Zyon
|
...brzmi tez niezgorzej... Można by pierwsza w Polsce otworzyć taką restauracje, w której specjalnością kuchni byłoby frutti di terra i tera by na nie rzucili się zwolennicy żywego błonnika i może jacyś celebryci, którzy by nie wiedzieli co jedzą a chcieliby "zabłysnąć" ...Trzeba tera szukać takich okazji niszowych... Dobry pomysl na taka restauracje, widzialem takie nieraz na wsi: pasly sie na nich krowy Wystarczy ogrodzic, zrobic szyld i menu i milosnicy zywego blonnika zaplaca nawet slono zeby dobrze pojesc
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Tam by były takie ekologiczne śliczne robaczki...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Co się dzieje podczas gliwienia twarogu? Fermentacja? Ale czego? Szukam i nie mogę znaleźć procesu, tylko stwierdzenie faktu jego zajścia. Ja taki twaróg daję psom, ale może faktycznie warto spróbować? https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ser_domowy_sma%C5%BConyWiem, że moja babcia dodawała taki twaróg do ruskich pierogów.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26728
|
Twaróg gnije podczas gliwienia. Receptura: Twaróg układa się luźno cienką warstwą w glinianych lub drewnianych naczyniach, w których gliwieje przez kilka dni w umiarkowanej temperaturze (12 do 15 °C). Mieszamy go od czasu do czasu, aby ułatwić dostęp powietrza wszystkim cząstkom, a skoro należycie zgliwieje, smażymy go na wolnym ogniu, dopóki się nie rozpłynie w jednolitą masę. za: http://szkoladomowegomasarstwa.pl/docs/serowarstwo.pdf
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czyli rozpad białek, no, bardziej pasuje do zmiany konsystencji, a wszędzie piszą fermentacja. Dzięki za pdf, nie znałem.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
To jest kontrolowane gnicie - w "serniku" powinno pozostać około 25% twarogu i 75% zgnilizny.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Potrzeba matką wynalazku.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
.pdf jest super, bo z 1951r. - bez E - "postępu naukowego" ostatnich 2-3 dekad...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Też cenię książki z czasów, kiedy nauka byla w miarę niezależna.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Co się dzieje podczas gliwienia twarogu? Fermentacja? Ale czego? Szukam i nie mogę znaleźć procesu, tylko stwierdzenie faktu jego zajścia. Ja taki twaróg daję psom, ale może faktycznie warto spróbować? https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ser_domowy_sma%C5%BConyWiem, że moja babcia dodawała taki twaróg do ruskich pierogów. Moja Mama kilka razy taki ser topiony zrobiła. Zapach nieciekawy, a i smak mi nie bardzo odpowiadał...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Plaster twarogu, równie gruby plaster masła i polać z umiarem miodem! Przysmak.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Rzecz gustu, czy też smaku... Chyba bym wolała z ogórkiem kiszonym. Ale w białostockim (obecnie podlaskim) jedzono twaróg na słodko, z cukrem i smietaną...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
słodko-kwaśny - bomba!
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Plaster twarogu, równie gruby plaster masła i polać z umiarem miodem! Przysmak. Ja tak mogę 3x dziennie. Niezłe zboczenie.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Dawniej chętnie na kolację jadłem, ale teraz jakoś się nie składa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Na kanapkę żeby rąk sobie nie obtłuścić.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
O, to, to...
|
|