Autor
|
Wtek: moje ''żywienie optymalne (?)'' (Przeczytany 101228 razy)
|
|
Wanda Sławek
Go
|
Mam pytanie do pani Wandy : czy istnieje cos takiego jak nadmiar tluszczu???
Problem nadmiaru tłuszczu też istnieje. Pomijam wypicie na raz 0,5 L śmietanki 30%, które zaowocuje zwykłą biegunką. Programowanie zbyt dużej ilości tłuszczu w posiłkach powoduje, że część tego tłuszszu, której przewód pokarmowy nie jest w stanie strawić przesuwana jest przez jelita i wydalana. Mogą być dwa niekorzystne następstwa tej sprawy. 1. Przesuwany przez jelita tłuszcz utrudnia wchłanianie mikroelementów. 2. Tłuszcz może zawierać cholesterol, który bywa utleniany w jelicie, a utleniony cholesterol jest podobny w swym działaniu do wolnych rodników czyli uszkadza ściany jelit. Warto sprawdzić przy jakiej ilości tłuszczu nie ma uczucia głodu między posilkami i nie jeść tłuszczu za dużo. Pozdrawiam Wanda P.S. Nie jestem pewna czy prawidłowo przywołałam cytat. Proszę wybaczyć.s
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak , ja czytając różne wyniki badań zastanawiam się skąd przeciwnicy diety dr Kwaśniewskiego biorą swoje argumenty , że ta dieta powoduje hiperwitaminozę A. Na tej samej zasadzie co piszą w "Tinie", że osoby na "diecie Kwaśniewskiego" przez wysokie spożycie mięsa uszkadzają sobie wątrobę i nerki...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
P.S. Nie jestem pewna czy prawidłowo przywołałam cytat. Proszę wybaczyć.s
Wspaniale , mi dłużej na początku te cytaty nie wychodziły...
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Dziękuję za link Kangurze , ale tam nie ma słowa o tym , że witamina A powoduje szybkie przyrosty mięśniowe. Chyba , że źle tłumaczę w takim razie wskaż mi zdanie mówiące konkretnie o tym efekcie witaminy A. Nie mam wiedzy odnośnie wpływu witaminy A na tucz opasów , niemniej jednak dane w tym komunikacie nie wyrażają jasno jaka koncentracja witaminy A występuje w wątrobie tuczników. Zalecenia dotyczą jedynie zmniejszenia dawek dziennych wit. A dla tuczników . Myślę , ze pomocny tu byłby Admin , który jest specjalistą. W obecnej chwili notuje się raczej niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w związku z odejściem od żywienia jajami, masłem, mięsem, smietaną. Także ten raport zawiera li tylko ogólne stwierdzenia. Z witamina A i D jest trochę tak jak z dietą dr Kwaśniewskiego. Oficjele podają , że dieta jest szkodliwa a ludzie zdrowieją.Ponieważ jestem fanką witaminy A i D dlatego m.in tak bliska stała mi się dieta dr Kwaśniewskiego. Komunikat jest z 2002 roku . Czy istnieją jakieś późniejsze dane?
Tu masz nowsze zalecenia: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/873.htm
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Tu masz nowsze zalecenia: No i co z tego wynika?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Tak , ja czytając różne wyniki badań zastanawiam się skąd przeciwnicy diety dr Kwaśniewskiego biorą swoje argumenty , że ta dieta powoduje hiperwitaminozę A. Na tej samej zasadzie co piszą w "Tinie", że osoby na "diecie Kwaśniewskiego" przez wysokie spożycie mięsa uszkadzają sobie wątrobę i nerki... A jakie jest wysokie spożycie mięsa uszkadzające wątrobęi nerki?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Tu masz nowsze zalecenia: No i co z tego wynika? Z tego wynika już więcej konkretów , bo podają stężenia witaminy A wątrobie, jajkach. Ale to też pokazuje , że maja stracha , aby tych biednym świniom nie zaszkodzić sztucznym dokarmianiem a potem nam nie "dogodzić". Czyli co? Nie ma wartościowych pasz baz dodatków? Te dawki ,które podają jeszcze nie są toksyczne. To ktoś musiałby zasuwać tę wątrobę przez miesiąc non stop. I dalej nie ma słowa o przyrostach masy mięśniowej. Jest dyferencjacja, proliferacja, kości , ale nie ma o przyrostach masy mięśniowej. Spieszę sie , bo wyjeżdżam.Nie mam czasu analizować teraz.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak , ja czytając różne wyniki badań zastanawiam się skąd przeciwnicy diety dr Kwaśniewskiego biorą swoje argumenty , że ta dieta powoduje hiperwitaminozę A. Na tej samej zasadzie co piszą w "Tinie", że osoby na "diecie Kwaśniewskiego" przez wysokie spożycie mięsa uszkadzają sobie wątrobę i nerki... A jakie jest wysokie spożycie mięsa uszkadzające wątrobęi nerki? Powinnam jeszcze sprecyzować, że chodzi dokładnie o ilość spożytego białka. Na pewno na diecie Dukana jest go za dużo, ale nie na Diecie Optymalnej. I nie łap za słówka... ...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Z tego wynika już więcej konkretów ...
A wcześniej nie podawali? Nikt nie odwołał, że "warzywa i owoce są źródłem witamin i minerałów". A nie są, co można sobie sprawdzić w tabelach odżywczych lub nadal wierzyć bredzącym ekspertom. Miłej podróży.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
I nie łap za słówka... ... O które słówka chodzi, bo jakoś nic nie złapałem...
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Schabowy kotlet z soi i czekać aż piersi mężusiowi zaczną rosnąć...
|
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
... 2. Tłuszcz może zawierać cholesterol, który bywa utleniany w jelicie, a utleniony cholesterol jest podobny w swym działaniu do wolnych rodników czyli uszkadza ściany jelit. Warto sprawdzić przy jakiej ilości tłuszczu nie ma uczucia głodu między posilkami i nie jeść tłuszczu za dużo... To hipoteza czy wyniki badań? Mam sporo wątpliwości co do utleniania cholesterolu w jelicie, gdzie tego tlenu raczej jest zbyt mało w porównaniu z tętnicami. Nie sądzę też, że ewentualne wolne rodniki uszkadzają ściany jelit. Takie nie weryfikowalne informacje rozpowszechniane są przeważnie w konkretnym celu i domyślam się w jakim. Ważne jest więc źródło tej informacji.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Tu masz nowsze zalecenia: No i co z tego wynika? Wynika, ze nie potrafisz czytac i wyciagac wnioskow. Skup sie na cyfrach i na fazach karmienia zwierzat, a nie na trolowaniu. The following potential maximum contents of vitamin A in feed have been derived for pigs: 16 000 IU vitamin A kg-1 for piglets, 6 500 IU vitamin A kg-1 for pigs for fattening, 12 000 IU vitamin A for gestating sows and 7 000 IU vitamin A kg-1 for lactating sows; for cattle: 25 000 IU vitamin A kg-1 for veal calves, 10 000 IU vitamin A kg-1 for cattle for fattening and lactating cows, and 20 000 IU vitamin A kg-1 for dry cows;
Maksymalna zawartosc (w jednostkaxch IU) witaminy A w pokarmach na kilogram masy: - 16000 dla prosiat - 6500 dla tucznikow do uboju - 12000 dla prosnych loch - 7000 dla karmiacych loch - 25000 dla cielat - 10000 dla opasow do uboju i krow dojnych - 20000 dla jalowek
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
- 20000 dla jalowek Naturalnie kangurku, naturalnie, ale... dry cow to krowa przed wycieleniem, a nie krowia dziewica jak sugerujesz!
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
- 20000 dla jalowek Naturalnie kangurku, naturalnie, ale... dry cow to krowa przed wycieleniem, a nie krowia dziewica jak sugerujesz! Nie jestem zoologiem i skorzystalem z wujka Google. http://translate.google.com/#en|ru|dry%20cow dry cow =яловая корова
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Też nie jestem zoologiem, ale chowałem się na wsi, więc wim co to jest sucha krowa. Ponawiam pytanko: co z tego wynika?
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Też nie jestem zoologiem, ale chowałem się na wsi, więc wim co to jest sucha krowa. Ponawiam pytanko: co z tego wynika?
A no to, ze nie potrafisz analizowac zjawiska i wyciagac odpowiednich wnioskow. To teraz kawe na lawe. Dla szybszego wzrostu masy zwierzecia podaje sie wieksze ilosci witaminy A. Przed ubojem zmniejsza sie dawki w ochronie konsumenta przed nadmiarem tejze. Dla mnie krowa przed wycieleniem jest cielna krowa, anie sucha krowa. Dry cow - krowa nie dajaca mleka. A "dry" cow is a cow that is not producing milk (lactating) http://www.vetmed.ucdavis.edu/vetext/inf-da/INF-DA_CAREPRAX5.HTMLPrzestan myslec o trolowaniu, wiesniaku, jak czytasz tekst.
|
|
|
|
|
|
|
|
|