|
|
|
administ
Go
|
Yep!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Czyli jednak masz serce...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Harde.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Fewa, nie jest to za słodkie? Objętościowo to 500 g, więc przeliczając na "szklanki" 3 (15 g) łyżeczki cukru mogłoby wystarczyć, ew. żeby ten słodycz podrasować możnaby dodać szczyptę soli i szczyptę (mniejszą) gałki muszkatołowej. Oprócz cynamonu. Czy cynamon jest w gotowym wyrobie wyczuwalny? Możnaby to wysłać do redakcji "Optymalnych", namawiam Zdjęcie jest, wszystko jest. Fruktozę lepiej zmienić na cukier. W smaku jeśli chodzi o słodycz można porównać do czekolady 90%. Gałka muszkatołowa? kojarzy mi się z pasztetem Fakt, cynamonu w ogóle nie czuć. Następnym razem zrobię inne, chodzi mi po głowie z alkoholem i z polewą czekoladową, tak, aby były twarde jak te ze sklepu. Wiem, że fruktoza jest lepsza, ale jak kto woli można zamienić na cukier, wtedy będzie słodsza i w takim wypadku w przepisie będzie trzeba zmniejszyć jego ilość. Jak ma się ochotę na coś słodkiego, to dwa kawałki w zupełności zaspokoją zachcianki. Nie liczyłam proporcji, bo przy tak dużej ilości tłuszczu, a małej W jest to zbędne. Ale jeśli jest ktoś chory to najpierw zanim skorzysta z przepisu, policzy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora! Siach i po załączniku. Adminie, dlaczego nie wolno tu wklejać żadnych zdjęć? tylko w tym temacie czy w ogóle na forum?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo zdjęcia zajmują zbyt dużo miejsca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora! Siach i po załączniku. Adminie, dlaczego nie wolno tu wklejać żadnych zdjęć? tylko w tym temacie czy w ogóle na forum? Można, ale za pomocą linków... Albo zwyczajnie, a Admin będzie je usuwał...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Składniki: - 200g masła - 200g śmietanki (30%) - 60g kakao - 40g fruktozy - szczypta cynamonu I tak. Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki. Dodać pozostałą śmietankę, pokrojone masło, fruktozę i cynamon. Podgrzewać na ogniu, mieszać i zagotować. Masę czekoladową przełożyć do odpowiedniego pojemnika, schłodzić i umieścić w lodówce. Pokroić w odpowiednie wzory (według uznania) Aby urozmaicić smak można do masy czekoladowej dodać wiórka kokosowe, wcześniej namoczone w alkoholu - wersja tylko dla dorosłych. Lub jakieś inne bakalie (według smaku). Należy tylko pamiętać o wartości BTW Zdjęcie nie chce się wkleić Jedno pytanie fewa - czy na pewno trzeba zagotować? bo jak dotąd wszelkie przepisy na taką domową czekoladę czy tez polewę czekoladową, to wszędzie pisało żeby właśnie nie dopuścić do zagotowania a tylko podgrzewać aż składniki się połączą i cukier się rozpuści.Jak mi się kiedyś taka polewa zagotowała to sie to takie karmelowe zrobiło i nie chciało mi to zastygnąć na cieście tylko cały czas się ciągnęło jak krówka ciągutka... :roll" od tamtej pory zawsze uważałam na to,żeby żadnej czekolady czy polewy nie zagotować.Ty zagotowałaś?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Jedno pytanie fewa - czy na pewno trzeba zagotować? bo jak dotąd wszelkie przepisy na taką domową czekoladę czy tez polewę czekoladową, to wszędzie pisało żeby właśnie nie dopuścić do zagotowania a tylko podgrzewać aż składniki się połączą i cukier się rozpuści.Jak mi się kiedyś taka polewa zagotowała to sie to takie karmelowe zrobiło i nie chciało mi to zastygnąć na cieście tylko cały czas się ciągnęło jak krówka ciągutka... :roll" od tamtej pory zawsze uważałam na to,żeby żadnej czekolady czy polewy nie zagotować.Ty zagotowałaś? Ja zagotowałam, chyba z przyzwyczajenia, bo zawsze kakao gotuję ze śmietanką do picia, a ostatnia robię sobie samo kakao na wodzie to takie a..la kawa a jeśli chodzi o czekoladę to nic się nie stało, nie zaszkodziło gotowanie, a i do przechowywania na dłużej lepiej się nadaje, tak myślę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Czekolada stygnie Cukru dałam 20 g. Oraz 30 g ekstraktu waniliowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Zdjęcie będzie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dam na kuchnię, więc będzie Ciekawa jestem czy Fewa ten przepis wysłała do miesięcznika "Optymalni". Ktoś wie? Czy moja kolej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Będziesz ją mrozić, czy rozdasz część...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Czekolada do mrożenia się nie nadaje, tak pamiętam skądś. Nie wiem dlaczego. Przepisu byłam ciekawa więc trzeba było go zrealizować. Zobaczę co wyjdzie jak ostygnie i wtedy zdecyduję co dalej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|