się ma sztuczną szczękę... Oj Wojciechu, to juz Twoj problem. Ale widze problem. Proponuje nie jesc Albo wyciagnac "szufladke" i jesc, wyplukac i zyc dalej. "Zycie polega na znalezieniu najkrotrzej drogi do sukcesu" -powiedzial juz niezyjacy Galica!-moj Ojciec
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
... No fistaszki - wiadomo.Ale jaki tam tłuszcz jest?
Przecież skład masła o. nie jest tajny... tłuszcz roślinny z akcentem mlecznym. (oczywiście oliwa z oliwek mechanicznie tłoczona byłaby nie "nieekonomiczna" w produkcji masowej) Tajny nie jest, ale tłuszcz roślinny - tłuszczowi roślinnemu nie równy. skład: orzeszki ziemne 69% olej roślinny, dekstroza utwardzony tłuszcz roślinny ale jaki to tłuszcz roślinny? słonecznikowy? rzepakowy? czy jeszcze jakiś inny... bo oliwa z oliwek to nie jest... do tego ten cudowny utwardzony tłuszcz roślinny... Dlatego wolałabym sama robić masło o. tylko mnie te grudki wnerwiają.Więc pozostaje mi tylko chyba albo sie do tych grudek przyzwyczaić albo sobie thermomixa kupić
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
A z masełka orzechowego nie zrezygnuję, taka opcja nie wchodzi w rachubę raz że bardzo lubię, dwa mam problem z bólami żołądka po zjedzeniu jakichkolwiek ziaren.Wystarczy że źle pogryzę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Właśnie to chciałem napisać. Masło orzechowe jest super, szczególnie jak się ma sztuczną szczękę... To o chrzęszczących w paszy kościach np. żebrowych lepiej nie wspominać... bo po co komu taki błogostan. Lepiej by brzmiało jakbym napisał ...w paszczy..., ale tak też jest zabawnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Dlatego wolałabym sama robić masło o. ....
Słusznie, pomysł godny naśladowania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
A z masełka orzechowego nie zrezygnuję, taka opcja nie wchodzi w rachubę raz że bardzo lubię, dwa mam problem z bólami żołądka po zjedzeniu jakichkolwiek ziaren.Wystarczy że źle pogryzę... Orzeszki zmielić "na nic" w elektrycznym młynku do kawy( coś takiego jeszcze istnieje), masło sklarować w jak najniższej temperaturze i połączyć ze zmielonymi orzechami, dokładnie wymieszać i schłodzić przez 24 godziny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Zapomniałem dodać, że mieszać, jednocześnie podgrzewając
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Dzięki adamel, zobacze czy sie uda z tym młynkiem do kawy.Ja masło dodałam nie klarowane,ale spróbuje teraz z tym klarowanym Musze tez jeszcze pokombinować z proporcjami bo oliwy dawałam tak "na oko"... aby nie było za gęste.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|