Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Paliwo dla mózgu.

Zaczęty przez lekarka, 2008-12-21, 12:55:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

W sensie niech każdy sam sobie grzebie? ;)

Gavroche


ts33

Cytat: Gavroche w 2020-03-20, 16:48:47
:lol:

No to proste pytanie "zamknięte" -
Masz dostęp do wyników takich badań, czy nie?  :lol:

admin

Ale co to jest w ogóle ten acyl A!  :shock: :?

admin

Jakby co to w podręczniku od chowu trzody chlewnej jest doskonale wytłumaczone tycie z węglowodanów na tuczu smalcowym oraz dlaczego ospa i parowane kartofle z serwatką świń nie tuczą.  8)

Octaver

Cytat: admin w 2020-03-21, 22:31:46
Jakby co to w podręczniku od chowu trzody chlewnej jest doskonale wytłumaczone tycie z węglowodanów na tuczu smalcowym oraz dlaczego ospa i parowane kartofle z serwatką świń nie tuczą.  8)
A w książkach do Dietetyki o tym piszą?  :?

ts33

Cytat: admin w 2020-03-21, 22:31:46
Jakby co to w podręczniku od chowu trzody chlewnej jest doskonale wytłumaczone tycie z węglowodanów na tuczu smalcowym oraz dlaczego ospa i parowane kartofle z serwatką świń nie tuczą.  8)
OK.  O tuczeniu świniaków wszystko wiemy. Mnie interesuje inna kwestia. W podręcznikach mamy taką informację, iż podstawowym substratem energetycznym dla mózgu i erytrocytów jest glukoza. Szukam jednoznacznego potwierdzenia, że jest to błędne założenie.
Np. Niedźwiedzie polarne żywią się fokami. Czy kwasy tłuszczowe trafiają bezpośrednio z jelit do mózgu i czy potwierdzono to badaniami? Bo jeśli tak, to u człowieka spożywającego smalec będzie podobnie. Nie można takich badań prowadzić na ludziach, no chyba że można i już to potwierdzono. Powtórzę moje pytanie: Czy mamy jednoznaczne wyniki badań potwierdzające, iż acetylo CoA wchodzący do cyklu Krebsa w neuronach pochodzi z tłuszczu pokarmowego, a nie z glukozy?

Gavroche

Nie masz Internetu? :shock:

To ja tylko podpowiem: niezbędne kwasy tłuszczowe są w mózgu czy nie?
Kolejna podpowiedź: jako niezbędne są wyłącznie egzogenne. :D

A o znakowaniu izotopami masz mnóstwo na PubMed, niestety głównie na zwierzętach, kolejna podpowiedź: ani niedźwiedź polarny, ani szczury i świnki morskie nie są ludźmi. ;-)

CytatPonadto typowe FA w diecie, takie jak kwas palmitynowy, są również szybko pobierane przez mózg i estryfikowane do fosfolipidów lub utleniane w celu zapewnienia energii komórkowej.
https://link.springer.com/article/10.1007/s12031-007-0050-3

I na koniec jeszcze jedna podpowiedź, żebyś nie zawracał gitary: na dole tego PDFa masz referencje, tzn. odnośniki do innych prac, a w tych innych pracach też są referencje, może tak odrobina wysiłku? :D

A jakbyś pokopał na tym Forum, jak radziłem, to dowiedziałbyś się o wiele więcej.
Na przykład, że mózg spali wszystko, glukozę też, pod warunkiem, że ma dostęp do tlenu.
Bo uzależnienie tak żywotnego organu od jednego rodzaju paliwa to nonsens, prawda? :P

Zdrowia kolego i kapkę samodzielności.

admin

Cytat: Octaver w 2020-03-21, 23:34:02
Cytat: admin w 2020-03-21, 22:31:46
Jakby co to w podręczniku od chowu trzody chlewnej jest doskonale wytłumaczone tycie z węglowodanów na tuczu smalcowym oraz dlaczego ospa i parowane kartofle z serwatką świń nie tuczą.  8)
A w książkach do Dietetyki o tym piszą?  :?

Nie, tam radzą jakie musli na śniadanie wybrać i jaki kawałek kurczaka na obiad, ile oliwy chlapnąć do sałaty pekińskiej na kolację i tyle. A także aby unikać czerwonego mięsa i innych zwierzęcych pokarmów, bo są rakotwórcze.  8)

admin

Cytat: ts33 w 2020-03-21, 23:36:07
Cytat: admin w 2020-03-21, 22:31:46
Jakby co to w podręczniku od chowu trzody chlewnej jest doskonale wytłumaczone tycie z węglowodanów na tuczu smalcowym oraz dlaczego ospa i parowane kartofle z serwatką świń nie tuczą.  8)
OK.  O tuczeniu świniaków wszystko wiemy.

Skoro wiecie, to dlaczego zadajecie infantylne pytania z poziomu pierwszoroczniaka studiującego biochemię...  :shock:  :lol:

Gavroche

Cytat: admin w 2020-03-22, 08:52:55
Cytat: Octaver w 2020-03-21, 23:34:02
Cytat: admin w 2020-03-21, 22:31:46
Jakby co to w podręczniku od chowu trzody chlewnej jest doskonale wytłumaczone tycie z węglowodanów na tuczu smalcowym oraz dlaczego ospa i parowane kartofle z serwatką świń nie tuczą.  8)
A w książkach do Dietetyki o tym piszą?  :?

Nie, tam radzą jakie musli na śniadanie wybrać i jaki kawałek kurczaka na obiad, ile oliwy chlapnąć do sałaty pekińskiej na kolację i tyle. A także aby unikać czerwonego mięsa i innych zwierzęcych pokarmów, bo są rakotwórcze.  8)
I żeby było ciekawiej, te zalecenia przechodzą do dietetyki zwierząt towarzyszących, ale nie do produkcyjnych. 8)
Bo z chorego człowieka i psa jest kasa, a z chorej krowy są straty.
I nikogo jakoś nie dziwi różnica w składzie pokarmu dla fretki domowej, a tchórza hodowanego na futro. ;-)

admin

Gdzieś czytałem wczoraj wspaniały tekst o hiperglikemii u koni - gdyby to diabetolodzy od ludzi wiedzieli...  ;) :lol: