Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Masło

Zaczęty przez Matti, 2007-09-03, 19:09:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

 :lol:
Prawidłowo!  8)

Gavroche

Dobre to Forum jest! 8)

admin


Zyon

Cytat: admin w 2023-05-22, 09:40:14
Napiszę tak: masło od masła klarowanego różni się zawartością białka w tym pierwszym (od 0,8 do 2% - w zależności od technologii) dlatego punkt dymienia dla masła wynosi średnio około 150st.C, a dla masła klarowanego około 230st.C, dlatego do jajecznicy lepsze jest masło, a do pieczenia mięsa masło klarowane.  8)
Oleje spożywcze zaś dymią średnio od 130 do 190st.C - to w ramach wyższości pieczenia na olejach!  :lol:
te ketoguru wszystkie niedouczone, nabili se glowe "przeciwutleniaczami" i "wolnymi rodnikami" i tak plota
Work Buy Consume Die

admin

Cytat: Zyon w 2023-05-22, 09:35:27
Niejaki Ostrega, kolejny z plemienia ketoguru, na TT pisze, ze zwykle maslo jest zle do smazoenia, bo "sie utlenia" i zle rodniki produkuje Do smazenia tylko klarowene i kokosowe :D

Koleś nie ma racji, bo naukowo jest tak:
https://www.doz.pl/czytelnia/a17511-Na_czym_najlepiej_smazyc_Olej_oliwa_maslo_czy_smalec - opublikowane w marcu tego roku - więc chyba nic się nie zmieniło!  :lol:

Zapomniałem dodać, że jak do masła się doda nieco smalcu, to taka mieszanka dymi przy około 200st.C. a smalec ze słoniny ma punkt dymienia około 220.
I jeszcze jedno - w netu zaniżają często dane dla tłuszczy zwierzęcych, a podawane temperatury dymienia się czasem znacząco różnią, bo temperatura dymienia zależy też od tego co się smaży.
Na przykład po godzinie smażenia mięsa na smalcu temperatura dymienia z 205 spadła o 4st.C , natomiast przy smażeniu frytek aż do 160st.C... Parametry smalcu (liczba jodowa, zmydlanie, kwasowość) pogorszyły się nieznacznie mimo wysokiej temperatury smażenia mięsa, natomiast przy smażeniu frytek wzrosła czterokrotnie kwasowość, dwukrotnie karbonyle i epoksydy, a próba Kreisa z ujemnej dla smalcu wyjściowego zmieniła się na lekko dodatnią (kolor różowy) dla smalcu użytego do pieczenia mięsa i wyraźnie dodatni (kolor czerwono-czarny) dla frytek. Na tej podstawie "naukowcy" w hameryce zakazali smalcu do pieczenia wszystkiego, bo "bardzo szkodliwe"...
Ale to dla mnie nieistotny temat więc nie rozwijam.
Rada praktyczna: białko zwierzęce piecze się na tłuszczu zwierzęcym, a białko roślinne jak komu smakuje... ;)  :lol:

renia

Smalec po smażeniu frytek lepiej wyrzucić... :roll:

admin

Tak wyszło hamerykańskim naukowcom pod koniec tat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i tak to wkodowali w geny hamerykańskich grubasów, że każdy z nich wie, że do fryt jest frytura, a smalec się nie nadaje do niczego.  8)


RafałS

Cytat: admin w 2023-05-23, 10:28:53
Tak wyszło hamerykańskim naukowcom pod koniec tat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i tak to wkodowali w geny hamerykańskich grubasów, że każdy z nich wie, że do fryt jest frytura, a smalec się nie nadaje do niczego.  8)
Tak mają hipki głowy sprane.

admin

 8)
"Elitę" mają szczupłą...  :?

renia

Cytat: RafałS w 2023-05-23, 12:25:16
Cytat: admin w 2023-05-23, 10:28:53
Tak wyszło hamerykańskim naukowcom pod koniec tat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i tak to wkodowali w geny hamerykańskich grubasów, że każdy z nich wie, że do fryt jest frytura, a smalec się nie nadaje do niczego.  8)
Tak mają hipki głowy sprane.

Tak nam mówił, sporo lat temu, szwagier jak wyjechał do USA, że tam smalcu w ogóle nie jedzą, słoniny nie można kupić, bo ją wyrzucają. Ale nie skojarzył, że jedzą chudo i są tam grubi. Szybko dołączyli do ogółu, a nie do "elity"... :lol:

RafałS

Cytat: admin w 2023-05-23, 12:47:59
8)
"Elitę" mają szczupłą...  :?
Częściowo. Na ile gruby davidek pozwoli. :wink:

Blackend

Putin też szczupły i ciężko go ograć. ;)

Jarek

Cytat: renia w 2023-05-23, 13:08:29
Cytat: RafałS w 2023-05-23, 12:25:16
Cytat: admin w 2023-05-23, 10:28:53
Tak wyszło hamerykańskim naukowcom pod koniec tat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i tak to wkodowali w geny hamerykańskich grubasów, że każdy z nich wie, że do fryt jest frytura, a smalec się nie nadaje do niczego.  8)
Tak mają hipki głowy sprane.

Tak nam mówił, sporo lat temu, szwagier jak wyjechał do USA, że tam smalcu w ogóle nie jedzą, słoniny nie można kupić, bo ją wyrzucają. Ale nie skojarzył, że jedzą chudo i są tam grubi. Szybko dołączyli do ogółu, a nie do "elity"... :lol:
Odroznic dobro od zła, jest mozliwe...  :wink:

Jarek

Cytat: Blackend w 2023-05-23, 15:05:24
Putin też szczupły i ciężko go ograć. ;)
Nigdy go kneblu nie widziałem... 8)

Blackend

Brauna też nie. ;)

RafałS

 :lol:
A bo limit był na sejm. Tylko jeden bezkneblowy przyjaciel morawieckich, a i tak posłuszny na tupanie "wielce szanownej" witkowej. 8)