Autor
|
Wtek: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego (Przeczytany 619905 razy)
|
renia
|
Ale jest...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
130g 130mg oczywiście, przepraszam, ale i tak wiadomo o co chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Tak ku pamięci, jak im się zmieni ,może Zdaniem zespołu ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie * „polecanie diety optymalnej jako sposobu prawidłowego żywienia na całe życie oraz sposobu leczenia w licznych chorobach o zróżnicowanej etiologii i patogenezie, należy uznać za błąd sztuki.” *prof. W. B. Szostak, dr M. Białkowska, mgr A. Cichocka, prof. L. Kłosiewicz-Latoszek, prof. B. Cybulska. „ Ocena zasadności „diety optymalnej”w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych.” Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2004 http://www.netporady.pl/artykuly/diety/dieta-optymalna-dr-kwasniewskiego/
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Błąd sztuki"....nie jednej sztuki... 30 sztuk się podpisało...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Rzeczoznawca to ma życie... Cokolwiek nie zmaluje...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nikt nie ma prawa podważać jego zdania... Nikt "nie może" wiedzieć lepiej... To jest człowiek (nie)omylny...
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Ach, w końcu znalazłem. Ostatni dział, do którego przyszło mi zajrzeć, bo najciemniej zawsze pod latanią. Tymi komentarzami do artykułu się chcę podzielić, bo warte są poznania: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=3Występują m.in: Kierownik Kliniki Gastroenterologii Akademii Medycznej w Poznaniu doc. dr med. Jan Hasik i współpracownicy Kierownik Zakładu Fizjologii i Biochemii Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia doc. dr med. Światosław Ziemlański
A tu z kolei ów artykuł, który wywołał owe reakcje:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=32
A teraz moja prywata! Niech mi kto mądry (najlepiej admin ) wytłumaczy ten akapit z powyższego artykułu:
"Dieta, którą nazwałem „optymalną", zawiera główne składniki odżywcze w proporcjach: białko l, tłuszczowe 1-2, cukier 0,3."
Prosiłbym o rozszyfrowanie mi tego zdania, póki co jedynie uznałem, że raczej nie chodzi tu o proporcję BTW w diecie jako taką, gdyż wcześniej, w tekście, proporcje akcentowane były inaczej, mianowicie tak:
"Dieta o stosunkach białko: tłuszcz: cukier = l: 0,3-0,5: do 10 jest typową dla ssaków roślinożernych i dla ludzi odżywiających się w podobny sposób." "Główne składniki odżywcze występują w tej diecie w stosunkach zbliżonych do - Białko l: Tłuszcz 1,5: Węglowodany 4,0."
Uczę się tych związków między proporcjami a chorobami, więc pytam...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Gdybyś nie był tak aktywny nocą, to by Ci wiele rzeczy nie opadało. 72g cukrów na zamknięcie dnia przy wzroście 175cm to jeszcze nie jest roślinożerność, na szczęście.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Gdybyś nie był tak aktywny nocą, to by Ci wiele rzeczy nie opadało. 72g cukrów na zamknięcie dnia przy wzroście 175cm to jeszcze nie jest roślinożerność, na szczęście. To Lutz A to dobry chłopak był, choć pił...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
jak jak ja Na alkohol mnie nie namówisz, ale fajnie, że Ci się udało z tym niższym białkiem Jest różnica Naprawdę nadmiar B tyle energii zabiera?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czy przytruwa amoniakiem?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Na tym bazują diety redukcyjne Amoniak podtruwa mózg .... Następnie można przeczytać,że organizm może przyswoić,przetrawić 200-300g białka. Na IF w jednym posiłku w dodatku Tylko skąd biorą się wzdęcia,"pachnące" pierdy, ujowy nastrój,zatwardzenia,klocki wielkości piąstki -przecież trawi i przyswaja siem Lekarstwo to 5x orkiestra WiO
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Trudno się uwolnić z tego kółeczka... Im więcej zjadasz, tym więcej się chce
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Gdy jada się samo białko z mała ilością T i Ww na pewno pochłonie się kg żarcia
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Gdy jada się samo białko z mała ilością T i Ww na pewno pochłonie się kg żarcia No, jeszcze mięśnie i kazeina do tego Taka dieta "nagrywajka" aka "RECycling" Dobrze, że poszedłem po rozum do głowy...
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Gdy jada się samo białko z mała ilością T i Ww na pewno pochłonie się kg żarcia No, jeszcze mięśnie i kazeina do tego Taka dieta "nagrywajka" aka "RECycling" Dobrze, że poszedłem po rozum do głowy... "Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.” Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską. Seneka Starszy
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Gdy jada się samo białko z mała ilością T i Ww na pewno pochłonie się kg żarcia No, jeszcze mięśnie i kazeina do tego Taka dieta "nagrywajka" aka "RECycling" Dobrze, że poszedłem po rozum do głowy... "Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.” Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską. Seneka Starszy Też jestem starszy
|
|
|
|
|
|
|
|
|