Autor
|
Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I (Przeczytany 2355942 razy)
|
|
MariuszM
Go
|
i love 54321 start nowa kategoria wagowa p.s duza liczba powtorzen jest przereklamowana :p
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
jak to się mówi: człowiek się uczy całe życie, a czterdziestka to jeszcze młodość w sercu Duża ilość (10-15) powtórzeń jest git.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeśli chodzi o hipertrofię sarkoplazmy komórek mięśniowych 8-12 powtórzeń, czyli 70-85% c.m. jest najlepszym przedziałem dla większości ludzi Tylko niewielu kulturystów potrafiło się tak skupić i utrzymać dyscyplinę na tyle, by działał na nich zakres 6-8 powtórzeń, Dorian Yates na przykład. Nie mówiąc o 5x5. Jeśli chce się wyglądać jak kulturysta, należy trenować jak kulturysta. Dużo powtórzeń, krótkie przerwy, techniki intensyfikujące, maszyny o stałym oporze na całej długości ruchu, napinanie się przed lustrem, dieta wyskowęglowodanowa i wysokobiałkowa, suple nawadniające, pompujące i rozciąganie powięzi oraz Bóg wie co jeszcze. Tylko po cholerę się tak męczyć dla wyglądu? Nie lepiej sobie dobrze skroić garniak?
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Jeśli chodzi o hipertrofię sarkoplazmy komórek mięśniowych 8-12 powtórzeń, czyli 70-85% c.m. jest najlepszym przedziałem dla większości ludzi dla 30sek. przerw między seriami, c.m. z powyższego spadnie - nie ma bata. Tylko po cholerę się tak męczyć dla wyglądu? Nie lepiej sobie dobrze skroić garniak? eee, nie znasz się dieta wysokowęglowodanowa? białkowa?; staram się jechać na jedynie słusznych proporcjach (inaczej by mnie nie było na tym forum).
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jasne, że spadnie, ale w kulturystyce ciężar się nie liczy Liczy się pompa, maksymalizacja anabolizmu, rycie stawów w imię estetyki. Czemu nie pójść dalej? Dietą jeszcze wzmocnić efekty treningu? Wysokowęglowodanówka może być ok! Faktycznie na kulturystyce się nie znam. Ale znam kogoś, kto się zna
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Faktycznie na kulturystyce się nie znam. Ale znam kogoś, kto się zna a byłeś w Stanach.... jest paru gości, którzy zaczynali od powerliftingu i skończyli na kulturystyce i vice versa. Różnie to bywa z tymi ciężarami.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Faktycznie na kulturystyce się nie znam. Ale znam kogoś, kto się zna a byłeś w Stanach.... jest paru gości, którzy zaczynali od powerliftingu i skończyli na kulturystyce i vice versa. Różnie to bywa z tymi ciężarami. Byłem, ale to znacznie bliżej Na forum SportAcademy jest gość o nicku IronMind, dobry jest. Kasa, Vigo, tak to bywa z ciężarami i nie tylko. Zaczniesz się sypać na zakresie kultulurystycznym, przerzuć się natychmiast na low lub very high reps. Niech Ci fajne cycki nie przesłonią zdrowia, czterdziecha to nie jest czas na narzekanie na strzykania.
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Gavro, ale uważam że mniejsze ciężary (czyli trening stricte kulturystyczny) jest mniej kontuzjogenny niż np. 5x5 już nie wspominając o np. HIT. O tym też pisze Lee Haney (nie miał żadnej kontuzji na małych ciężarach przez okres kariery), wspomina też o problemach Doriana Yatesa z wiadomo jakim treningiem. U mnie stawy ok i ścięgna - jak na razie - też. Na zdrowie naprawdę nie narzekam. Ale to też zasługa dr. Kwaśniewskiego i jego sposobu odżywiania.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Gavro, ale uważam że mniejsze ciężary (czyli trening stricte kulturystyczny) jest mniej kontuzjogenny niż np. 5x5 już nie wspominając o np. HIT. O tym też pisze Lee Haney (nie miał żadnej kontuzji na małych ciężarach przez okres kariery), wspomina też o problemach Doriana Yatesa z wiadomo jakim treningiem. U mnie stawy ok i ścięgna - jak na razie - też. Na zdrowie naprawdę nie narzekam. Ale to też zasługa dr. Kwaśniewskiego i jego sposobu odżywiania. A no to jak uważasz.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
i love 54321 start nowa kategoria wagowa p.s duza liczba powtorzen jest przereklamowana :p Typowa drabina u gimnastykow na sile.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
w takim razie jestem wegetarianinem
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
w takim razie jestem wegetarianinem nie jadasz mięsa?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jest takie piękne słowo: jarosz W moim odczuciu, to człowiek, który jada mięso sporadycznie. Taki biedny pastuch
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Ten Bill Pearl daje do myślenia (ciekawe co jada teraz). Urodzony w 1930, 84 latka.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ten Bill Pearl daje do myślenia (ciekawe co jada teraz). Urodzony w 1930, 84 latka.
Zaczął wege mając chyba 39 lat, po zakończeniu kariery. Ale mięso mięśniowe nie jest jakimś superpokarmem... Takie myślenie nie ma za wiele sensu, Vigo. Naprawdę myślisz, że Cindy Crawford wyglądała, jak wyglądała dzięki diecie i ćwiczeniom, które promowała? A Lee Haney nie miał wielu kontuzji dzięki technice ćwiczeń, o której gada, a Dorian Yates miał ich wiele dlatego, że mocno trenował? A te wielkie chłopy z reklam białek naprawdę je jedzą? Ta, a górale sprzedają najlepsze owczarki podhalańskie obcym, a sobie zostawiają niedorajdy
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
cóż, związek przyczynowo-skutkowy to często wielka tajemnica , ale może nie aż tak wielka.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
cóż, związek przyczynowo-skutkowy to często wielka tajemnica , ale może nie aż tak wielka. Dr House w serialu mówił: wszyscy kłamią
|
|
|
|
|
|
|
|
|