Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3174451 razy)
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Przypomniało mi się pewne stwierdzenie w jednej z książek Doktora. Sens mniej więcej ~~ Dopóki jadło się na wyspach brytyjskich jajka na bekonie itp potrawy na śniadanko - Anglicy władali 1/3 świata . Nastały płatki śniadaniowe i nie mogą sobie poradzić ze Szkocją http://www.pb.pl/4047014,12635,sniadanie-angielskie-czy-kontynentalneśniadaj jak król, obiaduj jak książę, jak nędzarz wieczerzaj ( u nas to brzmi oddaj wrogowi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Rotujesz kalorie? Ja mam laskę kaszanki, boczek, masło i kilka oliwek (dla Omega). omega 9 , to już lepiej przy śrutuj siemię lniane
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Rotujesz kalorie? Ja mam laskę kaszanki, boczek, masło i kilka oliwek (dla Omega). omega 9 , to już lepiej przy śrutuj siemię lniane Siemię lnianie jest niejadalne dla ludzi. Boczek i masło to najlepsze źródła Omega 5-10-15. Zwracaj uwagę na takie mordki: " ", żarciki wtedy lecą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Rotujesz kalorie? Ja mam laskę kaszanki, boczek, masło i kilka oliwek (dla Omega). omega 9 , to już lepiej przy śrutuj siemię lniane Siemię lnianie jest niejadalne dla ludzi. Boczek i masło to najlepsze źródła Omega 5-10-15. Zwracaj uwagę na takie mordki: " ", żarciki wtedy lecą. rozumiem dla smaku ( mordka była odnośnikiem do całego zdania ) , kiedyś oliwa też mi smakowała , od kiedy jem tłuszcze nasycone w dużych ilościach , absolutnie nie mogę się przełamać do roślinnych , butelka z oliwą stoi już pół roku ( kiedyś szła w tydzień ) - tran też wyrzuciłem . siemię ? a dieta Budwig ? jest jadalne, a nawet wydaje mi się, być powinno jadalne dla tych co żłopią oleje rafinowane z Biedry ( uzupełnić proporcje 3 do omega 6 ) , ale raczej oni tego nie wiedzą . Siemię można tylko jeść w odpowiedniej formie ( tysiące publikacji w internecie ) W diecie optymalnej raczej niepotrzebne. powiadasz boczek , masło - to zależy od paszy skarmianej ( proporcje 5-10-15)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Rotujesz kalorie? Ja mam laskę kaszanki, boczek, masło i kilka oliwek (dla Omega). omega 9 , to już lepiej przy śrutuj siemię lniane Siemię lnianie jest niejadalne dla ludzi. Boczek i masło to najlepsze źródła Omega 5-10-15. Zwracaj uwagę na takie mordki: " ", żarciki wtedy lecą. rozumiem dla smaku ( mordka była odnośnikiem do całego zdania ) , kiedyś oliwa też mi smakowała , od kiedy jem tłuszcze nasycone w dużych ilościach , absolutnie nie mogę się przełamać do roślinnych , butelka z oliwą stoi już pół roku ( kiedyś szła w tydzień ) - tran też wyrzuciłem . siemię ? a dieta Budwig ? jest jadalne, a nawet wydaje mi się, być powinno jadalne dla tych co żłopią oleje rafinowane z Biedry ( uzupełnić proporcje 3 do omega 6 ) , ale raczej oni tego nie wiedzą . Siemię można tylko jeść w odpowiedniej formie ( tysiące publikacji w internecie ) W diecie optymalnej raczej niepotrzebne. powiadasz boczek , masło - to zależy od paszy skarmianej ( proporcje 5-10-15) Jeśli coś jest niejadalne na surowo, jest niejadalne w ogóle. http://www.primanatura.pl/czy-siemie-lniane-jest-toksyczne/Ale przecież to wolny kraj.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Gryka jest jak najbardziej jadalna na surowo. Przez wieki w tej formie jedli ją zdrowiuścy Tatarzy, stąd czasem się na nią mówi "tatarka". Gryka nie jest trawą, a jej owocem jest orzech, a orzechy są jadalne na surowo. Poczytaj trochę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
kaszanka = jęczmień ( gryka to wyjątek ) będę musiał spróbować tataru gryki na surowo a co na to powiesz ? http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Powiem, że ludzie robią różne dziwne rzeczy, a po to ma się przestrzeń między uszami, by wiedzieć co się robi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
W ziemniaku tylko naziemne części zawierają solaninę, bulwy jej nie zawierają, chyba, że długo leżą na słońcu, no i nie można pominąć setek lat selektywnej hodowli na jak najniższą zawartość solaniny i innych alkaloidów. Surowe ziemniaki też się jada: http://m.utsandiego.com/news/2009/aug/05/1f5focusm195324-pros-and-cons-munching-raw-potatoe/Surowe ziemniaki wcale nie są trujące, tylko słabo przyswajalne, świnie karmione surowymi ziemniakami są chude i słabo rosną, a te jedzące gotowane, wiadomo jakie są. A schody dzisiaj mężnie pokonałem, z uśmiechem na ustach. No popa, Zyon.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Dzień dobry, bowiem pracowity, Źródełkowi! Dzień dobry Radziu! Zakupy promocyjne w markecie faktycznie są męczące! Ale jakoś poszło - Jacobs zielony w promocji!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Radziu! Ja tylko podjeżdżam i pakuję do bagażnika. Nie zapomnij przy-PIT-cić jednego procenta...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Surowe ziemniaki też się jada Zależy też od wąskości definicji ziemniaka: Istnieje wiele odmian słodkich ziemniaków . Mają one bardzo zróżnicowane barwy i kształty swoich bulwiastych korzeni. Z grubsza podzielić je można na dwie grupy: słodka oraz gorzka. Słodkie odmiany są smaczne; z tego też powodu często ich uprawy są niszczone przez insekty i dzikie zwierzęta. Natomiast każda odmiana gorzka jest trująca i dlatego nie są one atakowane przez szkodniki. Aby były jednak jadalne, najpierw trzeba obrać każdą bulwę ze skóry, w której jest zresztą najwięcej toksyn, a następnie wystawić na tacy na działanie promieni słonecznych. Pod wpływem słońca toksyny z pozostałej części bulwy zostaną całkowicie usunięte. Tace potrzebne są również po to, aby z bulw wypłynęła część soków, które są teraz zdatne już do picia.
Ponieważ bataty są pnączem, ich łodygi się płożą, często ukorzeniając się przy tym w węzłach. Są silnie rozgałęzione, często mięsiste, a ich długość dochodzi nawet do 5 metrów. Części podziemne to wspomniane już wyżej jadalne bulwy. Mają one biały, różowy lub czerwony miąższ. Liście rośliny są skrętoległe, ogonkowe, a przy tym bardzo zmienne. Bywają głęboko sieczne z trzema lub większą liczbą klap i z sercowostrzałkowatą nasadą, ale bywają też jajowate z nasadą prostą. Osiągają 4-15 cm długości i 3-11 cm szerokości. Kwiaty batatów są duże i do złudzenia przypominają uprawianego w naszych ogrodach wilca. Korona każdego kwiatu jest zatem dzwonkowata, na zewnątrz zwykle jasno-niebieska lub fioletowa, w gardzieli zawsze nieco ciemniejsza. W uprawie rośliny często jednak nie zakwitają. Jej owoce to jajowate torebki z dużymi, ciemnymi nasionami rzadko się zawiązują.
Bataty można jeść zarówno gotowane jak i pieczone. W Ameryce Południowej spożywa się je też na surowo, traktując podobnie jak my marchew. Przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago i alkohol. Obecnie ich głównymi producentami są Chiny 80 mln ton rocznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Radziu, Radziu! Jakiemu państwu? Ty oddajesz garściami władzy. A władza jest dla władzy, bo przecież nie dla ludu się robi rewolucje i zdobywa władzę!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|