Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3140885 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
fajna, ale na 2 osoby nie chce się babrać. Ile my tego zjemy. Tyle co mysz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzięki...ładne...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
fajna, ale na 2 osoby nie chce się babrać. Ile my tego zjemy. Tyle co mysz. A może warto się ubabrać...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
Optykawę tylko wypiłem (150ml 30%), bo wieczorne frytki jeszcze trzymają. Zosia zdążyła już zjeść talerz ogórkowej na ogonach z 3 żółtkami (masło, śmietanka).
Się czepiam dzisiaj Ciebie - w czym tę kawę pijesz? We wiaderku? Żeby mi się zmieściło tyle śmietanki, to niemożliwe - mój kubek ma ok. 200 ml., że o filiżance nie wspomnę, bo ta nawet setki nie zmieści. To kroplę śmietanki dodam i miejsca nie ma - korzystniej masło tam utopić!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Super hiper...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
chyba przestanę te ziemniaki kupować, bo dziś znów 2 duże zjadłem w postaci frytek-czipsów na łoju . Za smaczne. Może jutro jeszcze podsmażę na skwarach z boczko-słoniny co przed chwilą Zosia wytopiła i dwa dni przerwy! Rotacja!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Zrobiłem gofry te z przepisu ze strony Doktora, też można zjeść. Niczego sobie, bardziej chrupkie. Położyłem na to sporo masła i żywiecką, a na drugim czarny salceson ozorkowy. Pomidorki też były. Na DO nie wolno jeść tego co smakuje.. Teoretycznie to powinny być same naturalne produkty, więc jakie smakują? Z bidronki przetworzone? Powiem szczerze, że makaron razowy pełnoziarnisty nigdy mi nie smakował. Ale był ''zdrowy''! Więc i smaczny, tylko smaczny inaczej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Obiad, to znów ogórkowa z dodatkami (żółtka, masło, śmietana, kawałek ogona). I już.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Wita co, muszę się zgodzić z Witoszkową, chyba nie pierwszy raz nawet... Zdecydowanie zestaw żółtko, boczek, ziemniak, jest bardziej sycący od zestawu żółtko, masło, śmietanka. I chyba nawet od pierwszego zestawu bardziej by się chudło, niż od drugiego, ale jak to działa to nie wytłumaczę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Juz tlumacze, to zaklecie nr 13 z ksiegi czarow DDP - Magiczne Spalenie Smalcu, poziom magiczny: 1, moc czaru: 2 kregi smalcowe, skladniki: zoltko, boczek, ziemniak.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
na wszelki wypadek zjadam to wszystko w moich dzisiejszych frytkach ubyło połowę witaminy C. http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-f1783904-cfac-4650-8e2e-5f0955bb434b/c/18_Rytel.pdfWnioski 1. Początkowe etapy przerobu ziemniaków na produkty spożywcze (obieranie, rozdrabnianie) w mniejszym stopniu wpływały na wielkość strat witaminy C niż etapy termiczne (blanszowanie, smażenie, gotowanie). 2. Po procesie obierania stwierdzono 6% zmniejszenie zawartości witaminy C w porównaniu z jej zawartością w surowcu. 3. Wielkość strat witaminy C podczas krojenia ziemniaków i płukania w zimnej wodzie zależała od stopnia ich rozdrobnienia. Najmniejsze straty witaminy C stwierdzono w ziemniakach pokrojonych na frytki (9%) w porównaniu do kostki i czipsów (15%). 4. Po procesie blanszowania większe straty witaminy C odnotowano w bulwach rozdrobnionych na plasterki i kostkę (33%) w porównaniu z ziemniakami pokrojonymi na słupki (27%). 5. Proces suszenia powodował większe straty witaminy C (56%) niż proces smażenia (24% czipsy i 22% frytki). 6. Najmniejsze straty witaminy C w stosunku do jej zawartości w surowcu, stwierdzono podczas przygotowania ziemniaków gotowanych (46%) i frytek po I stopniu smażenia (55%). Straty witaminy C podczas produkcji czipsów wynosiły 83%, frytek po II stopniu smażenia 85% i kostki 93%.
Na DO nie wolno jeść tego co smakuje... jasne, bo: Sprzeczne informacje dotyczące żywienia powodują, że ludzie stają się tak sfrustrowani i zagubieni, że mogą machnąć ręką i zjeść to, na co mają ochotę , a to jest właśnie dokładnie to, czego chcą dostawcy tłuszczów nasyconych. Tylko, jakim kosztem dla zdrowia nas wszystkich? http://faktydlazdrowia.pl/tluszcze-nasycone-sa-zdrowe-nie-daj-sie-oszukac/ Zalecane jest obniżenie spożycia tłuszczów nasyconych do 5 lub 6% spożywanych kalorii. Taka informacja widnieje też na stronie internetowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, jak niewiele to jest. Możemy tę granicę przekroczyć, spożywając jedną pierś kurczaka z KFC http://faktydlazdrowia.pl/badania-nad-tluszczem-nasyconym-czyli-mydlenie-oczu/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Czytasz to wszystko od dechy do dechy ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|